Απίστευτο μεν, πιστευτό δε, αν αναλογιστεί κανείς τις αναρίθμητες θεωρίες συνωμοσίας που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα, ειδικά στην εποχή του κορονοϊού. Μια βασική διαφορά, ωστόσο, που έχει το συγκεκριμένο «κίνημα» σε σχέση με τα άλλα, είναι ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα κοινωνικό πείραμα, το οποίο ξεκίνησε ένας 23χρονος από το Σινσινάτι, ονόματι Peter McIndoe.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ22/11/2024|21:00O Τραμπ προαναγγέλλει επιστροφή δασμών και η ΕΕ δηλώνει «έτοιμη να αντιδράσει»
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Peter μεγάλωσε σε μια βαθιά συντηρητική και θρησκευτική κοινότητα μαζί με τα επτά αδέλφια του και εκπαιδεύτηκε κατ’ οίκον από τους γονείς του. Μεγαλώνοντας, ο 23χρονος διδάχθηκε ότι η Θεωρία της Εξέλιξης ήταν ένα τεράστιο σχέδιο πλύσης εγκεφάλου από τους Δημοκρατικούς και ότι ο Ομπάμα ήταν ο Αντίχριστος, μεταξύ άλλων.
Όταν έφτασε στο λύκειο, ο Peter γνώρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την κυρίαρχη κουλτούρα. Άρχισε να παρακολουθεί τον Philip DeFranco και άλλους δημοφιλείς YouTubers που μιλούσαν για τα τρέχοντα γεγονότα και την ποπ κουλτούρα και να μπαίνει στο Reddit για να διαβάσει νέες για τον ίδιο, διαφορετικές απόψεις.
Όταν ο Peter έφυγε από το σπίτι του για να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσο το 2016, συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν ο μόνος νέος της γενιάς του που είχε αναγκαστεί να ζει ανάμεσα σε δύο «παράλληλα σύμπαντα». Το 2017, ο Peter ταξίδεψε στο Μέμφις για να δει κάποιους φίλους του. Εκεί, η παρέα έπεσε πάνω σε μια διαδήλωση υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε μόλις ορκιστεί πρόεδρος των ΗΠΑ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ενώ βρισκόταν ανάμεσα στους διαδηλωτές, στον Peter ήρθε να κάνει αυθόρμητα μια πλάκα. Ο νεαρός κατέβασε μια αφίσα του Τραμπ από μια κολώνα, την αναποδογύρισε και έγραψε από την λευκή μεριά: ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ. Όπως λέει ο ίδιος: «Ήταν ένα αυθόρμητο αστείο, που όμως αντανακλούσε τον παραλογισμό που ζούσαμε όλοι».
Σε συνέχεια της αντίδρασής του στο «κλίμα παραλογισμού» το οποίο λέει πως βίωνε, ο Peter έβαλε τους φίλους του να τον τραβήξουν ένα βίντεο μπροστά από την αφίσα. Στο βίντεο, ο νεαρός έλεγε ότι ανήκε σε ένα κίνημα που πίστευε ότι τα πουλιά είχαν αντικατασταθεί από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τη δεκαετία του 1970. Το βίντεο έγινε αμέσως viral στο διαδίκτυο και η πόλη άρχισε να γεμίζει με γκράφιτι με το σύνθημα που επινόησε ο Peter.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Άρχισα να ενσαρκώνω τον χαρακτήρα και να χτίζω τον κόσμο στον οποίο ανήκε», είπε ο Peter. Αυτός και ο φίλος του Connor Gaydos, έγραψαν ένα μανιφέστο για το υποτιθέμενο «κίνημα», επινόησαν περίπλοκες θεωρίες και δημιούργησαν πλαστά έγγραφα και στοιχεία για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
«Κάναμε ένα πείραμα παραπληροφόρησης», λέει τώρα ο Peter, ο οποίος πριν λίγο καιρό αποκάλυψε την… πικρή αλήθεια για το «Τα Πουλιά Δεν Είναι Αληθινά».
«Καταφέραμε να κατασκευάσουμε έναν εντελώς φανταστικό κόσμο. Τα όσα λέγαμε γίνονταν είδηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Υπήρξαν άνθρωποι οι οποίοι μας πίστεψαν και άλλοι που προσπαθούσαν να καταρρίψουν τη θεωρία μας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
«Αν κάποιος μπόρεσε να πιστέψει τη δική μας θεωρία και ότι τα πουλιά δεν είναι αληθινά, τότε σίγουρα μπορεί να πιστέψει το οτιδήποτε», λέει ο φίλος και συνεργάτης του, ο Connor.
Το 2018, ο Peter παράτησε τις σπουδές του στο Άρκανσο και μετακόμισε στο Μέμφις, όπου ξεκίνησαν όλα. Η ενασχόλησή του με τη θεωρία του έγινε τότε πιο έντονη, καθώς ο νεαρός προσέλαβε ως κι έναν ηθοποιό για να παραστήσει έναν…παλαίμαχο πράκτορα της CIA που παραδεχόταν στην κάμερα ότι τα πουλιά δεν υπάρχουν.
Άλλοι ηθοποιοί στρατολογήθηκαν από τον Peter για να παραστήσουν τα πλέον ενεργά μέλη του…κινήματος, που εμφανίζονταν σε δεκάδες βιντεάκια τα οποία «έσκιζαν» στο Instagram από σχόλια και προβολές.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Καθώς η ενασχόληση με το κίνημα μονοπωλούσε πια τον χρόνο τους, οι δυο φίλοι άρχισαν να πουλούν μπλουζάκια και καπελάκια του «Birds Aren’t Real» για να καλύπτουν τα έξοδα διαβίωσής τους. Σήμερα μας διαβεβαιώνουν ότι τα λεφτά που έβγαλαν δεν ξοδεύτηκαν ποτέ σε κάτι παράνομο ή επικίνδυνο.
Τι λένε όμως οι ειδικοί για το κοινωνικό πείραμα των δυο νεαρών; Εν τέλει έκανε καλό ή κακό στην κοινωνία;
«Το να επιτρέπεις στους ανθρώπους να συμμετέχουν σε μια νέα οικοδόμηση του κόσμου είναι θεραπευτικό, επειδή τους επιτρέπει να απομυθοποιήσουν την συνωμοσιολογία ή να εμπλακούν σε αυτή με έναν ασφαλή τρόπο», δήλωσε ο Joshua Citarella, ανεξάρτητος ερευνητής που μελετά την κουλτούρα του διαδικτύου και τη διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση στους νέους.
«Είναι ένας ασφαλής χώρος για τους ανθρώπους που συνευρίσκονται και συζητούν για τη συνωμοσιολογία που έχει καταλάβει την Αμερική. Είναι ένας τρόπος για να γελάσουν με την τρέλα αντί να κυριευτούν από αυτήν».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μάλιστα, τα μέλη του Birds Aren’t Real, τα οποία ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τους ιδρυτές του «κινήματος» και δεν πιστεύουν στην θεωρία, αξιοποιούν πολλές φορές το κίνημα για να διαμαρτυρηθούν εναντίον άλλων παρόμοιων κινημάτων και συνωμοσιολόγων. Τα νεαρά αυτά άτομα συχνά συμμετέχουν σε διαδηλώσεις συνωμοσιολόγων, φωνάζοντας άσχετα συνθήματα και «χαλώντας» τους τις διαδηλώσεις.
Τον Σεπτέμβριο, λίγο αφότου τέθηκε σε ισχύ ένας νέος περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις στο Τέξας, τα μέλη του κινήματος εμφανίστηκαν σε μια διαμαρτυρία που πραγματοποίησαν άτομα κατά του δικαιώματος έκτρωσης, στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι. «Οι υποστηρικτές του νέου νόμου είχαν πλακάτ με πολύ σκληρές εικόνες και ήταν πολύ επιθετικοί», είπε ο Peter. «Αυτό οδήγησε σε φασαρίες».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα μέλη του κινήματος άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Τα πουλιά δεν είναι αληθινά». Οι φωνές τους σύντομα κάλυψαν τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι τελικά αποχώρησαν.
Πλέον, ο Peter σχεδιάζει να αποκηρύξει την περσόνα που έχτισε τα τελευταία 4 χρόνια, ώστε το κίνημά του να περάσει στην επόμενη φάση και να ξεφορτωθεί όσους είχαν πιστέψει πράγματι την θεωρία του. Ο ιδρυτής του κινήματος θέλει να συνεργαστεί, από εδώ και στο εξής, με άλλους δημιουργούς περιεχομένου και ανεξάρτητα μέσα, για να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν τη σημερινή κατάσταση της Αμερικής και του διαδικτύου.
«Ναι, διαδίδουμε σκόπιμα παραπληροφόρηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά έχουμε έναν σκοπό», λέει ο Peter. «Να υψώσουμε έναν καθρέφτη απέναντι στην αμερικανική κοινωνία, στην εποχή του διαδικτύου».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ζητώ συγγνώμη δημοσίως, έκανα μία απαράδεκτη πράξη
- Στάθης Παναγιωτόπουλος: Νέα καταγγελία από τραγουδίστρια που την είχαν καλέσει στο Ράδιο Αρβύλα
- Η δίαιτα της Σίσσυς Χρηστίδου για να ξεφουσκώσει: Σε 15 μέρες έχασε 6 κιλά
- Οι ερωτικές προβλέψεις για όλα τα ζώδια από τη Μάρι Γιόβα
- Γιώργος Παπαδάκης: Γιατί έλειψε από το πλατό του «Καλημέρα Ελλάδα»
- Πότε ρίχνουν αυλαία τα ριάλιτι σόου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr