Στις 15 Νοεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, για να συζητήσουν την αυξανόμενη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, για την οποία τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κατηγορήσει το Μινσκ ότι ενορχηστρώνει ως αντίποινα για τις επιβληθείσες ευρωπαϊκές κυρώσεις μετά την αμφισβητούμενη εκλογική νίκη του Λουκασένκο πέρυσι.
Την ίδια ημέρα, οι υπ. Εξωτερικών της Ε.Ε. ενέκριναν, επίσης, την πέμπτη δέσμη κυρώσεων εναντίον οντοτήτων της Λευκορωσίας που εμπλέκονται στη διαμετακόμιση μεταναστών από τη Μέση Ανατολή προς τη χώρα.
Στη συνέχεια, Μέρκελ και Λουκασένκο είχαν άλλη μία τηλεφωνική επικοινωνία στις 17 Νοεμβρίου, κατά την οποία η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη να επιτραπεί η πρόσβαση σε διεθνείς οργανισμούς για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους μετανάστες.
Το γραφείο Τύπου του Λουκασένκο υποστήριξε, επίσης, ότι οι δύο ηγέτες «κατέληξαν σε μια ορισμένη κατανόηση» σχετικά με το πώς πρέπει να ενεργήσουν για την επίλυση της κατάστασης στα σύνορα. Ορισμένες κυβερνήσεις της Κεντρικής Ευρώπης εξέφρασαν τον φόβο ότι η αύξηση του διαλόγου μεταξύ Γερμανίας και Λευκορωσίας θα μπορούσε να διαβρώσει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την απομόνωση και την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς Λουκασένκο.
Ωστόσο, η συνεργασία για τη μεταναστευτική κρίση από μόνη της είναι απίθανο να αλλάξει ριζικά την εκστρατεία των Βρυξελλών για μεγαλύτερη πίεση στο Μινσκ και, αντίθετα, μάλλον αποσκοπεί στο να επιτρέψει στον πρόεδρο της Λευκορωσίας να σώσει προσωρινά τα προσχήματα και να αποτρέψει μια ανθρωπιστική καταστροφή πριν έρθει ο χειμώνας και αφήσει τους μετανάστες σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.
Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ των κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Λευκορωσίας και οι συμφωνίες με κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρίες για τη μείωση της εισροής μεταναστών ωθούν το Μινσκ να συνεργαστεί με την Ενωση για τη μείωση της ανθρωπιστικής κρίσης στα σύνορα. Ο χειμώνας και η πρόσφατη παύση πολλών πτήσεων από τη Μέση Ανατολή προς τη Λευκορωσία σημαίνουν ότι, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, η χρήση των μεταναστών από τη Λευκορωσία ως μοχλού πίεσης κατά της Ε.Ε. είναι πιθανό να μειωθεί σημαντικά. Οι επαφές με τη Μέρκελ εν μέσω της προοπτικής ακόμη μεγαλύτερης πίεσης από την Ε.Ε. μπορεί να ενθαρρύνουν τον Λουκασένκο να λάβει, επιτέλους, πραγματικά μέτρα για την προσωρινή εκτόνωση της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς ο Λευκορώσος ηγέτης θέλει να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι η συνεργασία που αντιπροσωπεύουν οι τηλεφωνικές επικοινωνίες, αντί της αντιπαράθεσης, μπορεί να οδηγήσει σε οφέλη. Ωστόσο, εάν οι τρέχουσες συζητήσεις δεν καταφέρουν να ανακουφίσουν την ανθρωπιστική κρίση, και οι δύο πλευρές είναι πιθανό να οπισθοχωρήσουν και να επιστρέψουν στην αύξηση των πιέσεων.
Νικόλ Κίντμαν VS Μάρτιν Σκορσέζε: Τι συμβαίνει ανάμεσά τους; - Γιατί η ηθοποιός εγκαλεί τον σκηνοθέτη
ΣΤΙΣ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει την πώληση αεροπορικών εισιτηρίων σε πολίτες του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης προς τη Λευκορωσία. Το Ιράκ διέκοψε, επίσης, τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία και ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται να πετούν προς το Μινσκ μόνο άτομα με άδεια παραμονής στη Λευκορωσία. Οι ανακοινώσεις αυτές δείχνουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να συνεργαστεί με τις αεροπορικές εταιρίες που μεταφέρουν μετανάστες και τις χώρες από τις οποίες προέρχονται, ώστε τελικά να μειωθεί η άφιξη μεταναστών στη Λευκορωσία.
Σε σύγκριση με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, η Μέρκελ ήταν, αναμφισβήτητα, η πλέον κατάλληλη για να πραγματοποιήσει τον έκτακτο διάλογο με τον ηγέτη της Λευκορωσίας για την τρέχουσα κρίση στα σύνορα. Πρώτον, το ενδιαφέρον της κυβέρνησής της για την κατάσταση της προσδίδει αξιοπιστία απέναντι στον Λουκασένκο, καθώς οι περισσότεροι από τους μετανάστες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ε.Ε. θέλουν, τελικά, να εγκατασταθούν στη Γερμανία. Αλλά η Μέρκελ σύντομα δεν θα είναι καγκελάριος μόλις ολοκληρωθούν οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για τον συνασπισμό στη Γερμανία, με τη νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο πιθανότατα να μην αισθάνεται υποχρεωμένη να συνεχίσει να συνομιλεί με τον Λουκασένκο μετά την αποχώρησή της (Μέρκελ). Αντίθετα, οι επαφές μεταξύ του Λευκορώσου προέδρου και οποιουδήποτε άλλου ηγέτη που δεν έχει ισχύ θα αντιπροσώπευαν μια πολύ μεγαλύτερη διάβρωση της στρατηγικής απομόνωσης της Ε.Ε. έναντι του Μινσκ.
ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΑΤΟ εντεινόμενο διάλογο, η Λευκορωσία ενδέχεται να συνεχίσει τις τακτικές υβριδικού πολέμου κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεταναστών και το επόμενο έτος. Η απειλή μιας νέας μεταναστευτικής κρίσης είναι ένα από τα μεγαλύτερα σημεία μόχλευσης της Λευκορωσίας για να πείσει την Ε.Ε. να ανατρέψει τις κυρώσεις και να συνεχίσει τη συνεργασία με το Μινσκ, δεδομένου ότι η παράνομη μετανάστευση είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο ζήτημα στην Ενωση. Ετσι, ο Λουκασένκο μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον ως όπλο τους μετανάστες για να ωθήσει την Ε.Ε. προς μια μερική άρση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τη συνεργασία της Λευκορωσίας για την αναχαίτιση περαιτέρω ροών μεταναστών μέσω του εδάφους της. Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Μινσκ μπορεί, επίσης, να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις κατά στόχων της Ε.Ε., καθώς και να διατυπώνει απειλές χωρίς να τις πραγματοποιεί για τη διακοπή των εξαγωγών ενέργειας και της διέλευσης άλλων αγαθών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη μέσω της Λευκορωσίας.
Τον Φεβρουάριο, η Λευκορωσία θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι, κυρίως, συμβολικές και είναι εξαιρετικά απίθανο να αλλάξουν τη στάση της Δύσης απέναντι στην κυβέρνησή της, παρά το γεγονός ότι αρχικά σχεδιάστηκαν από το καθεστώς της Λευκορωσίας εν μέρει για να κάνουν τη Δύση να αποσύρει τις περισσότερες κυρώσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr