Ο δημιουργός της «Σαγράδα Φαμίλια» (Αγία Οικογένεια), του θρυλικού καθεδρικού ναού της Βαρκελώνης, στον οποίο και έμελλε να γίνει η κηδεία του, αποτελεί εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα κορυφαίο σύμβολο της Καταλονίας και της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ο υπεύθυνος της έκθεσης Χουάν Χοσέ Λαουέρτα, ένας από τους μεγαλύτερους ειδικούς πάνω στο έργο του Γκαουντί και διευθυντής από το 2016 της Εδρας Γκαουντί στο Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας, μίλησε στην «El Pais» για την εκδήλωση και τους σκοπούς της:
«Η έκθεση με τίτλο “(Ξανα)γνωρίζοντας τον Γκαουντί – Φωτιά και στάχτες” αποσκοπεί στο να καταδείξει την άλλη πλευρά του καλλιτέχνη, απαλλάσσοντάς τον από την καθιερωμένη εικόνα του εύπεπτου, εμπορικού και τουριστικού συμβόλου στο οποίο μετατράπηκε με τα χρόνια». Οι επισκέπτες της έκθεσης του MNAC θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά 650 αρχιτεκτονικά αντικείμενα, που περιλαμβάνουν σχέδια και κινητά, έργα τέχνης, ντοκουμέντα και φωτογραφίες – φυσικά με όλες τις προφυλάξεις για την πανδημία. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια ένα μέρος της θα μεταφερθεί στο Μουσείο του Ορσέ, στο Παρίσι, όπου ο Γκαουντί εξέθεσε ήδη κάποια έργα του από το 1910.
«Ο Γκαουντί δεν ήταν η απομονωμένη ιδιοφυΐα, άγνωστος στον καιρό του και εκτός της εποχής του, όπως θέλει να τον εμφανίζει ένα μέρος της βιβλιογραφίας», τόνισε ο Λαουέρτα. «Το αποδεικνύουν οι αθρόες παραγγελίες έργων του από τους μεγαλοαστούς της εποχής και από την Καθολική Εκκλησία. Παράλληλα, οι κατασκευές του προκαλούσαν ντελίριο ενθουσιασμού στις εφημερίδες της εποχής, καθώς φιγουράριζαν σε καρτ ποστάλ και γραμματόσημα ως σύμβολα της αναπτυσσόμενης Βαρκελώνης. Ο Γκαουντί υπήρξε μιας δημοφιλής και ολοκληρωμένη προσωπικότητα, που συνέλαβε όσο κανείς τις ανάγκες της κοινωνίας στην οποία ζούσε, σε εποχές που συντελούνταν ριζικές αλλαγές».
Σήμερα, χάρις στον Γκαουντί, εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τη Βαρκελώνη αφήνοντας τουριστικό συνάλλαγμα και παίρνοντας στις αποσκευές και στην ψυχή τους μοναδικές εικόνες τέχνης.
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Η κηδεία του Γκαουντί, στις 12 Ιουνίου του 1926, ήταν από αυτές που μένουν ανεξίτηλα χαραγμένες στην ιστορική μνήμη. Χιλιάδες συμπολίτες του συνόδευσαν το φέρετρο ως τη «Σαγράδα Φαμίλια» και οι μικροπωλητές της Ράμπλα το έραιναν με άνθη. Μια εικόνα πολύ διαφορετική από την εντύπωση ενός μοναχικού ανθρώπου, δυσνόητου και απόμακρου, που συνοδεύει τον καλλιτέχνη. Οι νεκρολογίες των επόμενων ημερών τον αποθέωσαν ως έναν μύστη, άγιο και οραματιστή, ως τον «αρχιτέκτονα του Θεού», που αφιέρωσε τα τελευταία 15 χρόνια της ζωής του στην αποπεράτωση ενός ναού που έμελλε να γίνει και η τελευταία του κατοικία.
Κατά τον Λαουέρτα, η ανωτερότητα του Γκαουντί (αποφοίτου το 1878 της αρχιτεκτονικής σχολής της Βαρκελώνης) φαίνεται από την αντοχή των γεμάτων δυναμισμό έργων του στο χρόνο. Η έκθεση περιλαμβάνει κάποια από τα πρώτα έργα που κατασκεύασε ο Γκαουντί, υπό τις εντολές άλλων αρχιτεκτόνων, έπιπλα όπως πίνακες ανακοινώσεων, κιόσκια εφημερίδων, τέντες ή εμπορικές βιτρίνες, «πράγματα απαραίτητα για μια πόλη σε ανάπτυξη». Υπάρχουν ακόμη σεζλόνγκ, σκρίνια με καθρέφτες, που βρίσκονται ακόμη στην έπαυλη-μουσείο της οικογένειας Γκουέλ, σχέδια από μοντέρνες κατοικίες που σχεδίασε για λογαριασμό πλούσιων οικογενειών της Βαρκελώνης κ.ά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κατερίνα Μαυρίκη: «Γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης με βίασε το 2013»
- Άσχημες εξελίξεις για την Ελένη Μενεγάκη – Έγινε γνωστό το πρωί
- Ο Ρένος Ρώτας στο Εleftherostypos.gr: «Για ανθρώπους που δούλεψα και είναι στη φυλακή, δεν θα πω κάτι άσχημο»
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις του Σαββατοκύριακου 20-21 Νοεμβρίου από τη Μάρι Γιόβα!
- Χαμός έξω από το θέατρο του Μάρκου Σεφερλή – Τι ζήτησε από τον κόσμο
- Σασμός: Μαθιός και Αστέρης σκοτώνονται – Όλα για χάρη της Αργυρώς
- Ζώδια: Νέο κύμα δυσκολιών για αυτά τα 5 – Πολύ σημαντική προειδοποίηση από τον Κώστα Λεφάκη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr