Ο πρώην αρχηγός του κράτους είχε κατηγορηθεί για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων με σκοπό τη δημιουργία κρατικού δικτύου κατασκοπείας. Η εισαγγελία του απέδιδε ευθύνες κυρίως για τηλεφωνικές υποκλοπές με στόχο 150 και πλέον πρόσωπα, ανάμεσά τους πολιτικούς και δημοσιογράφους.
Ωστόσο δεν παρουσιάστηκε καμία ατράνταχτη απόδειξη που να τεκμηριώνει τις κατηγορίες και το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα να τον απαλλάξει.
«Αποδόθηκε επιτέλους δικαιοσύνη, επτά χρόνια αφότου άρχισε αυτό το βασανιστήριο, αυτή η οδύνη. Ευχαριστώ τον Θεό και την παναμαϊκή δικαιοσύνη, υπέφερα πολύ», ήταν η αντίδραση του Ρικάρδο Μαρτινέλι, 69 ετών, καθώς αποχωρούσε από το δικαστήριο της πόλης του Παναμά, επευφημούμενος από υποστηρικτές του.
Ο Κάρλος Ερέρα Μοράν, μέλος της ομάδας των δικηγόρων των θυμάτων, δήλωσε από την πλευρά του «εξαιρετικά απογοητευμένος» για την απόφαση αυτή, που χαρακτήρισε αντίθετη «στο δίκαιο και στα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν».
Ο πρώην αρχηγός του κράτους απαλλαχθεί για την υπόθεση το 2019 αλλά η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από εφετείο το 2020.
Ο κ. Μαρτινέλι δικάστηκε μετά την έκδοσή του την 11η Ιουνίου 2018 από τις ΗΠΑ, έναν χρόνο μετά τη σύλληψή του στο Μαϊάμι, όπου διέμενε από το 2015 για να αποφύγει την παναμαϊκή δικαιοσύνη.
Ο δισεκατομμυριούχος, μεγιστάνας των σούπερ-μάρκετ, κέρδισε τις εκλογές το 2009, ενόψει των οποίων έκανε εκστρατεία με επίκεντρο την καταγγελία της πολιτικής τάξης και της διαφθοράς. Αφού ολοκληρώθηκε η θητεία του όμως, η δικαιοσύνη του Παναμά άρχισε να διενεργεί έρευνες για σειρά σκανδάλων στα οποία ενεπλάκη και πάνω από δέκα υπουργοί του συνελήφθησαν καθώς τους βάρυναν υποψίες για διαφθορά.
Ο ίδιος διατείνεται πως είναι θύμα «πολιτικού διωγμού» από πλευράς του διαδόχου του, του πρώην προέδρου Χουάν Κάρλος Βαρέλα.
Ο κ. Μαρτινέλι, που υπάρχουν υποψίες πως αγόρασε όμιλο μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της θητείας του διασπαθίζοντας δημόσιο χρήμα, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ενώ η εισαγγελία τον κατηγορεί επίσης για εμπλοκή στο σκάνδαλο Οντεμπρέχτ, τη γιγαντιαία υπόθεση διαφθοράς η οποία έχει σαρώσει ηγέτες και πολιτικά κόμματα σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής.
Οι δυο γιοι του, ο Λουίς και ο Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι Λινάρες, που είναι προφυλακισμένοι στη Γουατεμάλα, αναμένεται το προσεχές διάστημα να εκδοθούν στις ΗΠΑ, κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση της Οντεμπρέχτ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Πόλεμος» στις ΜΕΘ, επιστράτευση στα σκαριά
- Σοκ από τη βία αδίστακτων εφήβων
- Συντάξεις: Σε αναμονή για αυξήσεις έως και 100.000 συνταξιούχοι από 1ης/10/2019 [πίνακες]
- Χάθηκε χρόνος στα δικαστήρια: Το 2025 η επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr