Μιλώντας στο BBC, ο πρώην υπουργός Χαλίντ Παγιέντα υποστήριξε ότι οι περισσότεροι από τους συνολικά 300.000 στρατιώτες και αστυνομικούς που καταγράφονται στα βιβλία της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα δεν υπήρχαν.
Οι «στρατιώτες- φαντάσματα» προσετίθεντο στις επίσημες κυβερνητικές λίστες, ούτως ώστε οι στρατηγοί και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι να μπορούν να «τσεπώνουν» τους υποτιθέμενους μισθούς τους. Ο Παγιέντα ήταν κατηγορηματικός ως προς το ότι τα στοιχεία που ήθελαν τον στρατό του Αφγανιστάν να ξεπερνά σε αριθμητική ισχύ τους Ταλιμπάν, ήταν τελείως εσφαλμένα.
Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι τα νούμερα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είχαν διογκωθεί σε βαθμό εξαπλάσιο σε σχέση με τα πραγματικά. Στις λίστες συμπεριλαμβάνονταν «λιποτάκτες ή πεσόντες, οι οποίοι δεν καταγράφηκαν ποτέ ως τέτοιοι, καθώς οι διοικητές κρατούσαν τις τραπεζικές τους κάρτες και συνέχιζαν να παίρνουν τους μισθούς τους».
Ερωτήματα σχετικά με τον αριθμό των αφγανικών στρατευμάτων «πλανώνται», πάντως, από καιρό.
Μια έκθεση του 2016 από τον Ειδικό Γενικό Επιθεωρητή των ΗΠΑ για την Ανασυγκρότηση του Αφγανιστάν (Sigar) υποστήριζε ότι «ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι Αφγανοί σύμμαχοί τους γνωρίζουν πόσοι Αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί υπάρχουν στην πραγματικότητα, πόσοι είναι στην πραγματικότητα διαθέσιμοι για υπηρεσία ή, κατ’ επέκταση, την πραγματική φύση των επιχειρησιακών τους δυνατοτήτων».
Σε μια πιο πρόσφατη έκθεση, ο Sigar εξέφραζε «σοβαρές ανησυχίες για τις διαβρωτικές επιπτώσεις της διαφθοράς… και την αμφισβητήσιμη ακρίβεια των δεδομένων σχετικά με την πραγματική δυναμική των στρατευμάτων».
Τηλεφώνημα Σολτς - Πούτιν για την Ουκρανία: Τι είπαν καγκελαρία και Κρεμλίνο
Ο Χαλίντ Παγιέντα είπε ότι τα στρατεύματα που όντως υπήρχαν, συχνά δεν πληρώνονταν στην ώρα τους, ενώ υπήρχαν και αρκετοί στρατηγοί που «έπαιζαν σε διπλό ταμπλό» , παίρνοντας τον κυβερνητικό μισθό τους, αλλά και λεφτά από τους Ταλιμπάν, για να τα παρατήσουν αμαχητί.
«Νιώθαμε ότι δεν μπορούσαμε να το αλλάξουμε αυτό», λέει ο πρώην υπουργός. «Έτσι λειτουργούσε το κοινοβούλιο, έτσι και οι κυβερνήτες. Όλοι έλεγαν ότι “από το κεφάλι βρωμάει το ψάρι”, επομένως και τα ανώτατα κλιμάκια είχαν ανάμειξη».
Παρόλα αυτά, ο Παγιέντα δήλωσε πως δεν θεωρεί τον πρώην Πρόεδρο, Ασράφ Γκάνι, διεφθαρμένο. Απαντώντας σε κατηγορίες για διαφθορά εντός του υπουργείου Οικονομικών, ο Παγιέντα είπε: «Συμφωνώ ότι ως ένα βαθμό συνέβαινε, αλλά δεν είχε καμιά σχέση με το θέμα του στρατού».
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Δύση ήταν «μέρος» ορισμένων από τις αποτυχίες στο Αφγανιστάν και περιέγραψε την εμπλοκή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα ως «μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία».
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορονοϊός: «Πόλεμος» στις ΜΕΘ, επιστράτευση στα σκαριά
- Σοκ από τη βία αδίστακτων εφήβων
- Συντάξεις: Σε αναμονή για αυξήσεις έως και 100.000 συνταξιούχοι από 1ης/10/2019 [πίνακες]
- Χάθηκε χρόνος στα δικαστήρια: Το 2025 η επανδρωμένη αποστολή της NASA στη Σελήνη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr