Συμβάλλοντας κατά μέσον όρο σχεδόν κατά 30% στην παγκόσμια ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια, η Κίνα μπορεί να καυχηθεί ότι διαθέτει την πολυπληθέστερη μεσαία τάξη στον κόσμο και αποτελεί μείζονα εμπορικό εταίρο 120 και πλέον χωρών και περιφερειών.
Επίσης είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ και των χωρών της Ένωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN). Με το άνοιγμα ως σήμα κατατεθέν της ανάπτυξής της η Κίνα βλέπει την οικονομία της να συμπλέκεται ολοένα περισσότερο με τους εταίρους.
Παρά τις εμπορικές προστριβές των τελευταίων χρόνων και τις διαρκείς εκκλήσεις κάποιων Αμερικανών αξιωματούχων για διακοπή των συνεργασιών με την Κίνα, οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών απέκτησαν περισσότερα στοιχεία, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “αμοιβαία εξάρτηση”.
Το πρώτο οκτάμηνο της χρονιάς που διανύουμε οι κινεζικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αντί να μειωθούν επεκτάθηκαν 22,7% σε ετήσια βάση, όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Εν τω μεταξύ το περιοδικό Forbes αποκάλυψε, ότι οι εισαγωγές από την Κίνα αντιστοιχούσαν στο 19% όλων των εισαγόμενων αγαθών στις ΗΠΑ το 2020.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό οποιουδήποτε εμπορικού εταίρου των ΗΠΑ , ενώ 4 στις 10 από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εισαγωγές στη χώρα προήλθαν από την Κίνα.
Τα οφέλη του αυξανόμενου σινο-αμερικανικού εμπορίου για τα αμερικανικά νοικοκυριά είναι επίσης χειροπιαστά. Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε, ότι κάθε αμερικανικό νοικοκυριό εξοικονόμησε 850 δολάρια το χρόνο από αυτό το εμπόριο. Από λάμπες έως κεράκια γενεθλίων , παντόφλες και ποντικοπαγίδες, τα προϊόντα Made in China έχουν γίνει εδώ και καιρό απαραίτητο μέρος της καθημερινής ζωής των αμερικανικών νοικοκυριών.
Πίσω στο Νοέμβριο του 2019, όταν οι δασμολογικοί πόλεμοι των ΗΠΑ έγειραν ανησυχίες για μονομέρεια και προστατευτισμό, περισσότερες από 190 αμερικανικές επιχειρήσεις συμμετείχαν στην ∆ιεθνή Εμπορική Έκθεσης της Κίνας στην Σαγκάη (CIIE) καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο εκθεσιακό χώρο από κάθε άλλη χώρα.
Ανάμεσα στις αντιπροσωπείες βρέθηκαν μεγάλα ονόματα , όπως η General Electric και η Qualcomm .
Πέρυσι έως το 70% των 500 κορυφαίων εταιρειών του πλανήτη και των ηγετών της βιομηχανίας που συμμετείχαν στις δύο πρώτες εκθέσεις έδωσαν το παρών και στην τρίτη , συμπεριλαμβανομένων εταιριών παγκόσμιας εμβέλειας, όπως οι Ford, Roche και Louis Dreyfus.
Φέτος ο συνολικός εκθεσιακός χώρος της τέταρτης CIIE,που ανοίγει την Πέμπτη, επεκτάθηκε περισσότερο, στα 366.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο αριθμός των εκθετών από χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ίσος ή μεγαλύτερος από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα μεγαλώσει και ο χώρος των περιπτέρων τους.
Περίπου 90 επιχειρήσεις από 33 λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται επίσης να συμμετάσχουν, εκθέτοντας μεγάλο αριθμό των εξειδικευμένων προϊόντων τους και αποκτώντας πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Πίσω στο 2001 ελάχιστοι θα μπορούσαν να φανταστούν την Κίνα ως οικοδέσποινα της πρώτης εισαγωγικής έκθεσης σε εθνικό επίπεδο, που μοιράζεται τους καρπούς της ανάπτυξής της με τον υπόλοιπο κόσμο και αναζητά τρόπους για να προωθήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Το ολοένα ελκυστικότερο προφίλ της Κίνας και το βάρος της δικαιολογούνται από τις επιδόσεις της ως αξιόπιστο μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και την σταθερή προσήλωσή της στην παγκοσμιοποίηση και την περιεκτική οικονομική ανάπτυξη.
ΥΠΕΡ-ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ∆ΕΣΜΕΥΣΕΩΝ στον Π.Ο.Ε.
Η Κίνα έχει εκπληρώσει με το παραπάνω τις δεσμεύσεις της έναντι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), γεγονός που έχει λάβει τα εύσημα από πολλούς γενικούς διευθυντές του Π.Ο.Ε. κι έχει τύχει αναγνώρισης από πολλά μέλη του Οργανισμού.
Η Κίνα έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της στον ΠΟΕ, εδώ και 20 χρόνια, να μειώσει τους δασμούς προϊόντων της στο 9,8% από 15,3%. Επί του παρόντος, οι δασμοί βρίσκονται στο 7,4%, πιο χαμηλοί από τον μέσο όρο των αναπτυσσόμενων χωρών μελών του Οργανισμού και πλησιάζει το επίπεδο των ανεπτυγμένων χωρών.
Η χώρα είχε επίσης μειώσει τα όρια των μη δασμολογικών φραγμών στο διεθνές εμπόριο, αφαιρώντας τα μέτρα αυτά που καλύπτουν 424 κατηγορίες δασμών από τον Ιανουάριο του 2005.
Σε εμπορικούς όρους στις υπηρεσίες, η Κίνα είχε υποσχεθεί να ανοίξει την αγορά για 100 υποτομείς σε 9 κατηγορίες επιχειρήσεων, από το 2007. Άνοιξε τελικά 120 υποτομείς, περίπου 20% περισσότερους από ότι είχε υποσχεθεί. Στο μεταξύ, η κατάταξη της ετήσιας επισκόπησης των εξερχόμενων επενδύσεων της Κίνας
αυξήθηκε στην 3η θέση, από την 26η που ήταν την εποχή της εισόδου της στον Π.Ο.Ε. Οι επενδύσεις επιταχύνθηκαν σε πολλές χώρες, προωθώντας την οικονομική τους ανάπτυξη και βελτιώνοντας το βιοτικό επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, δημιουργώντας ένα μεγάλο αριθμό από θέσεις εργασίας.
Από τότε που μετέχει η Κίνα στον Π.Ο.Ε., έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων, με έμφαση στη εξειδικευμένη εργασία, τις υποδομές και τα συστήματα παραγωγής. Οι εξαγωγές της έχουν προμηθεύσει επιχειρήσεις παγκοσμίως και ανθρώπους με υψηλής ποιότητας προϊόντα σε
χαμηλή τιμή. Οι κινήσεις της Κίνας δείχνουν την απόφασή της να υποστηρίξει τις αναπτυσσόμενες χώρες. Τα τελευταία χρόνια, παραμένει η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, απορροφώντας το ένα πέμπτο των εξαγωγών αυτών των χωρών.
Ο∆ΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η Κίνα δηλώνει ξεκάθαρα ότι ανοίγει τις αγκαλες της στον κόσμο και προτίθεται να προμηθεύσει το κοινό με αγαθά που θα δώσουν ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η Κίνα πρότεινε την Πρωτοβουλία Belt and Road, fγια παράδειγμα, έχει αναπτύξει τη μεγαλύτερη, παγκοσμίως, πλατφόρμα συνεργασίας και την πιο δη-
μοφιλή στο κοινό εδώ και οκτώ χρόνια, με περισσότερες από 200 συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ της Κίνας και 170 χωρών, καθώς και διεθνών οργανισμών. Βαδίζοντας ενάντια στους ανέμους του προστατευτισμού στο εμπόριο, η Κίνα ήταν ενεργή στη δημιουργία πλατφορμών συνεργασίας. Η εδραίωση και φιλοξενία μιας σειράς από ανοιχτές πλατφόρμες περιλαμβανομένης της «∆ιεθνούς Έκ-
θεσης για τα καταναλωτικά προϊόντα» όπως και της επερχόμενης CIIE, έχει διευκολύνει την ανεμπόδιστη ροή του εμπορίου κι έχει δώσει την αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια οικονομία.
Η Κίνα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες της και κάνει την αγορά της πιο προσιτή. Έχει υποσχεθεί να βελτιώσει το φορολογικό πλαίσιο για ξένους επενδυτές, προσφέροντας μια μεγαλύτερη λίστα τομέων όπου ενθαρρύνονται οι ξένες επενδύσεις.
Οι ξένες εταιρείες έχουν δώσει την ψήφο εμπιστοσύνης τους. Η Tesla, για παράδειγμα, αποφάσισε αυτή τη χρονιά, να εγκαθιδρύσει στη Σαγκάη, μια βιομηχανία-γίγα, κάνοντας την κόμβο για την εξαγωγή των οχημάτων, αφού δημιούργησε την πρώτη εγκατάστασή της στο εξωτερικό πριν από δύο χρόνια.
Ο δρόμος στο μέλλον, δεν είναι, ωστόσο, σπαρμένος με ροδοπέταλα. Η αυξανόμενη από-παγκοσμιοποίηση η πανδημία που παραμένει και η επερχόμενη κλιματική αλλαγή, θέτουν προκλήσεις που έχουν φέρει τον κόσμο σε σημείο καμπής της ανάπτυξης.
Στην πρόσφατη σύνοδο της Ομάδας των G20 στη Ρώμη, η Κίνα, απαντώντας σε αυτές τις κοινές προκλήσεις, για να προωθήσει την πραγματική πολυμέρεια, προώθησε τον συντονισμό της διεθνούς μακροοικονομικής πολιτικής και υιοθέτησε αξιόπιστες μακροοικονομικές πολιτικές για να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σε αναζήτηση ενός πράσινου μονοπατιού, και βιώσιμης ανάπτυξης με χαμηλά επίπεδα άνθρακα, επανέλαβε τους στόχους για περιορισμό των εκπομπών CO2 πριν από το 2030 και επίτευξης της ουδετερότητας άνθρακα πριν από το 2060, καλώντας τις ανεπτυγμένες χώρες σεβαστούν τις δεσμεύσεις για ενίσχυση στις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να τις βοηθήσουν να διαχειριστούν
την κλιματική αλλαγή.
Πολλά έχουν επιτευχθεί στις προηγούμενες δύο δεκαετίες παρά τα πισωγυρίσματα. Για την Κίνα, η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης η υπεράσπιση της πολυμέρειας, είναι πάντοτε το ζητούμενο.
XINHUA
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr