Τα συγκεκριμένα συμπληρώματα σε σκόνη προορίζονται, προφανώς, για κατανάλωση, αφού διαλυθούν σε νερό. Το θέμα απασχόλησε ερευνητές που μίλησαν σε ιατρικό συνέδριο των ΗΠΑ, οι οποίοι ανησυχούν κυρίως για τους εκατομμύρια νέους που παρακολουθούν τα συγκεκριμένα βίντεο και μπορεί να μιμηθούν το πρότυπο των γυμναστών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν 100 βίντεο που δημοσιεύτηκαν στο κανάλι κοινωνικού δικτύου TikTok, χρησιμοποιώντας το hashtag «preworkout» («προετοιμασία για την άσκηση») για την αναζήτησή τους.
Μόνο οκτώ από τα βίντεο έδειχναν την σκόνη να χρησιμοποιείται με τον σωστό τρόπο. Περισσότερα από 30 βίντεο έδειχναν απευθείας κατανάλωση της σκόνης, με τα άτομα να βάζουν μια μεζούρα αδιάλυτη σκόνη στο στόμα τους, ακολουθούμενη από μερικές γουλιές νερό ή άλλο υγρό. Τα βίντεο αυτά είχαν συγκεντρώσει 80 εκατ. likes.
Όπως λένε οι ειδικοί, οι σκόνες που καταναλώνονται πριν από την προπόνηση συνήθως περιέχουν πολλά αμινοξέα, βιταμίνες και άλλα συστατικά, όπως καφεΐνη, με κύριο σκοπό την ενίσχυση της αντοχής πριν την άσκηση. Αλλά, υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι από τη λήψη πολλών διεγερτικών που ενισχύουν την ενέργεια.
Μια μεγάλη δόση καφεΐνης, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παρενέργειες, όπως ταχυκαρδίες ή χαμένους παλμούς.
Μια μεζούρα σκόνη μπορεί να περιέχει τόσο καφεΐνη όσο πέντε φλιτζάνια καφέ, λένε οι ερευνητές από το παιδικό ιατρικό κέντρο Cohen στη Νέα Υόρκη. Το σοκ στον οργανισμό μετά την κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει «αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, που μπορεί ενδεχομένως να οδηγήσει σε διαταραχές του καρδιακού ρυθμού».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Επιπλέον, η τυχαία εισροή της σκόνης στους πνεύμονες θα μπορούσε να προκαλέσει πνιγμό ή λοίμωξη ή πνευμονία, λένε οι ερευνητές.
Σαν να μην έφταναν αυτά, ορισμένα συμπληρώματα που πωλούνται στο διαδίκτυο ενδέχεται να μην προέρχονται από αξιόπιστους προμηθευτές ή να μην περιέχουν τα συστατικά που αναγράφονται στη συσκευασία. Αρκετές, μάλιστα, έχουν απαγορευτεί για τη χρήση ουσιών όπως η συνθετική αμφεταμίνη που ονομάζεται DMAA και το διεγερτικό που ονομάζεται συννεφρίνη.
Πρόσφατα άρθρα εφημερίδων έχουν επίσης επισημάνει τους κινδύνους, αφού μια 20χρονη ινφλουένσερ των κοινωνικών μέσων από τις ΗΠΑ, που ονομάζεται Briatney Portillo, υποστήριξε ότι έπαθε καρδιακή προσβολή, αφού κατανάλωσε αδιάλυτη σκόνη συμπληρώματος.
ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης: Τι μέτρα θα ανακοινωθούν σήμερα για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
- Κακοκαιρία «Αθηνά»: Ισχυρές τοπικές βροχές και καταιγίδες την Παρασκευή – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο
- Νόμπελ Λογοτεχνίας 2021: Ποιος είναι ο Τανζανός Αμπντουλραζάκ Γκούρνα που κέρδισε το βραβείο
- Μάγχη: «Αν δεν κάνει πίσω ο Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν…