Τα 12 εκατομμύρια αρχεία που περιλαμβάνονται στα Pandora Papers συναποτελούν τη μεγαλύτερη τέτοια διαρροή στην ιστορία.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ μπιν Αλ Χουσεΐν ο Δεύτερος, είναι μεταξύ των περίπου 35 τωρινών και πρώην ηγετών που συνδέονται με τους φακέλους. Και οι δύο έχουν εκδώσει δηλώσεις λέγοντας ότι δεν έχουν κάνει κάτι κακό.
Το βασιλικό παλάτι της Ιορδανίας δήλωσε ότι «δεν είναι ούτε, ασυνήθιστο ούτε ακατάλληλο» το να έχει ο Βασιλιάς Αμπντουλάχ περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό.
Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν ότι ο ηγέτης ξόδεψε κρυφά περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια, αγοράζοντας ακίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ από το 1999, οπότε και ανέλαβε την εξουσία, μέχρι και σήμερα.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αμφισβήτησε την αξιοπιστία των «ατεκμηρίωτων», όπως είπε, πληροφοριών, στις οποίες περιγράφονται με λεπτομέρεια κρυφά περιουσιακά στοιχεία του Πρόεδρου Πούτιν και μελών του στενού του κύκλου.
«Προς το παρόν δεν είναι σαφές ποιες είναι ακριβώς αυτές οι πληροφορίες και τι αφορούν», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε δει τίποτα εκεί μέσα, που να υποδεικνύει ότι ο στενός κύκλος του Πούτιν έχει κρυφά πλούτη».
Τα δεδομένα ελήφθησαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνών Δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον, η οποία συνεργάστηκε με περισσότερους από 140 οργανισμούς μέσων μαζικής ενημέρωσης στην μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνά της. Περισσότεροι από 600 δημοσιογράφοι από 117 χώρες έχουν κοιτάξει την κρυφή περιουσία μερικών από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη.
Ουκρανία: Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες από ρωσικό πύραυλο στο Χάρκοβο
Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι. Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.
Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Άλλοι ηγέτες που συνδέονται με τη διαρροή είναι οι εξής:
- Ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις , ο οποίος φέρεται να απέτυχε να δηλώσει ότι μια εταιρεία υπεράκτιων επενδύσεων αγόρασε δύο βίλες για 12 εκατομμύρια λίρες στη νότια Γαλλία. Σε ένα tweet, ο Τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι οι κατηγορίες είναι μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για αυτήν την εβδομάδα και επέμεινε ότι «δεν έκανε ποτέ κάτι κακό ή παράνομο».
- Ο πρόεδρος της Κένυας Uhuru Kenyatta , ο οποίος – μαζί με έξι μέλη της οικογένειάς του – έχει συνδεθεί με 13 υπεράκτιες εταιρείες. Ο κ. Kenyatta είπε ότι η έρευνα “θα προχωρήσει πολύ στην ενίσχυση της οικονομικής διαφάνειας και ανοίγματος που απαιτούμε στην Κένυα και σε όλο τον κόσμο”, και υποσχέθηκε να “απαντήσει συνολικά” στη διαρροή μόλις επιστρέψει από μια κρατική επίσκεψη στο εξωτερικό. Τα έγγραφα Pandora δεν δείχνουν στοιχεία ότι η οικογένεια Kenyatta έκλεψε ή έκρυψε κρατικά περιουσιακά στοιχεία στις υπεράκτιες εταιρείες τους.
- Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα , ένας δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται ότι πούλησε ορυχείο χαλκού και σιδήρου σε μια περιβαλλοντικά ευαίσθητη περιοχή σε έναν παιδικό του φίλο, όπως περιγράφεται στην εφημερίδα El Pais της Ισπανίας. Μια δήλωση από το γραφείο του κ. Piñera ανέφερε ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει ή να έχει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πώληση του έργου εξόρυξης Dominga.
- Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο οποίος εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους Πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers.
- Άνθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – φαίνεται πως πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.
- Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.ΠΗΓΗ: BBC
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κανονικά η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη – Τι προανήγγειλε ο Βορίδης
- Μυρτώ της Πάρου: Στο ΣτΕ σήμερα το θέμα της αποζημίωσης από το Δημόσιο
- Δολοφονία στον Άγιο Παντελεήμονα: Ξεκαθάρισμα λογαριασμών πίσω από το «γάζωμα» του 38χρονου – Έτσι έγινε η επίθεση
- Pandora Papers: Στο «φως» ο κρυφός πλούτος των ισχυρών – Ποιοι εμπλέκονται
- Ανατροπή ισορροπιών στο Αιγαίο: Πώς η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας μας ισχυροποιεί απέναντι στην Τουρκία
- Τουρκία: Παίζει μπάσκετ για να δείξει ό, τι χαίρει άκρας υγείας ο Ερντογάν – Δείτε το μήνυμά του