«Όσο το κατάλληλο ισλαμικό περιβάλλον δεν υφίσταται για όλους, δεν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να έρχονται στα πανεπιστήμια ή να εργάζονται. Πρώτα το Ισλάμ», δήλωσε ο Μοχάμαντ Ασράφ Γκαϊράτ, στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Γκαϊράτ έγραψε στο Twitter ότι το πανεπιστήμιο επεξεργάζεται ένα σχέδιο για να φιλοξενήσει φοιτήτριες, χωρίς να διευκρινίζει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το σχέδιο.
«Λόγω της έλλειψης καθηγητριών, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο ώστε οι λέκτορες να μπορούν να διδάσκουν φοιτήτριες, πίσω από μια κουρτίνα. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργηθεί ένα ισλαμικό περιβάλλον για να εκπαιδεύονται οι φοιτήτριες», είπε.
Ο διορισμός του Γκαϊράτ στην θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου της Καμπούλ αντιμετωπίστηκε με θυελλώδεις κριτικές, λόγω της έλλειψης διαπιστευτηρίων του. Ο Γκαϊράτ αντέκρουσε αυτές τις εκτιμήσεις στο Twitter, λέγοντας ότι θεωρεί τον εαυτό του «πλήρως καταρτισμένο για να κατέχει αυτή την καρέκλα».
Επίσης, παρουσίασε το όραμά του για το ίδρυμα την Τρίτη, λέγοντας ότι στόχος του Πανεπιστημίου της Καμπούλ είναι να γίνει ένας κόμβος για «όλους τους πραγματικούς Μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο, ώστε αυτοί να συγκεντρωθούν, να ερευνήσουν και να μελετήσουν μαζί» και να «εξισλαμιστεί η σύγχρονη επιστήμη».
«Είμαι εδώ για να ανακοινώσω ότι θα υποδεχτούμε φιλο-Μουσουλμάνους μελετητές και φοιτητές, για να επωφεληθούν από ένα πραγματικό ισλαμικό περιβάλλον», έγραψε ο νέος Πρύτανης στο Twitter.
Μετά από έναν και πλέον μήνα από την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν δείχνουν καθημερινά ότι οι φόβοι των γυναικών για την στέρηση των δικαιωμάτων τους, που οι γυναίκες είχαν εκφράσει εξαρχής, παρά τις διαβεβαιώσεις των Ταλιμπάν για τον αντίθετο, ήταν πέρα ως πέρα βάσιμοι.
Ήδη, η απουσία γυναικών εκπροσώπων από τη νεοσύστατη προσωρινή κυβέρνησή των Ταλιμπάν και η σχεδόν εν μία νυκτί εξαφάνιση γυναικών από τους δρόμους της χώρας έχουν οδηγήσει σε μεγάλες ανησυχίες για το τι θα συμβεί στη συνέχεια για τον μισό πληθυσμό της.
Οι αγωνιστές έχουν ήδη διατάξει, σε ορισμένες περιπτώσεις, τις γυναίκες να εγκαταλείψουν τους χώρους εργασίας τους. Όταν μια ομάδα γυναικών διαμαρτυρήθηκε για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης την Καμπούλ, που αποτελείται αποκλειστικά από άνδρες, μαχητές των Ταλιμπάν τις χτύπησαν με μαστίγια και μπαστούνια .
Μέχρι στιγμής επιτρέπεται στις γυναίκες να συνεχίσουν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση- τουλάχιστον στα περισσότερα ιδρύματα. Ωστόσο, οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή για τον διαχωρισμό των φύλων στις τάξεις και είπαν ότι οι φοιτήτριες, οι λεκτόρισσες και οι λοιπές πανεπιστημιακές εργαζόμενες πρέπει να φορούν χιτζάμπ, σύμφωνα με την ερμηνεία του νόμου της Σαρία από την ομάδα.