Η Unicef ανέδειξε την πανδημία του κορονοϊού, αλλά και την κλιματική κρίση ως δύο βασικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την σίτιση και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών σε 91 χώρες.
Σύμφωνα με την αναφορά, τα μισά παιδιά ηλικίας 6-23 μηνών σε πολλές από αυτές τις χώρες λαμβάνουν λιγότερα γεύματα ανά ημέρα, σε σχέση με αυτά που χρειάζονται, ενώ και το διατροφολόγιό τους παρουσιάζει προβληματικά μικρή ποικιλία.
Ως αποτέλεσμα της κακής και ανεπαρκούς τους διατροφής, τα παιδιά αυτά παρουσιάζουν αργότερα κακές σχολικές επιδόσεις και καθίστανται πιο ευάλωτα σε ασθένειες, καθώς και σε άλλες επιπτώσεις του υποσιτισμού, όπως η στασιμότητα της ανάπτυξης, η εξασθένιση και, σε μερικές περιπτώσεις, η επικίνδυνη παχυσαρκία. Η Unicef εκτιμά πως πάνω από 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 2 ετών είναι εκτεθειμένα στην εξασθένιση του οργανισμού τους.
Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης, τα παιδιά από φτωχότερες και αγροτικές περιοχές είναι τα πλέον εκτεθειμένα, με διαφοροποιήσεις, βέβαια, ανά περιοχή. Στην Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η διατροφή του 62% των παιδιών ηλικίας 6-23 μηνών παρουσίαζε την μικρότερη δυνατή ποικιλία, ενώ στην Αφρική, όπου πολλά παιδιά επίσης υποσιτίζονται, η έλλειψη στοιχειώδους ποικιλίας στη διατροφή αφορά το 25% των παιδιών. Σε περιοχές της νοτίου Ασίας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 19%.
Η έκθεση ανέφερε πως πλέον, ακόμη και στις αγροτικές περιοχές, οι οικογένειες τείνουν να αγοράζουν την τροφή τους αντί να την παράγουν οι ίδιες, γεγονός που τις καθιστά πιο εξαρτώμενες από τα συστήματα τροφοδοσίας.
«Παρά την πολύ ανησυχητική αυτή ανάλυση, υπάρχουν περιθώρια προόδου εφόσον αναληφθεί παγκόσμια συντονισμένη δράση για την δημιουργία και ενίσχυση των συστημάτων τροφοδοσίας, ώστε τα παιδιά να λαμβάνουν την διατροφή που έχουν ανάγκη και να αναπτύσσονται σωστά», λέει η επικεφαλής Σύμβουλος Παιδικής Υγείας της Unicef Μ. Βρετανίας, Τζένι Βόγκαν.
WSJ: Ο Μπάιντεν είχε νοητικά προβλήματα από το 2020 - Αποκάλυψη βόμβα για την υγεία του
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της αναφοράς, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην δημιουργία συστημάτων τροφοδοσίας που θα τροφοδοτούν με αξιοπιστία τις αναπτυσσόμενες χώρες με θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και οι ενισχυμένες τροφές.
Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε, την περασμένη εβδομάδα, την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής με θέμα την επισιτιστική κρίση, καθώς μέσα στα τελευταία 5 χρόνια ο αριθμός των ατόμων που επηρεάζονται από αυτήν έφτασε τα 811 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.
«Πολλές από τις πρακτικές γεωργίας και παραγωγής τροφίμων που χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον έχουν και καταστροφικές συνέπειες στον πλανήτη μας. Τα συστήματα γεωργίας και τροφοδοσίας μας δεν λειτουργούν σωστά», σχολίασε ο γενικός διευθυντής της FAO, Κου Ντονγκγιού.
Σύμφωνα με τον ίδιο, κλειδί για την αλλαγή της κατάστασης είναι η υιοθεσία του συστήματος «απ’το χωράφι στο τραπέζι», σε ευρεία κλίμακα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όπως τόνισε, πρέπει να υπάρξει σχετική δραστηριοποίηση τόσο σε τοπικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Υπόλοιπα αναδρομικών έως 4.000 ευρώ σε 30.000 νέους συνταξιούχους [πίνακες με όλα τα ποσά ανά ταμείο]
- Εντυπωσιακό φαινόμενο: Μετεωρίτης «έσκισε» τον ουρανό της Ελλάδας και έκανε τη νύχτα μέρα [βίντεο]
- ΕΝΦΙΑ: Αναρτώνται σήμερα τα εκκαθαριστικά – Οι δόσεις και οι προθεσμίες
- Κορονοϊός: Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη για την έξαρση της πανδημίας
- Αυστραλία: Ισχυρός σεισμός 5,8 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Μελβούρνη [βίντεο]
- Αναψε φωτιές η παρουσία Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του Τουρκικού Κέντρου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr