Η Ρεζαγί, πρωταθλήτρια του τζούντο, είχε καταστεί με τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς της Αθήνας ένα σύμβολο αλλαγής για όλες τις γυναίκες στο Αφγανιστάν, ένα σύμβολο του ότι τα πράγματα επιτέλους άλλαζαν. Αργά, αλλά άλλαζαν.
Οι γυναίκες φαίνονταν να έχουν πλέον περισσότερες ελευθερίες απ’ όσες την δεκαετία του ’90, οπότε και οι Ταλιμπάν είχαν αναλάβει την εξουσία στο Αφγανιστάν, στερώντας από εκατομμύρια πολίτες τα θεμελιώδη, ανθρώπινά τους δικαιώματα. Τώρα, με την εκ νέου ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, η θρυλική τζουντόκα φοβάται ότι η πρόοδος που έκαναν οι γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια θα χαθεί.
«Αφού εγκαθιδρύσουν την εξουσία τους, οι Ταλιμπάν θα κυνηγήσουν όσους τους εναντιώνονταν, εδώ και τόσα χρόνια», είπε η 33χρονη πλέον Ρεζαγί, μιλώντας στο CNN Sport. «Θα στοχοποιήσουν και τις γυναίκες. Τις γυναίκες που πήγαιναν στο Πανεπιστήμιο, στο σχολείο ή εξασκούσαν κάποιο άθλημα».
Έχοντας γεννηθεί στο Αφγανιστάν, η Ρεζαγί κατέφυγε στον Καναδά το 2011. Εκεί, η πρωταθλήτρια δημιούργησε έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με το όνομα «Οι Ηγέτιδες του Αύριο», που προασπίζεται τα δικαιώματα των Αφγανών γυναικών. Μεταξύ άλλων, ο Οργανισμός βοηθά τις γυναίκες τζουντόκα να υλοποιήσουν τα όνειρά τους στον αθλητισμό.
Η Φαρίμπα Ρεζαγί με συναθλήτριές της, μικρές και μεγάλες
«Με τις αθλήτριες αυτές μιλάω κάθε μέρα», λέει η Ρεζαγί. «Μου στέλνουν μηνύματα, που μου ραγίζουν την καρδιά. Πρόσφατα, πολλές από αυτές επισκέφθηκαν μαζί τον χώρο όπου προπονούνται τα τελευταία χρόνια. Στάθηκαν εκεί κρατώντας η μια το χέρι της άλλης και μετά φίλησαν τα χαλάκια της προπόνησης, με τον φόβο ότι τα βλέπουν για τελευταία φορά».
«Μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι φοβούνται για τις ζωές τους, για την ασφάλειά τους. Όλες τους θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν, για προφανείς λόγους. Το ίδιο ισχύει, βέβαια, και για τις ακτιβίστριες υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων στη χώρα».
Από τους αγώνες μποξ της τηλεόρασης, στους Ολυμπιακούς της Αθήνας: Η ιστορία μιας πρωταθλήτριας
Η Ρεζαγί λέει πως και η ίδια θυμάται την σκληρότητα και την καταπίεση του προηγούμενου καθεστώτος των Ταλιμπάν. Η ίδια υπήρξε αρκετά τυχερή, έχοντας διαφύγει στο Πακιστάν ήδη από το 1996, λίγο αφότου οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την εξουσία. Κατά την παραμονή της στο Πακιστάν, η μικρή Ρεζαγί έβλεπε κάθε μέρα αγώνες μποξ στην τηλεόραση. Ακόμη θυμάται το πόσο την εντυπωσίαζε ο Μάικ Τάισον και το πόσο την ενέπνεε η Λάιλα Άλι, κόρη του πασίγνωστου Μοχάμεντ Άλι.
«Συγκλονιζόμουν από το πόσο δυναμική ήταν η Λάιλα, ήθελα να κάνω το ίδιο», θυμάται η αθλήτρια.
Γυρνώντας στο Αφγανιστάν το 2001, η Ρεζαγί ξεκίνησε να φοιτά σε ένα σχολείο θηλέων και να προπονείται στο μποξ. «Οι γυναίκες πλέον απολάμβαναν άλλες ελευθερίες και είχαν περισσότερες ευκαιρίες», σχολιάζει. «Πήγαιναν σχολείο, κυνηγούσαν καριέρες, ακόμη και στην πολιτική. Ήταν έτοιμες για όλα».
Παρόλα αυτά, τα πράγματα δεν ήταν ακόμη απόλυτα ρόδινα. Το γεγονός ότι η Ρεζαγί- μια γυναίκα!- έπαιζε μποξ ενόχλησε μερικούς και η νεαρή αθλήτρια άρχισε να λαμβάνει απειλές για τη ζωή της.
Η προπονήτριά της συμφώνησε πως θα ήταν πολύ επικίνδυνο για την Ρεζαγί το να συνεχίσει να παίζει μποξ και την συνέστησε σε μια άλλη προπονήτρια, του τζούντο. Με τη βοήθεια της προπονήτριας και μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης, η Ρεζαγί και άλλα δύο κορίτσια κατέστησαν οι πρώτες Αφγανές αθλήτριες του τζούντο, σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
«Η κοινωνία δεν ήταν ακριβώς έτοιμη να μας δεχτεί. Μόλις είχε βγει από μια πολύ σκοτεινή περίοδο», διηγείται η αθλήτρια. «Υπήρχε κίνδυνος, αλλά εμένα δεν με ενδιέφερε. Προπονούμουν σκληρά, χωρίς να με ενδιαφέρει το κοινωνικό στίγμα. Πίστευα στον εαυτό μου, στις συναθλήτριές μου, στο άθλημα καθαυτό».
Μετά από την συμμετοχή της σε τουρνουά εθνικού επιπέδου, η Ρεζαγί επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς της Αθήνας, το 2004, μαζί με μια ακόμη Αφγανή αθλήτρια, την δρομέα των 100 μέτρων, Ρομπίνα Μουκίμ Γιαάρ. Εν τέλει και λόγω προγράμματος, μόνον η Ρεζαγί κατάφερε να διαγωνιστεί.
Η Αφγανή τζουντόκα κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια τετράκις Ολυμπιονίκη από την Ισπανία και έχασε από τον πρώτο γύρο, καταφέροντας, παρόλα αυτά, να γράψει ιστορία όσον αφορά τον γυναικείο πρωταθλητισμό στη χώρα της.
«Ήμουν συντετριμμένη. Τηλεφώνησα στον πατέρα και τον μεγάλο μου αδερφό και τους είπα ότι τους έχω απογοητεύσει», λέει η Ρεζαγί. «Αυτοί μου είπαν να μην ανησυχώ γιατί είχα πετύχει κάτι ακόμη πιο σημαντικό».
Γυρνώντας στη χώρα της από τους Ολυμπιακούς, η πρωταθλήτρια αναγκάστηκε να κρυφτεί για μερικούς μήνες. «Κάποιοι φονταμενταλιστές με ήθελαν νεκρή», λέει. Μετά από μια οικογενειακή τραγωδία, η Ρεζαγί διέφυγε στο Πακιστάν το 2005 και από εκεί κατάφερε να φτάσει με ασφάλεια στον Καναδά.
Η Ρεζαγί έχει να πάει στο Αφγανιστάν από το 2013, ωστόσο λέει ότι δεν μετανιώνει καθόλου για την απόφασή της να εκπροσωπήσει τη χώρα της στους Ολυμπιακούς της Αθήνας.
«Ήθελα να δείξω στην αυστηρά πατριαρχική κοινωνία του Αφγανιστάν ότι οι γυναίκες είναι ίσες με τους άνδρες και μπορούν να συμμετέχουν στους Αγώνες. Ότι κάτι τέτοιο είναι νορμάλ. Στον υπόλοιπο κόσμο, ήθελα να δείξω ότι στο Αφγανιστάν υπάρχουν γυναίκες- και μάλιστα ασχολούνται με τον αθλητισμό».
«Θα γίνουμε μια φωνή αντίστασης»
Όσον αφορά την τρέχουσα κατάσταση, η αθλήτρια αγωνιά και πονά ήδη πολύ για τη χώρα της και για τα όσα προβλέπει ότι θα ακολουθήσουν. Η Ρεζαγί συγκαταλέγεται στους πολίτες του Αφγανιστάν που δεν μπορούν να πιστέψουν ότι οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει.
Από την άλλη, η αθλήτρια πιστεύει πως δεν έχει χαθεί κάθε ελπίδα για το μέλλον του γυναικείου πρωταθλητισμού στη χώρα της.
«Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την υπόθεση και είναι σε στενή επαφή με την αθλητική κοινότητα του Αφγανιστάν. Προωθούμε χρήσιμες, σχετικές πληροφορίες σε διάφορες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Για προφανείς λόγους ασφαλείας που αφορούν τους εμπλεκόμενους αθλητές και αθλήτριες, δεν θα σχολιάσουμε κάτι περισσότερο για την ώρα», έλεγε μια ανακοίνωση της ΔΟΕ που εστάλη στο CNN. Το κανάλι επιχείρησε να επικοινωνήσει και με την Αφγανική Ολυμπιακή Επιτροπή, αλλά δεν έλαβε απάντηση.
Παρά το χάος και τις σοκαριστικές εικόνες από τη χώρα της, που έκαναν τον γύρο του κόσμου αυτή την εβδομάδα, η Ρεζαγί θεωρεί ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα.
«Η ελπίδα είναι το μόνο που δεν μπορούν να μας πάρουν οι Ταλιμπάν. Πρέπει να μείνουμε δυνατές. Πρόκεται για έναν ακόμη εφιάλτη και οι εφιάλτες δεν κρατάνε για πάντα», λέει.
«Θα το ξεπεράσουμε. Αν μη τι άλλο, είμαστε μια φωνή αντίστασης. Θα παλέψουμε για τα δικαιώματά μας. Τα χάσαμε τη δεκαετία του ’90, δεν θα αφήσουμε να χαθούν ξανά».
«Μείνετε δυνατές», λέει η Ρεζαγί στις Αφγανές. «Μείνετε σε επαφή και μείνετε έξυπνες, πολύ έξυπνες». Κλείνοντας, η 33χρονη τζουντόκα δηλώνει: «Εγώ πιστεύω στην ειρήνη. Η ειρήνη, η ευημερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρουν τον τρόπο να κυριαρχήσουν. Όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν για την ειρήνη».
ΠΗΓΗ: CNN
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Μπλόκο στους κλειστούς χώρους και test για τους ανεμβολίαστους – Όλα όσα θα αλλάξουν από τον Σεπτέμβριο
- Ποιοι προλαβαίνουν να «κλειδώσουν» σύνταξη πριν από τα 67 και τι παίρνουν [αναλυτικοί πίνακες]
- Τελεσίγραφο από τους Ταλιμπάν στις ΗΠΑ: Τελειώνετε με τις μεταφορές μέχρι τις 31 Αυγούστου και φύγετε
- Σχολεία: Με ποια μέτρα θα ανοίξουν – Τι θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και μαθητές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter