Το CNN ήρθε σε επαφή με την 22χρονη Αφγανή φοιτήτρια, Αΐσα Αχμάντ, η οποία προσπάθησε την Δευτέρα να διαφύγει από τη χώρα της, σπεύδοντας στο αεροδρόμιο «Χαμίντ Καρζάι», μόλις έγινε ευρέως αντιληπτό ότι η κυβέρνηση του Αφγανιστάν θα παραδιδόταν στα χέρια των Ταλιμπάν.
Η ίδια η Αχμάντ δεν υπήρξε τυχερή και δεν κατάφερε να διαφύγει από την χώρα. Όπως λέει η 22χρονη, η βοήθεια που ζήτησε από μια άλλη χώρα είχε ως μοναδικό αποτέλεσμα το να λάβει απειλές για τη ζωή της. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η κοπέλα θυμήθηκε κάθε στιγμή που πέρασε στο αεροδρόμιο και εξέθεσε τους φόβους της για το μέλλον της στο Αφγανιστάν.
Τη Δευτέρα, η Αχμάντ έλαβε μια κλήση από μια φίλη της που μένει μόνιμα στις ΗΠΑ. Η φίλη της εξήγησε πως πολλοί Αφγανοί πολίτες εγκατέλειπαν τη χώρα τους, επιβαίνοντας σε στρατιωτικά αεροσκάφη. Η Αχμάντ δεν μπόρεσε να το πιστέψει στην αρχή, ωστόσο, μιλώντας και με μια δεύτερη φίλη της, συνειδητοποίησε πώς είχε η κατάσταση.
Τρέχοντας προς το αεροδρόμιο, η κοπέλα παρατήρησε πως όλοι οι δρόμοι ήταν ήσυχοι, με την ησυχία να διακόπτεται μόνον από περιστασιακούς πυροβολισμούς. Οι περαστικοί έδειχναν όλοι σοβαροί, ωστόσο διατηρούσαν την ψυχραιμία τους. Η εμπειρία της συνάδει με αυτήν του ανταποκριτή του BBC στην Καμπούλ, Μαλίκ Μουντασίρ.
«Σε αντίθεση με τις πρώτες ώρες, η Καμπούλ χθες ήταν μια ήρεμη πόλη. Οι Ταλιμπάν ήλεγχαν την κυκλοφορία και έψαχναν όλα τα αυτοκίνητα, ακόμα και αυτά της αστυνομίας και του στρατού, τα οποία είχαν κατασχέσει», έγραψε ο Μουντασίρ. «Οι μαχητές των Ταλιμπάν που διέρχονταν με αμάξια από τα σημεία ελέγχου στην πόλη, υποβάλλονταν επίσης σε έλεγχο. Όπως μας εξήγησαν οι ελεγκτές- όλοι τους χαρούμενοι και φιλικοί μαζί μας- ο έλεγχος γινόταν ώστε τυχόν κλέφτες αυτοκινήτων να μην τη γλιτώσουν, έχοντας μεταμφιεστεί σε Ταλιμπάν».
Στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, το σκηνικό ήταν διαφορετικό. «Υπήρχαν χιλιάδες άνθρωποι, πολλοί εκ των οποίων δεν είχαν διαβατήρια. Οι δυνάμεις ασφαλείας του αεροδρομίου ήταν ελάχιστες, αλλά υπήρχε αστυνομία που έσπρωχνε τον κόσμο. Πολλές γυναίκες και παιδιά είχαν πέσει στο έδαφος», λέει η Αΐσα. «Ήταν λες και είχε έρθει η καταστροφή του κόσμου».
Ο Μουντασίρ έκανε λόγο για τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, που προσπαθούσαν να σκαρφαλώσουν τα συρματοπλέγματα για να μπουν στον χώρο του αεροδρομίου. Στις εισόδους υπήρχαν Ταλιμπάν, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους αποτρέψουν, πυροβολώντας στον αέρα. Οι περισσότεροι πολίτες- όπως και η Αΐσα- απέτυχαν να μπουν στο αεροδρόμιο και να διαφύγουν.
Πούτιν: Ξεκινάει η μαζική παραγωγή του νέου πυραύλου Oreshnik - Τα επόμενα σχέδια του «Τσάρου»
Παρόλο που δεν κατάφερε να επιβιβαστεί σε αεροπλάνο, η 22χρονη φοιτήτρια έφυγε από το αεροδρόμιο φέροντας μόνο μερικούς μώλωπες και γρατζουνιές. Τώρα, η Αΐσα προβληματίζεται για την «επόμενη ημέρα», ιδιαίτερα όσον αφορά την τύχη των γυναικών και δη των φοιτητριών στο Αφγανιστάν.
Εκπρόσωποι και ηγετικές μορφές των Ταλιμπάν έχουν ήδη πει ότι σκοπεύουν να σχηματίσουν μια «ανοιχτή σε όλους Ισλαμική κυβέρνηση» και πως θα επιτρέψουν στις γυναίκες και τα κορίτσια να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση. Το πρωί της Τρίτης, ο Εναμουλάχ Σαμανγκανί, μέλος της «Πολιτιστικής Επιτροπής» των Ταλιμπάν, ανακοίνωσε ότι «Το Ισλαμικό Εμιράτο δεν θέλει οι γυναίκες να είναι θύματα…Πρέπει να συμπεριληφθούν στην κυβέρνηση, όπως ορίζει ο νόμος της Σαρία».
«Η δομή της κυβέρνησης δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, αλλά, βασιζόμενοι στην εμπειρία μας, η ηγεσία πρέπει να είναι καθ’ όλα Ισλαμική, αλλά και πολύπλευρη».
Πολλοί Αφγανοί αντιμετωπίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς με σκεπτικισμό, καθώς φαίνονται εκ διαμέτρου αντίθετοι με τις φονταμενταλιστικές, απολυταρχικές τάσεις των Ταλιμπάν, όταν είχαν έρθει ξανά στην εξουσία την δεκαετία του ’90.
«Κάποιοι λένε πως οι Ταλιμπάν έχουν αλλάξει, κάποιοι άλλοι δεν το πιστεύουν», λέει η Αΐσα Αχμάντ. «Για να είμαι ειλικρινής, αυτή τη στιγμή ούτε εγώ τους πιστεύω».
Οι Ταλιμπάν έχουν δώσει μέχρι στιγμής τυπικά το «ελεύθερο» στους Αφγανούς να συνεχίσουν τις ζωές τους, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και κοριτσιών που πήγαιναν στο σχολείο ή το Πανεπιστήμιό τους. Η Αχμάντ λέει πως, σύμφωνα με τα όσα έχει δει ως τώρα στην τηλεόραση, είναι πιθανό να μπορέσει να επιστρέψει στο σχολείο της, ωστόσο δεν είναι απόλυτα σίγουρη γι’ αυτό.
«Θα υπάρξουν σίγουρα περιορισμοί για τις γυναίκες. Απλά δεν ξέρουμε πόσοι», υποστηρίζει.
«Οι άνθρωποι φοβούνται και δεν πολυβγαίνουν έξω, δεν ξέρουν πώς θα διαμορφωθεί η καθημερινότητά τους όταν “επιστρέψουμε στην κανονικότητα”. Θα γίνει υποχρεωτικό το να κλείνουν τα μαγαζιά την ώρα της προσευχής; Θα υποχρεώνονται όλοι να πηγαίνουν στο τζαμί και θα υπάρχουν άραγε συνέπειες αν δεν το κάνουν; Κανείς μας δεν είναι ακόμη σίγουρος», λέει η φοιτήτρια.
Πηγές: CNN, BBC, The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Ανεξέλεγκτη η φωτιά στα Βίλια: Τεράστιο το πύρινο μέτωπο – Χωρίς ενεργά μέτωπα η Κερατέα
- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με πλασματικά έτη για να γλιτώσετε τα 67 [πίνακες]
- Αφγανιστάν: Το σοκ στη Δύση από τη νίκη των Ταλιμπάν και η ήττα των μυστικών υπηρεσιών
- Φωτιά: Δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ δέχτηκε ρίψη από Canadair ζωντανά στον αέρα
- Νίκος Χαρδαλιάς: Τα νεότερα για την υγεία του μετά το ισχαιμικό επεισόδιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter