όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, στην εναρκτήρια δήλωσή της, αφού σημείωσε ότι οι ΗΠΑ προτρέπουν τον Πρόεδρο Ερντογάν να αντιμετωπίσει τις διαφωνίες στην περιοχή μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω προκλητικών ενεργειών ή ρητορικής, ανέφερε: «Καταδικάζουμε τη χθεσινή ανακοίνωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Τατάρ και του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν να επιτρέψει στους Τουρκοκύπριους να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων Βαρωσίων. Αυτή η κίνηση είναι ασυμβίβαστη με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα οποία απαιτούν ρητά τη διοίκηση των Βαρωσίων από τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν αυτήν την ενέργεια προκλητική, απαράδεκτη και επιζήμια για τις προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών για διευθέτηση. Προτρέπουμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης και συνεργαζόμαστε με ομοειδείς εταίρους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία κυπριακής ηγεσίας συνολική διευθέτηση για την επανένωση του νησιού ως διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα».
Η κ. Νούλαντ έκανε λόγο για μια περίπλοκη και πολύπλευρη σχέση με την Τουρκία, επαναβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να οπισθοχωρήσει στο ζήτημα των κυρώσεων CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων) που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα λόγω της απόκτησης του ρωσικού συστήματος S-400.
Νέες κυρώσεις ζητά ο Μενέντεζ
Να σημειωθεί ότι στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρόμπερτ Μενέντεζ είπε πως αναμένει ισχυρή τοποθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ ρώτησε σχετικά και την κ. Νούλαντ, η οποία είπε ότι υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις στο Σ.Α. που συνεχίζονται σήμερα.
«Ο Ερντογάν δεν είναι φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον υπουργό Μπλίνκεν για να διερευνήσουμε νέα μέτρα που μπορεί να λάβει η κυβέρνηση Μπάιντεν για να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα αντιμετωπίσει πρόσθετες συνέπειες για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και για την απροκάλυπτη αποφασιστικότητά του να κλέψει από τους Κύπριους τον έλεγχο της μοίρας τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να παραμείνουν σταθερές στη δέσμευσή μας να βοηθήσουμε στον τερματισμό της τραγικής διαίρεσης αυτού του νησιωτικού έθνους. τα μάτια του κόσμου θα παραμείνουν στραμμένα στην Κύπρο και ότι η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη για τις πράξεις της. Είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος παρακολουθεί και η Άγκυρα θα καταστεί υπόλογη», δήλωσε χαρτακτηριστικά.
Πάντως, καθώς διέρρευσαν πληροφορίες για το προσχέδιο της προεδρικής δήλωσης για τα Βαρώσια, που δεν μνημονεύει καν τον Πρόεδρο Ερντογάν και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, παρά μιλά για «χθεσινές δηλώσεις», έγιναν πριν λίγο παρεμβάσεις προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και το γερουσιαστή Μενέντεζ και αναμένονται εξελίξεις.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο γερουσιαστής Μενέντεζ ανέφερε ότι χθες, ο Πρόεδρος Ερντογάν επισκέφθηκε την παράνομα κατεχόμενη Κύπρο και ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ανάπτυξη της παραθαλάσσιας πόλης των Βαρωσίων.
«Όλα αυτά τα χρόνια, γνώρισα Ελληνοκύπριους που έπρεπε να εκκενώσουν τα Βαρώσια το 1974, για να ξεφύγουν από τον τουρκικό στρατό που εισέβαλε, αναζητώντας ασφάλεια. Πολλοί από αυτούς κατέληξαν να μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σαράντα επτά χρόνια μετά την εισβολή, οι ιστορίες τους παραμένουν τρομακτικές, μια καθημερινή υπενθύμιση αυτών των τρομερών ημερών το 1974. Για χρόνια, πολλοί στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Προέδρου Μπάιντεν, υποστήριξαν μια ειρηνευτική διαδικασία που θα καθιερώσει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο νησί. Η επίσκεψη του Ερντογάν παραμέρισε αυτές τις προσπάθειες, καθώς και μακροχρόνια ψηφίσματα του ΟΗΕ για Βαρώσια».
Την επίθεση στο Μαγδεμβούργο καταδικάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας σημείωσε ότι στόχος του Ερντογάν είναι να προωθήσει ένα ξεχωριστό κράτος στο νησί της Κύπρου.
«Με απλά λόγια, αυτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη και αναμένω να ακούσω σήμερα από την βοηθό Υπουργό ένα σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί η Κυβέρνηση Μπάιντεν» πρόσθεσε.
Ο κ. Μενέντεζ υπενθύμισε την επιστολή που συνυπέγραψε με άλλα μέλη της Γερουσίας προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα και σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ερντογάν δεν αφορούν μόνο την Κύπρο, αλλά σηματοδοτούν μια κρίσιμη δοκιμασία για το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών και την ανταπόκριση των ΗΠΑ.
«Πρέπει να δούμε μια ισχυρή δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που να καταδικάζει αυτήν την κίνηση», πρόσθεσε.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Αναστολή εργασίας χωρίς χρονικό όριο για τους ανεμβολίαστους – Αναλυτικά η τροπολογία
- Κορονοϊός: Τα νησιά στο επίκεντρο της επιδημιολογικής έξαρσης – Αγωνία για επιδείνωση τον Αύγουστο με το μεγάλο «κύμα» εκδρομέων
- Ευνοϊκές ρυθμίσεις για δασικούς χάρτες: Ποια προβλήματα επιλύονται
- Rafale: Ιδού το πρώτο από τα 18 μαχητικά που παρέλαβε η Ελλάδα
- Τόλης Βοσκόπουλος: Συντετριμμένη στην κηδεία η Άντζελα Γκερέκου – Υποβασταζόμενη η Μαρία Βοσκοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter