Τα στατιστικά στοιχεία της βρετανικής σελίδας ευρέσεως εργασίας «Indeed» δείχνουν ότι οι αναζητήσεις των πολιτών της ΕΕ για θέσεις στην Μ. Βρετανία είχαν μειωθεί τον Μάιο κατά 36%, σε σχέση με τον μέσο όρο των αναζητήσεων για το 2019. Οι μεγαλύτερες πτώσεις, της τάξεως του 41%, σημειώθηκαν στα λιγότερο καλοπληρωμένα επαγγέλματα, όπως αυτά των αποθηκάριων και των φροντιστών ηλικιωμένων, καθώς και σε ποικίλα πόστα στον τομέα της εστίασης.
Όσον αφορά τον παράγοντα της πανδημίας, που καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις σε πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, η αναφορά έδειξε πως, σε άλλες χώρες, η επισκεψιμότητα σε αγγελίες για δουλειά είχε σημειώσει πολύ μικρότερη πτώση, υποδεικνύοντας πως η πτώση στην Μ. Βρετανία δεν θα μπορούσε να αποδοθεί μονάχα στο πλήγμα από την πανδημία. Από τα τέλη του 2019, περίπου 1,3 εκατ. αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο επέστρεψαν στις χώρες τους, λόγω κορωνοϊού, μη γυρίζοντας όμως ξανά στην Μ. Βρετανία, ακόμη και αφού οι συνθήκες κατέστησαν ξανά ευνοϊκότερες.
Η «Indeed» δεν θεωρεί πως ο κορωνοϊός αποτέλεσε την μοναδική αιτία του φαινομένου. Ενδεικτικά αναφέρεται πως, ακόμα και οι Ιρλανδοί πολίτες, οι οποίοι κατά την διάρκεια της πανδημίας και των lockdowns διατηρούσαν το δικαίωμα εργασίας και παραμονής στην Μ. Βρετανία παρά το Brexit, αναζητούν πλέον μια θέση εργασίας στη γείτονα χώρα τους πολύ σπανιότερα.
Προ του Brexit, Βρετανοί επιχειρηματίες είχαν προειδοποιήσει πως η έξοδος της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη εργατικού δυναμικού, προερχόμενου από το εξωτερικό, με πιθανή περαιτέρω συνέπεια την δύσκολη οικονομική ανάκαμψη της χώρας από την πανδημία και την αύξηση των τιμών ποικίλων προϊόντων και υπηρεσιών.
Ο Τζακ Κένεντι, οικονομικός αναλυτής της Indeed, επεσήμανε πως οι εργοδότες σε τομείς με υψηλές απολαβές, όπως η τεχνολογία, η επιστήμη και η μηχανική έχουν καταφέρει να αντισταθμίσουν την έλλειψη ενδιαφέροντος από μεριάς των Ευρωπαίων, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους από άλλα μέρη του κόσμου, εκτός ΕΕ. Αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζεται, σύμφωνα με την έκθεση της «Indeed» από πολίτες χωρών της βρετανικής Κοινοπολιτείας, όπως η Ινδία, αλλά και το Χονγκ Κονγκ, που υπήρξε επίσης αποικία της Μ. Βρετανίας.
Το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στους χαμηλότερα αμειβόμενους χώρους, όπως η φιλοξενία και η εστίαση. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Κένεντι, πως οι θέσεις αυτές θα πρέπει να καλυφθούν από Βρετανούς εργαζομένους. Καθώς αυτοί δεν φαίνονται να προτιμούν τέτοιου είδους πόστα, μια αύξηση των μισθών, που θα καθιστούσε τις δουλειές περισσότερο ελκυστικές, φαντάζει ως η πιθανότερη άμεση λύση.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σύνοδος Γενεύης: Ευρεία γκάμα θεμάτων στη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν – Συμφωνία για επιστροφή των πρεσβευτών σε ΗΠΑ και Ρωσία
- Σύνοδος Γενεύης: Οι «χαοτικές» καταστάσεις στη συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν, οι πρώτες ατάκες και οι ερωτήσεις
- Ντέιβιντ Μπάουι: Πίνακάς του που πωλήθηκε σε παζάρι για 5 δολάρια δημοπρατείται τώρα για χιλιάδες
- Ισπανία: Οργή για την απαγωγή και δολοφονία δύο μικρών κοριτσιών από τον πατέρα τους
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter