Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκαν με μικρές προσδοκίες για την επίλυση των διαφορών τους, λόγω του «χαμηλού βαρομετρικού» στις σχέσεις των χωρών τους. Οπως είπαν στις χωριστές συνεντεύξεις τους μετά τις συνομιλίες, έγιναν θετικά βήματα, καθώς συμφώνησαν στην επιστροφή των διπλωματικών αντιπροσωπειών στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον – ένα βήμα προς την «κανονικότητα» των διμερών «προβλέψιμων» σχέσεων.
Τα βεβιασμένα χαμόγελα των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν ακολούθησε μια χειραψία – ίσως η πρώτη ανάμεσα σε ηγέτες εν μέσω της πανδημίας. «Σε ευχαριστώ για το μακρύ ταξίδι που έκανες για να συναντηθούμε», είπε ο Πούτιν στον Μπάιντεν και, μετά το πέρας των συνομιλιών τους, ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «θετικό κλίμα» στις συζητήσεις, που «ήταν πολύ εποικοδομητικές». Εκτός από την επιστροφή των διπλωματών στις πρεσβείες των δύο χωρών που είχαν απελαθεί, ανήγγειλε την έναρξη συνομιλιών με τις ΗΠΑ για το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας. Ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις εξηγήσεις του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει «δολοφόνο». «Δόθηκαν εξηγήσεις, που με ικανοποίησαν», τόνισε.
Στη συνέντευξή του λίγο αργότερα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε την αναγκαιότητα και τη σημασία των κατ’ ιδίαν συναντήσεων και του διμερούς διαλόγου και μίλησε για θετική συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του. «Είμαι με την Αμερική, δεν είμαι εναντίον της Ρωσίας», είπε, εξηγώντας γιατί υπάρχουν διαφορές με το Κρεμλίνο.
Η προετοιμασία
Επέστρεψε ο πύρινος εφιάλτης στην Καλιφόρνια - Νέα μέτωπα φωτιάς και εκκενώσεις
Η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ και Ρωσίας μετά από εκείνη του 2018, στο Ελσίνκι, μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, έγινε σε δύο φάσεις: Πούτιν και Μπάιντεν είχαν στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης μια κατ’ ιδίαν συνομιλία επί μιάμιση ώρα, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι διευρυμένες συζητήσεις με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών ΗΠΑ και Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά το «Βατερλώ» του Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι, όταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φάνηκε να «σιγοντάρει» τον περιχαρή Πούτιν, συμφωνώντας μαζί του ότι οι κατηγορίες για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές του 2016 είχε επινοηθεί από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες! Πριν να αποσυρθούν στα ενδότερα του αρχοντικού για τις συνομιλίες οι αντιπροσωπείες, σημειώθηκαν λεκτικά επεισόδια μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων δημοσιογράφων, που βρίσκονταν στο χώρο για τις πρώτες δηλώσεις. Ηταν μια «χαοτική διαμάχη μεταξύ των ΜΜΕ… Οι δημοσιογράφοι σπρώχνονταν και φώναζαν ο ένας στον άλλον», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.
H ATZENTA
- Διπλωματία: Η επιστροφή των διπλωματών στη Μόσχα και στην Ουάσιγκτον ήταν αναμενόμενο βήμα. Τα προηγούμενα δύο χρόνια οι ΗΠΑ έχουν απελάσει πολλούς Ρώσους διπλωμάτες, ενώ η Ρωσία έχει στερήσει από το δικαίωμα βίζας και παραμονής πολλούς Αμερικανούς πολίτες που ζούσαν στη χώρα.
- Ελεγχος εξοπλισμών: Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν στη συγκρότηση ομάδων εργασίας από τα υπουργεία Εξωτερικών, για συνομιλίες σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών.
- Κυβερνοεπιθέσεις: Ο Μπάιντεν επέμεινε στο θέμα της κυβερνοασφάλειας, κατηγορώντας τη Μόσχα για πολλές ομάδες Ρώσων χάκερ που επιτίθενται σε δομές αμερικανικών συμφερόντων. Ο Πούτιν συμφώνησε να εξεταστεί το θέμα, αν και είπε ότι η πλειονότητα των κυβερνοεπιθέσεων στον κόσμο προέρχεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Βρετανία.
- Nαβάλνι: Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην περίπτωση του αντιφρονούντος Αλεξέι Ναβάλνι. Απείλησε εμμέσως μάλιστα πως η κατάσταση θα γίνει πολύ δύσκολη αν ο Ναβάλνι πεθάνει στη φυλακή. Επίμονες ερωτήσεις για τον Ναβάλνι δέχθηκε ο Πούτιν και από τους δημοσιογράφους. Οπως είπε, ο Ναβάλνι ήταν εκείνος που εγκατέλειψε τη Ρωσία, καταδικάστηκε δύο φορές σε ποινή με αναστολή και δεν εμφανίστηκε στις Αρχές. «Αυτό το άτομο ήξερε ότι παραβίαζε τον ισχύοντα νόμο στη Ρωσία. Ηρθε στη Ρωσία όταν πήρε εξιτήριο από νοσοκομείο της Γερμανίας, γιατί ήθελε σκόπιμα να συλληφθεί», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος. Θέλοντας να απαντήσει στις αμερικανικές επικρίσεις, ο πρόεδρος Πούτιν αναφέρθηκε στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ουάσιγκτον, με τις φυλακές της CIA και το ανοιχτό Γκουαντάναμο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter