Η συντριπτική πλειονότητα των κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο είναι εξαιρετικά επιφυλακτική στην ευρύτερη αγορά του άυλου, ψηφιακού νομίσματος, ωστόσο ο μεγιστάνας ήταν εξαρχής ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του και πλέον κάθε κίνησή του, tweet ή σχόλιο βρίσκεται σε πρώτο πλάνο και είναι ικανό να ταράξει την πορεία της αγοράς.
Σαν ασανσέρ…
Η αξία των κρυπτονομισμάτων φαίνεται να εξαρτάται από τις διαθέσεις του Ελον Μασκ, ο οποίος καταφέρνει να ανεβάσει και να κατεβάσει την τιμή τους με τις τοποθετήσεις του, ένα… ασανσέρ που βρίσκεται σε εβδομαδιαία βάση στην κορυφή της παγκόσμιας ειδησεογραφίας και όχι μόνο. Η πρόσφατη παρέμβαση της ομάδας υποκλοπών «Anonymous», που κατηγορεί τον δισεκατομμυριούχο ότι «έχει γκρεμίσει όνειρα και καταστρέψει ζωές με τα tweets που κάνει σχετικά με τα κρυπτονομίσματα», καταδεικνύει τον ρόλο που διαδραματίζουν οι κινήσεις του.
Τον περασμένο μήνα, η κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της αγοράς κρυπτονομισμάτων εκινείτο στα 2,43 τρισεκατομμύρια δολάρια. Μία ανάρτηση του Μασκ, στην οποία ανέφερε ότι η Tesla θα αναστείλει τις αγορές αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας bitcoin, «έσβησε» από την αγορά περίπου 370 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος επικαλέστηκε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συναλλαγών bitcoin. Συγκεκριμένα, η εξόρυξη bitcoins κατανάλωσε τόσο ρεύμα όσο ολόκληρη η Ολλανδία το 2019, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Cambridge και της «International Energy Agency».
Στη συνέχεια «διόρθωσε» με άλλο tweet, στο οποίο ανέφερε το πόσο πολύ εμπιστευόταν τους Αμερικανούς «εκσκαφείς» bitcoin, συμβάλλοντας στην εκ νέου άνοδό του κατά 4%. Μόλις τον Φεβρουάριο, η Tesla είχε ανακοινώσει ότι θα δέχεται πληρωμές με κρυπτονομίσματα, εκτοξεύοντας την αξία τους.
Προ ημερών αποφάσισε να ταράξει και πάλι τα νερά, αναρτώντας tweet με ένα emoji με μια ραγισμένη καρδιά και έναν στίχο από τραγούδι των Linkin Park που μιλάει για χωρισμό και ετικέτα #bitcoin, ως ένδειξη θρήνου για τον χωρισμό του από τα κρυπτονομίσματα, επηρεάζοντας και πάλι την αξία του – πτώση 6%. Είχε προηγηθεί η εμφάνισή του στη δημοφιλή εκπομπή «Saturday Night Live», στην οποία υποστήριξε πως «το dogecoin (άλλο κρυπτονόμισμα) είναι ασταμάτητο και μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο», όμως παραδέχτηκε πως «τελικά, είναι απλά μια… φασαρία», δήλωση που απογοήτευσε την αγορά επιφέροντας τη δραματική υποχώρηση του κρυπτονομίσματος. Την αμφιθυμία του για τα κρυπτονομίσματα είχε εκφράσει και σε άλλο tweet, στο οποίο υποστήριζε ότι μπορεί να είναι το επόμενο νόμισμα του πλανήτη, καλώντας όμως τον κόσμο να επενδύει τα χρήματά του με πολύ προσοχή.
Προσωπική επένδυση
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως η Τesla τον Φεβρουάριο αποκάλυψε την επένδυσή της σε bitcoin ύψους 1,5 δισ. δολαρίων. Τον Απρίλιο, η έκθεση κερδών της εταιρίας έδειξε ότι πούλησε το 10% των συμμετοχών της στο bitcoin, κερδίζοντας 101 εκατ. δολάρια.
Μπορεί να είναι γνωστές οι επενδύσεις του Μασκ ως CEO της Tesla στο bitcoin, ωστόσο δεν έχει αποκαλύψει την αξία των κρυπτονομισμάτων που διαθέτει στην προσωπική του περιουσία. Το 2018, είχε σχολιάσει στο twitter ότι διέθετε μόλις 0,25 bitcoin, που του τα είχε δώσει ένας φίλος του πριν από πολύ καιρό, όμως η φημολογία αναφέρει προσωπικές επενδύσεις ύψους 5 δισ. δολαρίων.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Το… ράλι των bitcoin και ether και η πρωτιά του Ελ Σαλβαδόρ
Παρά την κατρακύλα του Μαΐου κατά 40% (η αξία 1 bitcoin έφτασε τα 60.000 δολάρια), το bitcoin έχει σημειώσει αύξηση κατά 280% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το δεύτερο σε κατάταξη κρυπτονόμισμα ether αυξήθηκε κατά 1.000%. Η μακροπρόθεσμη δυναμική του ως επενδυτικού περιουσιακού στοιχείου αυξάνει την πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να κινηθούν γρήγορα και αποφασιστικά. Επιπλέον, η ακραία αστάθεια των αγορών κρυπτονομισμάτων, ο υψηλός κίνδυνος υποβοήθησης του οικονομικού εγκλήματος και η ταχέως αυξανόμενη δημοφιλία τους ωθούν τις χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές Αρχές σε όλο τον κόσμο να αναζητήσουν τον καλύτερο τρόπο υιοθέτησης των απαραίτητων δικλίδων ασφαλείας του ψηφιακού οικοσυστήματος, προωθώντας ταυτόχρονα την υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο συνέδριο για τα κρυπτονομίσματα στο Μαϊάμι, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου, που έχει στόχο να μεταμορφώσει την αμερικανική πόλη σε παγκόσμια πρωτεύουσα και οικονομικό κέντρο για τις αγορές κρυπτονομισμάτων.
Σαν βόμβα έπεσε η απόφαση του προέδρου του Ελ Σαλβαδόρ, Ναγίμπ Μπουκέλε, να θεσπίσει το bitcoin ως επίσημο νόμισμα της χώρας, με νομοσχέδιο που πρόκειται να καταθέσει -και αναμένεται να περάσει- καθιστώντας τη φτωχή χώρα της Κεντρικής Αμερικής την πρώτη παγκοσμίως που θα έχει στα αποθεματικά της bitcoin και οι πολίτες της θα πραγματοποιούν συναλλαγές με το κράτος.
Την ευφορία της ανακοίνωσης του Μπουκέλε «ισοπέδωσαν» οι κυβερνήσεις των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών (G7). Oι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες σε συμφωνία επί της αρχής για τον συντονισμό των κινήσεών τους προς την κατεύθυνση της έκδοσης ψηφιακών νομισμάτων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ έβαλαν «φρένο» και στα «stablecoins», τα σταθερά κρυπτονομίσματα που η αξία τους συνδέεται με κάποιο καθιερωμένο νόμισμα ή περιουσιακό στοιχείο, όπως ο χρυσός.
Η ανακοίνωση της «Ομάδας των 7» ίσως επιβεβαιώνει αυτό που υποστηρίζουν αρκετοί οικονομικοί αναλυτές ότι η άνοδος των κρυπτονομισμάτων, που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο πεδίο στην παγκόσμια οικονομία, μακριά από κυβερνήσεις, κεντρικές τράπεζες και εμπορικές τράπεζες, τελικά θα κινητοποιήσει τις Αρχές παγκοσμίως για να δημιουργήσουν ψηφιακά μέσα πληρωμών που θα συνεχίσουν να ελέγχονται από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες και θα ακυρώνουν τη χρησιμότητα των κρυπτονομισμάτων.
» Οι χρηματοοικονομικές ρυθμιστικές Αρχές σε Σουηδία και ΗΠΑ ξεκαθάρισαν προ ημερών ότι έρχεται αυστηροποίηση του καθεστώτος λειτουργίας των σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενων αγορών κρυπτονομισμάτων. Επικαλέστηκαν την απουσία ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, των γενικότερων ανησυχιών για τον ρόλο τους στο οικονομικό έγκλημα, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τους καταναλωτές στις πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
» Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα ήταν ασυνήθιστα αυστηρή, εκδίδοντας ηχηρή προειδοποίηση κινδύνου προς τους επενδυτές, συγκρίνοντας τη φούσκα του κυρίαρχου κρυπτονομίσματος με τη «μανία με τις τουλίπες» του 17ου αιώνα. Ο Αμερικανός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπινί, μάλιστα, έχει τονίσει ότι, αν όσοι κάνουν εξόρυξη bitcoin πλήρωναν φόρο για τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν, τότε το κρυπτονόμισμα θα έπρεπε να έχει αρνητική αξία.
» Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας επισήμανε την έντονη μεταβλητότητα των τιμών των κρυπτονομισμάτων και απαγόρευσε σε τράπεζες και εταιρίες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, ενώ προειδοποίησε τους επενδυτές να μην προχωρούν σε κερδοσκοπικές επενδυτικές κινήσεις. Η επίθεση των κινεζικών Αρχών στα κρυπτονομίσματα ερμηνεύεται από πολλούς παρατηρητές ως μια προσπάθεια να περιορισθεί η δυναμική τους, για να κερδίσει έδαφος το ψηφιακό γιουάν, που έχει ήδη τεθεί σε κυκλοφορία.
Τι είναι τα κρυπτονομίσματα
Τα κρυπτονομίσματα (bitcoin, ether, dogecoin, cardano, binance coin κ.λπ.) είναι εικονικά, χωρίς φυσική μορφή, παράγονται ιδιωτικά σε ηλεκτρονικό υπολογιστή σύγχρονης τεχνολογίας και διακινούνται μέσα από ένα ιντερνετικό σύστημα προηγμένης τεχνολογίας, που ονομάζεται «blockchain». Ο καθένας μπορεί να παραγάγει το δικό του κρυπτονόμισμα, εφόσον διαθέτει γνώσεις και κεφάλαια, και έτσι δεν συνδέονται με τράπεζα ή κυβέρνηση, επιτρέποντας στους χρήστες να ξοδεύουν χρήματα ανώνυμα μέσω μιας σειράς πολύπλοκων συναλλαγών.
Δεν υπάρχει νομική προστασία ή εγγύηση και, φυσικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος απάτης, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή. Η υψηλή κατανάλωση ενέργειας και η ακραία μεταβλητότητα δεν αφήνουν το bitcoin να γίνει αποδεκτό μέσο πληρωμών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter