Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*
Παραμένουν ανοικτά τα «κανάλια επαφών και επικοινωνίας» ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στην Αγκυρα για όλα τα επιμέρους διμερή θέματα για τα οποία έχουν προκληθεί εντάσεις), όπως αναφέρουν πηγές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας από τις Βρυξέλλες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε ως «καλή, ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, η οποία ήταν η τελευταία στο αρκετά βεβαρημένο πρόγραμμα των χθεσινών επαφών των δύο ηγετών με ομολόγους τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα. Ο Ερντογάν τόνισε ότι «η συζήτηση ήταν παραγωγική και ειλικρινής».
Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος στη συνάντηση, διάρκειας περίπου 50 λεπτών, ήσαν παρόντες από αμερικανικής πλευράς οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Αντονι Μπλίνκεν και Λόιντ Οστιν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, και ο εκτελών χρέη πρέσβη στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, Ντάγκλας Τζόουνς.
Από την τουρκική πλευρά, τον Ερντογάν πλαισίωναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ, ο προεδρικός σύμβουλος, Ιμπραήμ Καλίν, και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Μπαστάρ Οζντούρκ.
Στο τραπέζι
Φρίκη στην Κύπρο: Χειροπέδες σε αστυνομικό που συνουσιαζόταν με πτώματα [βίντεο]
Συζητήθηκαν όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στον Καύκασο, στη Λιβύη, στην Ουκρανία/Κριμαία, ως και στην Ανατολική Μεσόγειο, στα οποία εμπλέκεται πολιτικο-στρατιωτικά η Αγκυρα.
Επιπλέον τέθηκαν προς περαιτέρω ανάλυση και διευρυμένο διμερή διάλογο τα ζητήματα των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, οι ρωσικοί πύραυλοι S-400, το θέμα της έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν, διμερείς οικονομικές αντιπαραθέσεις, αλλά και η περίπτωση της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 (παρά την αποβολή της). Οπως δείχνουν τα πράγματα θα υπάρξουν για όλα αυτά τα ζητήματα πολυεπίπεδες επαφές, ενώ η Ουάσιγκτον υποστηρίζει την ανάληψη ενισχυμένου ρόλου της Αγκυρας στο Αφγανιστάν από τον προσεχή Σεπτέμβριο (συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ).
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει μείνει μόνη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας (Κούρδων-γκιουλενιστών και ISIS), ως και στο μεταναστευτικό (αφήνοντας αιχμές για τη συμπεριφορά της Δύσης). Από τη δική του πλευρά έδωσε στους Αμερικανούς ένα τρισέλιδο αναφερόμενος στην πολύπλευρη συμμετοχή της χώρας του στο ΝΑΤΟ στη διάρκεια των 69 χρόνων που η Τουρκία είναι κράτος-μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter