Η παγκόσμια υγειονομική κρίση έχει πυροδοτήσει ένα διαφορετικό και καινούργιο «κύμα» μετακινήσεων: την πανδημική μετανάστευση.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χιλιάδες πολίτες από όλο τον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι με κατεστραμμένες οικονομίες και διαλυμένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, συνθήκες που τους οδήγησαν στην «εξώπορτα» των ΗΠΑ. Μόνο τον Απρίλιο, η Συνοροφυλακή κατέγραψε 178.622 μετανάστες, ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 20 ετών, και η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν καλείται να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών.
Δύσκολες συνθήκες
Οι περισσότεροι προέρχονται από την Κεντρική Αμερική και προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία συμμοριών και τις φυσικές καταστροφές. Ομως, καταγράφεται αυξημένος αριθμός ανθρώπων που προέρχονται από χώρες όπου η πανδημία ήταν σαρωτική, προκαλώντας θάνατο και καταστρέφοντας οικονομίες και ζωές σε ανυπολόγιστο βαθμό. Αλλωστε, σε κάποιες από τις χώρες προέλευσης οι συνθήκες διαβίωσης ήταν εξαιρετικά δύσκολες ακόμη και πριν από την πανδημία και πλέον φαίνεται πως έχουν γίνει αδύνατες.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα και δημοσιεύει η εφημερίδα «New York Times», το 30% των οικογενειών που έφτασαν έως τα σύνορα της χώρας τον Απρίλιο δεν προέρχονται από το Μεξικό, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Απρίλιο του 2019 ήταν 7,5%.
Μεταναστευτικές ροές
Η πανδημία κορωνοϊού είχε εκτεταμένες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, «εξαφανίζοντας» εκατοντάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Και έχει επηρεάσει δυσανάλογα τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου πιθανόν να αναστρέψει δεκαετίες προόδου, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού τους τελευταίους μήνες, οι Αρχές έχουν σταματήσει άτομα από περισσότερες από 160 χώρες και η γεωγραφική προέλευσή τους συχνά συμπίπτει με αυτήν της έξαρσης του ιού.
Προέλευση
Οι μεταναστευτικές ροές ξεκινούν από την Ινδία και άλλα μέρη της Ασίας, ξεκινώντας ένα ταξίδι που θυμίζει αυτό του Φιλέα Φογκ στον «Γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες». Κάποιοι ανέφεραν ότι πήραν λεωφορεία από την πατρίδα τους για να φτάσουν σε μια μεγαλούπολη, όπως η Μουμπάι, επιβιβάστηκαν σε αεροπλάνα στο Ντουμπάι και έπειτα μέσω της Μόσχας, του Παρισιού και της Μαδρίτης φτάνουν στην Πόλη του Μεξικού. Από εκεί, ξεκινούν τη διήμερη διαδρομή με λεωφορείο για να φτάσουν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.
Πολλοί από αυτούς εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω μεγάλων ανοιγμάτων στο τείχος των συνόρων και κοντά στη Γιούμα της Αριζόνα, αποφεύγοντας τις επικίνδυνες διαδρομές σε ερήμους ή στον ποταμό Ρίο Γκράντε του Τέξας, όπου καταγράφονται περιστατικά πνιγμού στην προσπάθειά τους να περάσουν.
ΗΠΑ: Ο νέος υπουργός Άμυνας του Τραμπ παρά λίγο θα σκότωνε άνθρωπο με τσεκούρι - Τι τατουάζ έχει [βίντεο]
Οι περιπολίες των Συνοροφυλακών που εργάζονται στον τομέα της Γιούμα υποστηρίζουν πως τους εκπλήξει το γεγονός ότι οι άνθρωποι ταξιδεύουν από πολύ μακριά για να φτάσουν στα σύνορα. Όπως σημειώνουν στην εφημερίδα «ΝΥΤ», «πρόκειται για διαφορετικό κράμα ανθρώπων από αυτό που ταξίδευε πριν από δύο χρόνια από την Κεντρική Αμερική», όταν ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα.
Προστασία
Ο νόμος περί ασύλου των ΗΠΑ παρέχει προστασία σε όσους υφίστανται διώξεις λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, πολιτικής άποψης ή συμμετοχής σε μια συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα. Ωστόσο, μεγάλος αριθμός μεταναστών φτάνει στις ΗΠΑ λόγω οικονομικής δυσχέρειας, που εξαιτίας της πανδημίας έχει επιδεινωθεί.
«Αν και δεν διατηρούνται αρχεία στα σύνορα για τους λόγους που οι άνθρωποι επιλέγουν τον δρόμο της μετανάστευσης, ωστόσο συνεντεύξεις με πολλούς από αυτούς που έφτασαν στα σύνορα, μαζί με αξιωματούχους της συνοριακής περιπολίας, υπεύθυνους καταλυμάτων και μελετητές μετανάστευσης, σημειώνουν πως η κατάρρευση της αγοράς εργασίας που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό, σε συνδυασμό με τις πιο φιλόδοξες πολιτικές της διοίκησης Μπάιντεν, κινητοποιεί μεγάλο μέρος της αυξημένης μεταναστευτικής κινητικότητας», αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας.
Διαχείριση
Ο Ντιέγκο Πίνια Λόπεζ, ο οποίος διαχειρίζεται ξενώνα στο Τούσκον της Αριζόνα, που δέχεται μετανάστες από τη Γιούμα αφού πρώτα έχουν καταγραφεί από τη Συνοροφυλακή, υποστηρίζει πως έχει επεκτείνει τις γλωσσικές και πολιτισμικές πηγές της σε μια προσπάθεια να διαχειριστεί το διαφορετικό υπόβαθρο των μεταναστών. «Δεν έχουμε δουλέψει ποτέ ξανά με τέτοια ποικιλία. Ερχονται άνθρωποι από τον αραβικό κόσμο, την Ινδία, μιλάνε πορτογαλικά, χίντι, κρεολικά», λέει στην εφημερίδα «ΝΥΤ».
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Αριζόνα
Η έκρηξη των μεταναστευτικών ροών στην Αριζόνα οδήγησε τον κυβερνήτη Νταγκ Ντουσέι να κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενισχύοντας τα σύνορα με δυνάμεις της Εθνοφρουράς. Οι κυβερνήτες των επίμαχων Πολιτειών που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος ζητούν άμεση παρέμβαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ακόμη και η γερουσιαστής Μαρκ Κέλι του Δημοκρατικού Κόμματος τον επέκρινε για την έλλειψη πρωτοβουλιών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στα σύνορα.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό 16άρηδων – Στην κορύφωσή της οδηγείται η επιχείρηση «Ελευθερία»
- Θήβα: Ερευνάται νέο περιστατικό θρόμβωσης σε 48χρονη μετά τον εμβολιασμό της
- Self test: Δωρεάν και υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα
- Κορωνοϊός: Βραδεία αποκλιμάκωση με εστίες έξαρσης
- Μινσκ: Διεθνής οργή για την «κρατική αεροπειρατεία» – Στο τραπέζι κυρώσεις από Ε.Ε.
- Γλυκά Νερά: Περιμένουν… να μιλήσουν τα τηλέφωνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter