Το ηφαίστειο ξεκίνησε να εκρήγνυται το Σάββατο το βράδυ, οδηγώντας 5.000 κατοίκους της πόλης Γκόμα στο να εκκενώσουν τα σπίτια τους για να μεταβούν στη γειτονική χώρα της Ρουάντα, με άλλους 25.000 να αναζητούν καταφύγιο στα βορειοδυτικά της χώρας.
Πάνω από 500 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ, μέχρι το βράδυ της Κυριακής, περισσότερα από 170 παιδιά θεωρούνταν αγνοούμενα, όπως ανακοίνωσε η Unicef.
Μέχρι στιγμής, στην Γκόμα έχει αποφευχθεί μια καταστροφή μεγέθους αντίστοιχου με αυτής του 2002, οπότε και το ηφαίστειο Νιραγκόνγκο είχε εκραγεί ξανά.
Τότε, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν χάσει ξανά τη ζωή τους και παραπάνω από 100.000 άνθρωποι είχαν μείνει χωρίς στέγη.
Στο σήμερα, η κρίση δεν έχει ακόμα αποκατασταθεί, με την πυροσβεστική και τους απλούς πολίτες να παλεύουν να σώσουν εκατοντάδες σπίτια από τις φλόγες, εν μέσω του πυκνού καπνού από την έκρηξη που δυσχεραίνει την ορατότητά τους.
«Ο κόσμος είναι ακόμη πανικόβλητος και πεινάει», λέει η κάτοικος της Γκόμα, Αλούμπα Σουτόγιε. «Δεν ξέρουν πού θα μπορέσουν να περάσουν το βράδυ τους».
Στις παρυφές της πόλης, οι αρχές ανακοίνωσαν πως 5 άτομα έχασαν τη ζωή τους, προσπαθώντας να διαφύγουν από τη Γκόμα μέσα σ’ ένα φορτηγό.
Γάζα: 19 νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, σε ισραηλινά πλήγματα τη νύχτα
Παρόλα αυτά, οι αρχές επεσήμαναν πως είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξει μια ακριβής εκτίμηση του μεγέθους των καταστροφών.
Από μεριάς τους, οι κάτοικοι δήλωσαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι δεν υπήρχε καμιά φυσική «προειδοποίηση» που θα μπορούσε να τους έχει προετοιμάσει για την έκρηξη που επήλθε.
«Είδαμε ξαφνικά μια ολόκληρη γειτονιά να χάνεται», λέει ο κάτοικος της Γκόμα, Ίννοσεντ Μπαχαλά Σαμάβου. «Όλα τα σπίτια στην συνοικία Μπουχένε κάηκαν ολοσχερώς».
Λίγο παραπέρα, μια ολόκληρη λεωφόρος που συνέδεε την Γκόμα με την πόλη Μπένι πλημμύρισε από λάβα, ωστόσο το αεροδρόμιο της πόλης έχει μέχρι στιγμής γλιτώσει από μια τέτοια τύχη, σε αντίθεση με το τι είχε συμβεί το 2002, οπότε και η λάβα είχε πλημμυρίσει παραπάνω από έναν αεροδιαδρόμους.
Η πολύπαθη πόλη της Γκόμα αποτελεί έδρα για πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στο Κονγκό, καθώς και για την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ.
Πολλές περιοχές του ανατολικού Κονγκό, όπως και η Γκόμα, πλήττονται εδώ και χρόνια από τη βία ένοπλων ομάδων που αντιμάχονται για την εκμετάλλευση των ορυκτών πόρων που βρίθουν στην περιφέρεια.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός: Ανοίγει ο δρόμος για τον εμβολιασμό 16άρηδων – Στην κορύφωσή της οδηγείται η επιχείρηση «Ελευθερία»
- Θήβα: Ερευνάται νέο περιστατικό θρόμβωσης σε 48χρονη μετά τον εμβολιασμό της
- Self test: Δωρεάν και υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα
- Κορωνοϊός: Βραδεία αποκλιμάκωση με εστίες έξαρσης
- Μινσκ: Διεθνής οργή για την «κρατική αεροπειρατεία» – Στο τραπέζι κυρώσεις από Ε.Ε.
- Γλυκά Νερά: Περιμένουν… να μιλήσουν τα τηλέφωνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter