Μιλώντας για τη σχέση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, σημείωσε πως οι σχέσεις συνεργασίας είναι πάντα προς όφελος των κρατών και εκτίμησε πως μετά την πανδημία θα αναπτυχθούν περισσότερο. Επισήμανε, μάλιστα, πως η φιλική σχέση των δύο κρατών αναπτύσσεται ακόμα και στην πανδημία.
Επίσης, δήλωσε πως: «Είμαστε σύμμαχοι, είναι τιμή οι ελληνικές ένοπλες της δυνάμεις να φυλάνε τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας εταίροι με την Ελλάδα (στο ΝΑΤΟ). Και μέσω αυτού, έχουμε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία και την τιμή ο ελληνικός στρατός να προστατεύσει τον εναέριο χώρο μας». Απαντώντας σε ερώτηση πώς νιώθει γι’ αυτό, παρατήρησε πως πριν από ενάμιση μήνα γιορτάσαμε ένα χρόνο από τη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ και πέταξαν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη για την επίδειξη ασφάλειας του εναέριου χώρου μας. «Νιώθουμε τώρα την κοινή εμπιστοσύνη που υπάρχει, η οποία στέλνει κι ένα μήνυμα σε όλους για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης για την οικοδόμησης φιλίας, ενός καλύτερος μέλλοντος. Είναι κάτι που μας έχει συνδέσει περισσότερο, έχοντας κατά νου ότι υπάρχουν κι άλλες πολλές θετικές λεπτομέρειες στη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα από τη στρατηγική μας συνεργασία, όπως στην παιδεία, στο σύστημα υγείας».
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε πως έχουν οικοδομήσει πολύ θετικές σχέσεις, πολύ θετική συνεργασία και προσέθεσε πως (ο κ. Μητσοτάκης) έχει έρθει σε επαφή μαζί του πολλές φορές για να προσφέρει βοήθεια κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σημείωσε πως η Ελλάδα έστειλε πολύτιμο εξοπλισμό αξίας 2,6 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. «Είμαστε μια αναπτυσσόμενη χώρα και χρειαζόμασταν βοήθεια και πρώτη η Ελλάδα μάς την προσέφερε» υπογράμμισε.
Περαιτέρω, έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών. Τόνισε πως είναι έτοιμος ο αγωγός φυσικού αερίου, αναφερόμενος στη συμφωνία με τη ΔΕΣΦΑ και συμπλήρωσε πως οι δύο χώρες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν τους διασυνδετήριους αγωγούς, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία της χώρας του με τα Ελληνικά Πετρέλαια, για έναν αγωγό πετρελαίου. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισήμανε πως έχουν αρχίσει να εισρέουν επενδύσεις στη χώρα του από ελληνικές εταιρείες, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη γεωργία και στις φαρμακευτικές. Επίσης, ανέφερε πως υπάρχουν ελληνικές εταιρείες που θα αναλάβουν μια σιδηροδρομική σύνδεση που θα ενώνει την Ιταλία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ζόραν Ζάεφ είπε πως είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στην Αθήνα και πως πριν από μερικά χρόνια δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι ως πρωθυπουργός θα μπορούσε να βρίσκεται εδώ και να μιλά φιλικά για τις ευκαιρίες για τους πολίτες των δύο χωρών.
Αναφερόμενος στη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε πως «ανοίξαμε το μέλλον για τους πολίτες μας, για τις μελλοντικές γενιές» και προσέθεσε: «Ήταν μια πολύ δύσκολη συμφωνία, μέσω της οποίας αλλάξαμε τη συνταγματική ονομασία, και την αλλάξαμε και παντού. Χρειάστηκε να βρούμε έναν τρόπο να ξεχωρίζουμε την ελληνική Μακεδονία από τη Βόρεια Μακεδονία και να το κάνουμε με φιλικό και ευρωπαϊκό σύγχρονο τρόπο, οικοδομώντας φιλικές σχέσεις». Κάλλιο αργά παρά ποτέ, υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως χάσαμε 20-30 χρόνια.
ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοινώνει πως θα ονομάσει τον Μασκ επικεφαλής του νέου «υπουργείου κυβερνητικής αποτελεσματικότητας»
Ερωτηθείς αν εξακολουθεί να υπάρχουν αντιθέσεις ως προς τη Συμφωνία στη χώρα του, ο κ. Ζάεφ είπε πως «το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης είναι ακόμα κατά, καθώς επίσης κι άλλα, αλλά είναι μειοψηφία- και όλο και μειώνονται οι πολέμιοι της Συμφωνίας, γιατί ένιωσαν τα οφέλη».
Ερωτηθείς για τις επιφυλάξεις της Βουλγαρίας σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Ζόραν Ζάεφ, αφού ανέφερε πως περιμένει το αποτέλεσμα των βουλγαρικών εκλογές στις 11 Ιουλίου, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να συνεχίσει τις συνομιλίες, ενώ δήλωσε πως δεν μπορεί να κατανοήσει το πρόβλημα, λέγοντας πως το επινόησε η Βουλγαρία. «Δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει να βρούμε μια λύση, είναι επωφελές και για τη Βουλγαρία και για μας. Υπάρχει λύση.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να γίνει ακόμη ένα βήμα, μια διακυβερνητική διάσκεψη» προσέθεσε.
Τι σημαίνει μέλος του ΝΑΤΟ; «Σημαίνει ασφάλεια στα Βαλκάνια. Πρώτα είναι ασφάλεια και μετά είναι και τιμή να συμμετέχει κανείς στην παγκόσμια ειρήνη. Αλλά είναι κυρίως οι δημοκρατικές αξίες και ελευθερίες, το κράτος δικαίου, η καλύτερη παιδεία» απάντησε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Τέλος, αναφέρθηκε και στη σχέση του με τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Με τον Αλέξη Τσίπρα χτίσαμε αυτή τη συμφωνία, είμαστε καλοί φίλιοι, μπορούμε να μιλήσουμε για τον αριστερό μας προσανατολισμό, για νέες ιδέες, για συνεργασίες» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Κορωνοϊός 13/05: 2167 νέα κρούσματα -55 νεκροί -683 διασωληνωμένοι
- Γλυκά Νερά-Εισαγγελική παρέμβαση: «Η ελληνική κοινωνία συγκλονίστηκε από την πρωτοφανή σκληρότητα»
- Εξετάσεις με self test στα Πανεπιστήμια – Από την Δευτέρα με ένα μόνο self test στα σχολεία
- Γάμοι και βαφτίσεις: Πότε ξεκινούν και πώς θα γίνονται – Οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν
- Χατζηδάκης στον «Ε.Τ.»: «Παράθυρο» για αύξηση μισθού πάνω από τα 650 ευρώ
- Άρση lockdown: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει στη ζωή μας από αύριο, τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα
- Εργασιακό νομοσχέδιο: Ο νέος νόμος για ωράριο και αποδοχές [πίνακες]
- ΔΕΗ: Έρχονται αυξήσεις στους λογαριασμούς λόγω ρύπων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr