«Δεν υπάρχει δημοκρατική δικαιολογία για να μας αρνηθεί η Ντάουνινγκ Στριτ 10 ένα δεύτερο δημοψήφισμα – όταν φυσικά τελειώσουμε με την πρώτη μας προτεραιότητα, την πανδημία…».
Σαν απασφαλισμένη χειροβομβίδα πέταξε το γάντι της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον η «ομόλογός» του στο Εδιμβούργο, Νίκολα Στέρτζον, μετά το θρίαμβο του SNP (Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα) στις εκλογές για τις 129 έδρες του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, ενός θεσμού που εγκαινιάστηκε το 1999.
Ανοιξε, συνεπώς, ορθάνοιχτα ο δρόμος για ένα επαναληπτικό δημοψήφισμα απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το αποτυχημένο του 2014 (τότε η παραμονή στη Βρετανία υπερίσχυσε με 55%-45%), που προηγήθηκε κατά δύο χρόνια του ιστορικού δημοψηφίσματος του Brexit. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εν αντιθέσει με τους Αγγλους, η πλειοψηφία των Σκωτσέζων πολιτών απέρριψε το 2016 το Brexit, με κρυφό όραμα την παραμονή μιας ανεξάρτητης Σκωτίας στην Ε.Ε.!
Ηταν η τέταρτη συνεχόμενη φορά που οι Σκωτσέζοι εθνικιστές κατακτούν τη Βουλή του Χόλιροντ, αλλά η πρώτη που μια σύγχρονη Braveheart προκαλεί τόσο αποφασιστικά το Λονδίνο. Το SNP συγκέντρωσε 64 έδρες (μία λιγότερη από την αυτοδυναμία, έναντι 31 των Τόρις, 22 των Εργατικών, 8 των Πρασίνων και 4 των Φιλελευθέρων), αλλά η Στέρτζον υπογράμμισε ότι οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι έδωσαν ξεκάθαρη πλειοψηφία στα κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, συνυπολογίζοντας τις 8 έδρες των Σκωτσέζων Οικολόγων. «Εφόσον τέτοια είναι η βούληση της χώρας, ούτε ο Μπόρις Τζόνσον ούτε κανένας άλλος δεν μπορεί να μπλοκάρει το δικαίωμα του σκωτσέζικου λαού να αποφασίσει για το μέλλον του», συνέχισε ακάθεκτη η Στέρτζον στη νικητήρια ομιλία της στη Γλασκώβη, βάζοντας… φωτιά στα μπατζάκια του Βρετανού πρωθυπουργού.
Οι πανηγυρισμοί του Τζόνσον και η ευφορία των Τόρις για την ιστορική κατάκτηση μιας έδρας της βρετανικής Βουλής σε μια μεμονωμένη αναπληρωματική εκλογή στην περιφέρεια του Χάρτλπουλ, ιστορικό προπύργιο των Εργατικών, κράτησαν μόνο μία μέρα. Οσο δηλαδή χρειάστηκε για να βγουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Σκωτία, όπου την Πέμπτη στήθηκαν κάλπες ταυτόχρονα με την Ουαλία και πλήθος βρετανικών δήμων και δημοτικών συμβουλίων, όπου οι Εργατικοί υπέστησαν συνολικά μεγάλες απώλειες. (Η νίκη των Εργατικών δημάρχων στο Λονδίνο και στο Μείζον Μάντσεστερ οφείλεται κυρίως στην προσωπική τους αίγλη.)
Αυτό που αιφνιδίασε τον Τζόνσον ήταν το ακραία «εξεγερσιακό» ύφος της Στέρτζον, που φάνηκε να μη σηκώνει μύγα στο σπαθί της: «Αν οι Τόρις αποπειραθούν να μας εμποδίσουν, θα αποδείξουν οριστικά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι ένας οικειοθελής συνεταιρισμός ισότιμων εθνών. Κι αυτό θα ήταν για εμάς το πιο ισχυρό επιχείρημα για να γίνουμε ανεξάρτητη χώρα». Η Στέρτζον δήλωσε μάλιστα στο Channel 4 έτοιμη για συνταγματική μάχη με το Λονδίνο, λέγοντας πως, αν η κυβέρνηση του Λονδίνου αρνηθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα, οι Σκωτσέζοι εθνικιστές θα διεκδικήσουν τη διεξαγωγή του στα δικαστήρια.
Προ του τεράστιου κινδύνου να διασπαστεί το Ηνωμένο Βασίλειο -ακυρώνοντας τα πολιτικά κέρδη του Τζόνσον από τους μαζικούς εμβολιασμούς και τη διεκπεραίωση του Brexit-, o Βρετανός πρωθυπουργός ανέκρουσε πρύμναν από την αρχική δήλωση της Παρασκευής περί «απερίσκεπτης και επικίνδυνης» ενέργειας των Σκωτσέζων εθνικιστών, φορώντας το συναινετικό κοστούμι. Σε επιστολή προς τη Στέρτζον και τους πρωθυπουργούς της Ουαλίας (ο Εργατικός Μάικ Ντρέικφορθ, που επανεξελέγη) και της Βορείου Ιρλανδίας, ο Τζόνσον τους κάλεσε σε συνεργασία για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Ολοι τους όμως το εκλαμβάνουν ως εμπαιγμό από πλευράς Συντηρητικών, δεδομένου ότι η Τερέζα Μέι κώφευσε επανειλημμένως στις εκκλήσεις των περιφερειών να συνδιαμορφώσουν την πολιτική του Brexit.
Αξιοσημείωτο πως η Στέρτζον επικράτησε κατά κράτος και στο αυτονομιστικό στρατόπεδο, αφού το κόμμα Alba του πρώην πρωθυπουργού Αλεξ Σάλμοντ συγκέντρωσε μόλις 2% και έμεινε εκτός Βουλής.
Επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου ο Σαντίκ Καν
Με 55,2%, έναντι 44,8% του μαύρου, Συντηρητικού αντιπάλου του, Σον Μπέιλι, ο πακιστανικής καταγωγής δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κέρδισε στον β΄ γύρο μια δεύτερη θητεία με τα χρώματα των Εργατικών. Η νίκη του δημοφιλούς Καν ήταν αναμενόμενη, ενώ ο Συντηρητικός αντίπαλός του πήγε καλύτερα του αναμενομένου, βάζοντας υποθήκες για το μέλλον. Η εκλογή του Σαντίκ Καν το 2016 προκάλεσε αίσθηση, καθώς ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος όχι μόνο στο Λονδίνο, αλλά και σε οποιαδήποτε πρωτεύουσα της Ε.Ε.
Με μια δήλωση εθνικής εμβέλειας, ο Καν διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει δήμαρχος όλων των Λονδρέζων, παλεύοντας για τη βελτίωση της ζωής ενός εκάστου. Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα για το διχασμό της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι «οι πληγές του Βrexit δεν έχουν επουλωθεί και η άρση των οικονομικών ανισοτήτων στο Λονδίνο και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ζητούμενο».
Οι Εργατικοί παρέμειναν το μεγαλύτερο κόμμα στο Δημοτικό Συμβούλιο του Λονδίνου, ενώ με τον Αντι Μπέρναμ κατέκτησαν και τον Μητροπολιτικό Δήμο του Μάντσεστερ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα SOS για να μην έχετε εκπλήξεις – Τι αλλάζει σε τεκμήρια, αποδείξεις, ενοίκια
- Κορωνοϊός – Κικίλιας: Εμβολιασμένοι μαθητές τη νέα χρονιά – Πότε θα εμβολιαστούν οι 18-29
- Άρση μέτρων: «Ξεκλειδώνει» η χώρα – Αποφασίζουν οι ειδικοί για SMS, γυμναστήρια και δεξιώσεις
- Ποια είναι τα μπόνους που έρχονται για τους εμβολιασμένους
- Ιωάννινα: Αναστάτωση σε γονείς και μαθητές για ψευδώς θετικά self test
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr