Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα SOS για να μην έχετε εκπλήξεις – Τι αλλάζει σε τεκμήρια, αποδείξεις, ενοίκια

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ

Εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Μαΐου προτίθεται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να θέσει σε λειτουργία στο σύστημα TAXISnet την εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Συνολικά 8,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται και φέτος να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους για τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους. Φέτος όμως τα πράγματα αναμένεται να είναι εντελώς διαφορετικά ως προς τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων. Κι αυτό διότι με νόμους που ψηφίστηκαν τα έτη 2019 και 2020 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στις παραμέτρους υπολογισμού των φόρων, όπως η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%, η μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τα εισοδηματικά κλιμάκια άνω των 20.000 ευρώ, καθώς και η προσωρινή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχονται από μισθούς ή συντάξεις. Πρόσφατα, εξάλλου, εξαγγέλθηκε και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% για όσους απέκτησαν εισοδήματα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες.

«Ανάσα»

Με δεδομένη και τη σημαντική μείωση την οποία έχουν υποστεί τα φορολογητέα εισοδήματα των περισσότερων φυσικών προσώπων, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του προηγούμενου έτους για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, οι φορολογούμενοι φέτος, στη συντριπτική τους πλειονότητα, είτε δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο είτε θα καταστούν δικαιούχοι είσπραξης επιστροφών φόρου είτε θα κληθούν να πληρώσουν ποσά φόρων σημαντικά μειωμένα σε σύγκριση με αυτά που εκλήθησαν να καταβάλουν πέρυσι. Επιπλέον, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα και σε άλλες παρεμβάσεις (βλ. στις 2 επόμενες σελίδες) για να ελαφρύνει ακόμη περισσότερο από τα φορολογικά βάρη όσες ατομικές επιχειρήσεις και ιδιωτικούς υπαλλήλους υπέστησαν τεράστιες απώλειες εισοδήματος, λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, τότε τα πράγματα θα είναι φέτος ακόμη καλύτερα για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων.

Κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν τα φυσικά πρόσωπα φέτος, για να δηλώσουν τα εισοδήματα του έτους 2020, θα εφαρμοστούν τέσσερις πολύ σημαντικές αλλαγές στους κανόνες υπολογισμού των φόρων, από τις οποίες θα προκύψουν μεγάλου ύψους μειώσεις στις επιβαρύνσεις των περισσότερων φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα είναι οι ακόλουθες:

1 Αναμόρφωση της κλίμακας υπολογισμού του φόρου για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες. Στην κλίμακα εκκαθάρισης του φόρου για τα εισοδήματα αυτά επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές:

α) Μείωση εισαγωγικού (ελάχιστου) φορολογικού συντελεστή από 22% στο 9% για τις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος.

β) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τις 20.000,01 έως τις 30.000 ευρώ, από το 29% στο 28%.

γ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος από τις 30.000,01 έως τις 40.000 ευρώ, από το 37% στο 36%.

δ) Μείωση του φορολογικού συντελεστή που αντιστοιχεί στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 40.000 ευρώ, από το 45% στο 44%.

 2 Μείωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου που παρέχεται για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και για τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Η έκπτωση φόρου μειώνεται ως εξής:

 • Από 1.900 σε 777 ευρώ για κάθε φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 1.950 σε 810 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
 • Από 2.000 σε 900 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 2.100 σε 1.120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 2.100 σε 1.340 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 2.100 σε 1.560 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 2.100 σε 1.780 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με έξι εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 2.100 σε 2.000 ευρώ για κάθε φορολογούμενο με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

Η μείωση της ετήσιας έκπτωσης για όσους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα είναι σε ποσοστό πολύ μικρότερη από τη μείωση του ελάχιστου συντελεστή φόρου, με αποτέλεσμα το αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο προκύπτει εμμέσως από τη διαίρεση της έκπτωσης φόρου με τον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή, να αυξηθεί:

 • Από 8.863,63 ευρώ σε 9.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με ένα εξαρτώμενο τέκνο.
 • Από 9.090,90 ευρώ σε 10.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με δύο εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 9.545,45 ευρώ σε 11.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τρία εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 9.545,45 ευρώ σε 12.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 9.545,45 ευρώ σε 13.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με πέντε εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 9.545,45 ευρώ σε 14.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με έξι εξαρτώμενα τέκνα.
 • Από 9.545,45 ευρώ σε 15.000 ευρώ για όσους βαρύνονται με επτά εξαρτώμενα τέκνα.

3 Περιορισμός της ισχύουσας κατά περίπτωση έκπτωσης φόρου των 777-1.340 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ’ επάγγελμα αγρότες με ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ. Για όσους από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ και δεν βαρύνονται με εξαρτώμενα τέκνα ή βαρύνονται με 1 έως 4 εξαρτώμενα τέκνα, η ισχύουσα κατά περίπτωση έκπτωση φόρου, όπως προκύπτει σύμφωνα με τα παραπάνω περιγραφέντα, μειώνεται κατά το 2% του πέραν των 12.000 ευρώ τμήματος του ετήσιου εισοδήματος.

4 Προσωρινή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2020 που δεν προέρχονται από μισθούς και συντάξεις. Στους φορολογουμένους που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ προερχόμενα μόνο από μισθούς ή και συντάξεις θα επιβληθεί και φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης υπολογιζόμενη κλιμακωτά, ως εξής:

 • 2,2% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 12.001 έως 20.000 ευρώ.
 • 5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ,
 • 6,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ.
 • 7,5% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 40.001 έως και 65.000 ευρώ.
 • 9% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος από 65.001 έως και 220.000 ευρώ.
 • 10% στο τμήμα ετήσιου εισοδήματος πάνω από 220.000 ευρώ.

Τα εισοδήματα του 2020 από όλες τις άλλες πηγές, δηλαδή από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες, από ακίνητα, από μερίσματα, από τόκους, από υπεραξίες μετοχών και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων κ.λπ., εξαιρούνται από την επιβολή Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.

Οι 10 ανατροπές της τελευταίας στιγμής

Δέκα ανατροπές στον υπολογισμό και στον τρόπο εξόφλησης των φόρων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος επέρχονται φέτος στο… παρά πέντε της έναρξης της περιόδου υποβολής.

Εκατομμύρια μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και ιδιοκτήτες ακινήτων γλιτώνουν φέτος από τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, καθώς επίσης και από την επιβολή επιπλέον φόρου 22% σε περίπτωση μη κάλυψης του 30% του ατομικού εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής.

Στους κερδισμένους των αλλαγών της τελευταίας στιγμής περιλαμβάνονται, επίσης, οι φορολογούμενοι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60 έως 69 ετών, καθώς απαλλάσσονται και αυτοί από τον βραχνά της επιβολής επιπλέον φόρου, λόγω μη κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματός τους με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες. Ωφελημένοι είναι και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων, καθώς διευκολύνονται στην κατοχύρωση του δικαιώματος απαλλαγής από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020.

Μάιο με Αύγουστο

Η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου και να παραμείνει ανοιχτή ακόμα και μέχρι το τέλος Αυγούστου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Οι δέκα σημαντικές αλλαγές που επήλθαν πρόσφατα στη φετινή διαδικασία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υπολογισμού και πληρωμής των φόρων είναι, αναλυτικά, οι εξής:

1 Κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, θα απαλλαγούν πλήρως από τα τεκμήρια διαβίωσης οι παρακάτω κατηγορίες φορολογουμένων:

α) Οσοι ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα και κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία των καταστημάτων ή των εγκαταστάσεων παραγωγής ή των γραφείων τους είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι», εξαιτίας των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών και της άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, τα οποία ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

β) Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό κατά τη διάρκεια του 2020.

γ) Οι εργαζόμενοι που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος.

δ) Οι ναυτικοί των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.

ε) Οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% έστω και για έναν από τους μήνες Μάρτιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% έστω και σε έναν από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020. Προϋπόθεση είναι να έχει γίνει αποδεκτή έστω και μία δήλωση Covid που υπέβαλαν το 2020 μέσω του ΤΑΧΙSnet.

Οι πέντε παραπάνω κατηγορίες φορολογουμένων θα φορολογηθούν φέτος αποκλειστικά με βάση τα πραγματικά εισοδήματα που απέκτησαν το 2020, έστω και αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν σε υψηλότερο επίπεδο τα φορολογητέα εισοδήματά τους, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω 3 προϋποθέσεις:

α) Εφόσον τουλάχιστον σε ένα από τα δύο προηγούμενα χρόνια, το 2019 και το 2020, δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.

β) Εφόσον δεν υπήρξε αύξηση των τεκμηρίων διαβίωσης το φορολογικό έτος 2020 σε σύγκριση με το φορολογικό έτος 2019, δηλαδή εφόσον δεν σημειώθηκε κάποια μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία τους που να επηρέασε ανοδικά τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης που τους βαρύνουν.

γ) Εφόσον τυχόν δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που πραγματοποίησαν το 2020 (για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, μετοχών κ.λπ.) δεν υπερβαίνουν το πραγματικό τους εισόδημα ή το υπερβαίνουν αλλά η επιπλέον διαφορά δικαιολογείται με χρηματικά ποσά που θα αναγραφούν στη φετινή φορολογική δήλωση (λοιπά εισοδήματα απαλλασσόμενα ή αυτοτελώς φορολογούμενα, δάνεια, δωρεές, έκτακτα εισοδήματα, άλλες οικονομικές ενισχύσεις, έσοδα από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.λπ.).

Για κάθε φορολογούμενο που δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος, που θα υποβάλει για το φορολογικό έτος 2020, τα τεκμήρια διαβίωσης θα προσδιορίσουν το φορολογητέο εισόδημά του σε επίπεδο υψηλότερο του πραγματικού δηλωθέντος, θα ληφθεί υπόψη ως τεκμαρτό εισόδημα το μικρότερο ποσό τεκμηρίων διαβίωσης μεταξύ των φορολογικών ετών 2018, 2019 και 2020, εφόσον όμως μεταξύ των φορολογικών ετών 2019 και 2020 δεν σημειώθηκε αύξηση του συνολικού ποσού των τεκμηρίων διαβίωσης.

» e-ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

2 Επιπλέον, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, όσοι φορολογούμενοι υπάγονται στις παραπάνω 5 κατηγορίες πληγέντων οικονομικά από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς επίσης και όσοι έκλεισαν μέχρι και τις 31-12-2019 το 60ό έτος της ηλικίας τους, εφόσον δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με δαπάνες εξοφληθείσες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής (μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω web-banking κ.λπ.) δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου με επιπλέον φόρο εισοδήματος επί του ακάλυπτου ποσού. Δηλαδή, οι φορολογούμενοι αυτοί εξαιρούνται πλήρως.

3 Για όσους φορολογουμένους δεν εμπίπτουν στις παραπάνω πρόσθετες εξαιρέσεις αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος εισοδήματος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν, λόγω μη κάλυψης του 30%, θα υπολογιστεί επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο (επί της διαφοράς μεταξύ του ποσού των εξοφληθεισών δαπανών και του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% του εισοδήματος) με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%. Π.χ. ένας φορολογούμενος ο οποίος εμπίπτει στην υποχρέωση να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν στο 30% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2020, εάν κατάφερε τελικά να εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν στο 25% του εισοδήματός του, ο επιπλέον φόρος που θα κληθεί να πληρώσει θα υπολογιστεί με 11% (και όχι με 22%) επί του ακάλυπτου 5% του ετήσιου εισοδήματός του. Ειδικότερα, εάν ο φορολογούμενος αυτός απέκτησε εισόδημα 20.000 ευρώ και οι δαπάνες που πραγματοποίησε με ηλεκτρονικές πληρωμές ανήλθαν σε 5.000 ευρώ (στο 25% του εισοδήματος) αντί σε 6.000 ευρώ (στο 30% του εισοδήματος) που θα έπρεπε κανονικά, θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο που θα υπολογιστεί με συντελεστή όχι 22% αλλά 11% επί της διαφοράς των 1.000 ευρώ που έμεινε ακάλυπτη. Θα κληθεί να πληρώσει δηλαδή επιπλέον φόρο 110 ευρώ, αντί 220 ευρώ.

4 Επιπλέον, για όλους τους φορολογουμένους που υπόκεινται στην υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες συνολικού ποσού ίσου με το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2020, τα έκτακτα εισοδήματα που απέκτησαν το 2020 δεν θα συνυπολογιστούν στο ετήσιο αυτό εισόδημα. Ως εκ τούτου, το ποσό του εισοδήματος που θα ληφθεί υπόψη ως βάση για την εφαρμογή του 30% και τον υπολογισμό της συνολικής δαπάνης που πρέπει να έχει εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής θα είναι πολύ μικρότερο και εν τέλει και το ποσό της δαπάνης που πρέπει να έχει καλυφθεί θα είναι σημαντικά χαμηλότερο.

» ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ

5 Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους θα υπολογιστεί φέτος για τους φορολογουμένους με εισοδήματα από επιχειρηματικές και αγροτικές δραστηριότητες με συντελεστή μειωμένο από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

» ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ,   ΤΡΟΠΟΙ ΕΞΟΦΛΗΣΗΣ

6 Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα λήξει στις 28 Ιουλίου 2021. Η καταβολή του φόρου εισοδήματος και των λοιπών επιβαρύνσεων που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων θα μπορεί να γίνει και φέτος τμηματικά, σε 8 μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη δόση θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Ιουλίου και καθεμία από τις επόμενες 7 δόσεις μέχρι τα τέλη των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου 2021, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022.

7 Για όσους φορολογουμένους δεν καταφέρουν να υποβάλουν τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Ιουλίου, δεν θα ισχύσει πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής. Και αυτοί οι φορολογούμενοι θα θεωρούνται εμπρόθεσμοι, εφόσον υποβάλουν τις δηλώσεις τους μέχρι τις 27 Αυγούστου. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα είναι, ωστόσο, υποχρεωμένοι να καταβάλουν μέχρι τις 30 Αυγούστου μαζεμένες τις δύο πρώτες δόσεις των φόρων που θα έχουν προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεών τους.

8 Οσοι από τους φορολογουμένους επιλέξουν να πληρώσουν εφάπαξ έως τις 30 Ιουλίου το συνολικό ποσό των φόρων του εκκαθαριστικού τους θα κερδίσουν έκπτωση 3% επί της συνολικής οφειλής τους.

Στους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2020 η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα αυτά ποσά θα χορηγηθεί με μόνη προϋπόθεση την κοινοποίηση εξωδίκων στους μισθωτές. Η κοινοποίηση του εξωδίκου πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, δηλαδή μέχρι τις 27 Αυγούστου 2021. Επιπλέον, κάθε ιδιοκτήτης, για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο των ανείσπρακτων ενοικίων του 2020 θα πρέπει, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2021, δηλαδή μέχρι τις 30-6-2022, να προσκομίσει διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή αντίγραφο της αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Αν δεν το πράξει, τότε θα πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση για τα εισοδήματα του 2020 άνευ προκειμένου να δηλώσει ως φορολογητέα και τα ανείσπρακτα ενοίκια του 2020 και να καταβάλει φόρο επ’ αυτών! Ο φόρος που θα πληρώσει θα απαλλάσσεται από τόκους και πρόστιμα για το χρονικό διάστημα μέχρι τις 30-6-2022.

» ΥΠΟΒΟΛΗ ΧΩΡΙΣΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

10 Οι έγγαμοι φορολογούμενοι και οι φορολογούμενοι που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης έχουν εκ νέου τη δυνατότητα να επιλέξουν εάν θέλουν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Η προθεσμία για τη γνωστοποίηση αυτής της επιλογής στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία έληξε στις 28 Φεβρουαρίου 2021, είχε παραταθεί μέχρι τις 6 Μαΐου 2021. Δικαίωμα επιλογής της χωριστής υποβολής δηλώσεων έχουν και όσοι θα παντρευτούν μέσα στον Μάιο. Γι’ αυτούς δεν θα ισχύσει η προθεσμία της 6ης Μαΐου.

ΤΙ ΠΟΣΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΦΟΡΟΥ) ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2020 (*) ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙΣΕΣ ΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟ ME 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (*) ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (**) ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΣΟ     ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (***) ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 20% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
20000 19824 5947,20 436,13 218,06 -218,06
25000 24574 7372,20 540,63 270,31 -270,31
30000 29324 8797,20 645,13 322,56 -322,56
35000 33999 10199,70 747,98 373,99 -373,99
40000 38674 11602,20 850,83 425,41 -425,41
45000 43299 12989,70 952,58 476,29 -476,29
50000 47924 14377,20 1054,33 527,16 -527,16
55000 52549 15764,70 1156,08 578,04 -578,04
60000 57174 17152,20 1257,83 628,91 -628,91
65000 61799 18539,70 1359,58 679,79 -679,79
(*) Ως “ΕΙΣΟΔΗΜΑ” λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
(**) Ο υπολογισμός έχει γίνει με την εφαρμογή συντελεστή 22% επί του 10% του εισοδήματος που έχει προκύψει μετά την αφαίρεση της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
(***) Ο υπολογισμός έχει γίνει με την εφαρμογή συντελεστή 11% επί του 10% του εισοδήματος που έχει προκύψει μετά την αφαίρεση της αναλογούσας ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
ΤΙ ΠΟΣΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (ΠΡΟΣΘΕΤΟΥ ΦΟΡΟΥ) ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ ΟΣΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΟ 15% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2020 (*) ΜΕ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙΣΕΣ ΔΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΕΤΗΣΙΟ ΔΗΛΟΥΜΕΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΠΟΣΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΟ ME 30% ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (*) ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΚΠΤΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΟΣΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (**) ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 15% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΠΟΣΟ       ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ (***) ΠΟΥ ΘΑ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΤΟΥ 15% ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΔΑΠΑΝΩΝ ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΟΥ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
20000 19824 5947,20 654,19 436,13 -218,06
25.000 24.574 7372,20 810,94 270,31 -540,63
30.000 29.324 8797,20 967,69 322,56 -645,13
35.000 33.999 10199,70 1121,97 373,99 -747,98
40.000 38.674 11602,20 1276,24 425,41 -850,83
45.000 43.299 12989,70 1428,87 476,29 -952,58
50.000 47.924 14377,20 1581,49 527,16 -1054,33
55.000 52.549 15764,70 1734,12 578,04 -1156,08
60.000 57.174 17152,20 1886,74 628,91 -1257,83
65.000 61.799 18539,70 2039,37 679,79 -1359,58
(*) Ως εισόδημα λαμβάνεται υπόψη αυτό που προκύπτει μετά την αφαίρεση της αναλογούσας Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης
(**) Ο υπολογισμός έχει γίνει με την εφαρμογή συντελεστή 22% επί του 15% του εισοδήματος που έχει προκύψει μετά την αφαίρεση της αναλογούσας Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης.
(***) Ο υπολογισμός έχει γίνει με την εφαρμογή συντελεστή 22% επί του 5% του εισοδήματος που έχει προκύψει μετά την αφαίρεση της αναλογούσας Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης και επιπροσθέτως με συντελεστή 11% επί του 10% του εισοδήματος αυτού.

ΤΑ 11 ΣΗΜΕΙΑ SOS για «εξαρτώμενα τέκνα»

Ενδεκα σημεία SOS πρέπει να προσέξουν και φέτος περίπου 1.350.000 φορολογούμενοι που βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά τις φορολογικές δηλώσεις και να μη χάσουν τα οικογενειακά επιδόματα που δικαιούνται φέτος από τον ΟΠΕΚΑ ούτε τα προσαυξημένα αφορολόγητα όρια εισοδήματος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για όσους εξ αυτών είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες ούτε τη μερική ή ολική απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ η οποία προβλέπεται να χορηγηθεί σε όσους εξ αυτών είχαν πέρυσι χαμηλά εισοδήματα.

Tα 11 σημεία που πρέπει να προσέξουν, ιδιαίτερα, οι φορολογούμενοι οικογενειάρχες, είναι, αναλυτικά, τα εξής: 

1 Οσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» ακόμη κι αν δεν είναι μισθωτοί, συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες θα πρέπει, οπωσδήποτε, να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους αυτών στον πίνακα 8, στην τελευταία σελίδα του εντύπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Ο λόγος είναι ότι με βάση τα στοιχεία που θα δηλωθούν στον πίνακα αυτό θα καθοριστεί το ύψος του επιδόματος τέκνων που δικαιούνται να λαμβάνουν φέτος ανά δίμηνο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ). Τα ποσά του επιδόματος που ήδη έχουν καταβληθεί στους φορολογούμενους αυτούς για το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, δηλαδή για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, καθώς και τα ποσά που θα καταβληθούν για το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου 2021 θα επανυπολογιστούν από τον ΟΠΕΚΑ για κάθε δικαιούχο, με βάση τα στοιχεία που θα έχουν δηλωθεί στη φετινή φορολογική δήλωση.

2 Οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις ή έχουν την ιδιότητα του κατ’ επάγγελμα αγρότη και βαρύνονται με «εξαρτώμενα τέκνα» έχουν έναν επιπλέον λόγο να δηλώσουν τα στοιχεία των τέκνων τους αυτών στον πίνακα 8 της φορολογικής τους δήλωσης. Οι φορολογούμενοι αυτοί δικαιούνται προσαυξημένο αφορολόγητο όριο εισοδήματος, το οποίο ανέρχεται σε 9.000 ευρώ για 1 εξαρτώμενο τέκνο, 10.000 ευρώ για 2 εξαρτώμενα τέκνα, 11.000 ευρώ για 3 εξαρτώμενα τέκνα, 12.000 ευρώ για 4 εξαρτώμενα τέκνα κ.ο.κ. Το αφορολόγητο υπολογίζεται προσαυξημένο, σύμφωνα με τα παραπάνω, μόνο εφόσον τα στοιχεία των «εξαρτώμενων τέκνων» είναι δηλωμένα στη φορολογική δήλωση.

3 Ως «εξαρτώμενα τέκνα» -τα οποία βαρύνουν τον φορολογούμενο και αφενός λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του επιδόματος τέκνων που δικαιούται να λάβει ο φορολογούμενος από τον ΟΠΕΚΑ κατά το τρέχον έτος αφετέρου δίνουν το δικαίωμα προσαυξημένου αφορολογήτου εισοδήματος σε κάθε φορολογούμενο που είναι μισθωτός, συνταξιούχος ή κατ’ επάγγελμα αγρότης- θεωρούνται φέτος:

 • Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από την 1η/1/2002 έως την 31η/12/2020.
 • Τα άγαμα τέκνα που γεννήθηκαν από την 1η/1/1995 και μετά, εφόσον φοιτούν σε σχολές ή σχολεία ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης του εσωτερικού ή του εξωτερικού ή είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
 • Τα άγαμα τέκνα που παρουσιάζουν ποσοστό νοητικής ή σωματικής αναπηρίας τουλάχιστον 67%.

Προϋπόθεση, εξάλλου, για να αναγνωριστούν τα παραπάνω τέκνα ως «εξαρτώμενα» είναι να συνοικούν με τοn φορολογούμενο και το συνολικό ατομικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημά τους κατά το έτος 2020 να μην έχει υπερβεί τα 3.000 ευρώ ή τα 6.000 ευρώ, εφόσον έχουν αναπηρία 67% και άνω.

4 Ως «εξαρτώμενα» τέκνα θεωρούνται και αυτά που σπουδάζουν σε άλλο Δήμο, μακριά από την κατοικία των γονέων τους, διαμένοντας σε εκμισθούμενη κατοικία, εφόσον δεν απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2020 κανενός είδους εισόδημα.

5 Σε κάθε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης από εγγάμους ή μέρη συμφώνων συμβίωσης (ΜΣΣ), που έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με τουλάχιστον 67% αναπηρία, τα οποία δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, οι κωδικοί 005-006 του πίνακα 3 στους οποίους πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός των τέκνων αυτών για την εξασφάλιση μείωσης φόρου 200 ευρώ συμπληρώνονται μόνο από τον σύζυγο ή το ένα ΜΣΣ κι αν ο φόρος του δεν επαρκεί για να αφαιρεθεί ολόκληρο το ποσό της έκπτωσης, τότε το ποσό αυτό πιστώνεται, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, στον φόρο της συζύγου ή του άλλου μέρους του συμφώνου συμβίωσης.

6 Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία έγγαμοι φορολογούμενοι ή ΜΣΣ έχουν επιλέξει να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις και έχουν από κοινού εξαρτώμενα τέκνα με αναπηρία τουλάχιστον 67% που δεν υποβάλλουν ατομικές δηλώσεις, η μείωση φόρου των 200 ευρώ πραγματοποιείται άπαξ, μόνο σε έναν σύζυγο/ΜΣΣ, χωρίς να μεταφέρεται το δικαίωμα πίστωσης φόρου στον άλλο σύζυγο/ΜΣΣ. Στις περιπτώσεις αυτές διενεργείται διασταύρωση και εφόσον διαπιστωθεί από τον έλεγχο ότι το τέκνο με αναπηρία δηλώθηκε και από τους δύο συζύγους/ΜΣΣ, η μείωση φόρου γίνεται στον σύζυγο/ΜΣΣ με τον μεγαλύτερο φόρο εισοδήματος.

7 Οι φορολογούμενοι που έχουν ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα (σπουδαστές, υπηρετούντες στρατιωτική θητεία κ.λπ.) θα πρέπει να δηλώσουν οπωσδήποτε στον πίνακα 8 στην τελευταία σελίδα της φορολογικής δήλωσης, εκτός από τα ονόματα, τα έτη γέννησης, τις σχολές φοίτησης και τους ΑΜΚΑ των παιδιών τους αυτών και τους ΑΦΜ.

8 Οι φορολογούμενοι με άγαμα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν, οι οποίοι τα δηλώνουν στο πίνακα 8 του δικού τους Ε1, θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους, για να προσκομίσουν για έλεγχο εάν τους ζητηθεί από την αρμόδια ΔΟΥ, βεβαίωση της οικείας σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού. Στις βεβαιώσεις των αναγνωρισμένων σχολών εσωτερικού πρέπει να αναγράφεται ο αριθμός της άδειας που χορήγησε το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατά περίπτωση, και το ΦΕΚ στο οποίο δημοσιεύθηκε η άδεια αυτή.

9 Οσοι φορολογούμενοι βαρύνονται με άγαμα ενήλικα τέκνα που είναι άνεργα απαιτείται να έχουν στη διάθεσή τους βεβαίωση του ΟΑΕΔ ότι τα τέκνα αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του, προκειμένου να την προσκομίσουν εφόσον κληθούν για έλεγχο δικαιολογητικών στην αρμόδια ΔΟΥ.

10 Οσοι βαρύνονται με στρατευμένα τέκνα πρέπει να έχουν λάβει σχετική βεβαίωση της στρατιωτικής υπηρεσίας.

11 Εγγαμοι σύζυγοι μισθωτοί ή συνταξιούχοι ή κατ’ επάγγελμα αγρότες που επέλεξαν να υποβάλουν χωριστές δηλώσεις, προκειμένου να τύχουν και οι δύο του προσαυξημένου αφορολογήτου ορίου, πρέπει να συμπληρώσουν και οι δύο τον πίνακα 8 στις ξεχωριστές δηλώσεις τους.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Οδηγός για τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις

Συντάξεις-αναδρομικά: Πώς θα φορολογηθούν – Τι πρέπει να κάνουν 1,1 εκατ. συνταξιούχοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αυτά είναι τα 22 SOS στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Έντυπο Ε9: Τέλος χρόνου για διορθώσεις χωρίς πρόστιμο – Τα βήματα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Τι αλλάζει σε συντελεστές, αφορολόγητα όρια και τεκμήρια

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικές δηλώσεις: Επιστροφές φόρων, πτώση επιβαρύνσεων και παροχές επιδομάτων [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικές Δηλώσεις: Άνοιξε η πλατφόρμα – Μέχρι πότε πρέπει να υποβάλετε τη δήλωση

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το νέο έντυπο Ε1 και οι νέοι κωδικοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Φορολογικές δηλώσεις 2021: Η Εφορία επιστρέφει φόρους σε φορολογούμενους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom