Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως πρόκειται για μια «τελετή μνήμης, όχι μια πανηγυρική εκδήλωση», προσπαθώντας να είναι προσεκτικός απέναντι στις ευαισθησίες πολλών Γάλλων που θεωρούν τον Ναπολέοντα ως έναν τύραννο και κατακτητή, υπεύθυνο για πολλούς θανάτους (η αυτοκρατορία του εκτεινόταν το 1812 από τη Βαλτική Θάλασσα μέχρι τη Ρώμη, αλλά τα θύματα των εκστρατειών του υπολογίζονται μόνο στη Γαλλία στα 1.000.000) και καταδικάζουν το ότι επανέφερε τη δουλεία στα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, πολλά χρόνια αφότου είχε καταργηθεί μετά τη Γαλλική Επανάσταση.
Ωστόσο, άλλοι τόσοι Γάλλοι θαυμάζουν τον Ναπολέοντα για την ευφυΐα του στη στρατηγική και στο πεδίο της μάχης, για το σθένος του, αλλά και για τον φιλελεύθερο εκσυγχρονισμό του Δικαίου στην Ευρώπη – οι περισσότεροι Αστικοί Κώδικες της Ευρώπης βασίζονται στον θεμελιώδη Ναπολεόντειο Κώδικα.
Ο Μακρόν τόνισε πως η επαναφορά της δουλείας «ήταν ένα τεράστιο σφάλμα, προδοσία στο Πνεύμα του Διαφωτισμού». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «αγαπάμε τον Ναπολέοντα γιατί με τη ζωή του έδειξε πως τα πάντα είναι δυνατά αν ρισκάρεις στη ζωή… Ο Ναπολέων πίστευε στην ενότητα και στο μεγαλείο της πατρίδας μας», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «ο Ναπολέων είναι η ψυχή του κόσμου και, ταυτόχρονα, ο διάβολος της Ευρώπης»!
Η απόφαση του Μακρόν να σπάσει την παράδοση των προκατόχων του, οι οποίοι απέφευγαν τους εορτασμούς και τις εκδηλώσεις για τον Γάλλο αυτοκράτορα (ο τελευταίος Γάλλος πρόεδρος που απέδωσε τιμές στον Ναπολέοντα ήταν ο Ζορζ Πομπιντού), έχει προκαλέσει στη χώρα μια απίστευτη αντιπαράθεση στα ΜΜΕ και στα σόσιαλ μίντια.
Βασιλιάς Κάρολος: Το μυστικό σχέδιο για την υγεία του - Κωδική ονομασία «Επιχείρηση Δελφίνιο»
Το ινστιτούτο Ifop εκτιμά θετικά την πρωτοβουλία του Μακρόν, τονίζοντας ότι οι περισσότεροι Γάλλοι έχουν πάθος με την Ιστορία και στην πραγματικότητα θεωρούν πως ο Βοναπάρτης υπήρξε θεμελιωτής του σύγχρονου αστικού κράτους και δόξασε τη Γαλλία. Αντίθετα, αυτοί που εκφράζουν το μίσος τους για τον Ναπολέοντα είναι μειοψηφία. Στις αναφορές στη ναπολεόντεια εποχή συχνά γίνεται λόγος στη Γαλλία για «μεγαλείο» (Grandeur). Η δε ζήτηση αντικειμένων που ανήκαν στον Ναπολέοντα ή σχετίζονται με την εποχή του είναι μεγάλη στις αγορές με αντίκες στη Γαλλία.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Χαμός στην Τουρκία: Μοντέλα πόζαραν ολόγυμνα εν μέσω ραμαζανιού σε σκάφος [εικόνες]
- Τα Viral της ημέρας: Ένα παιδί- θαύμα, η διάσωση ενός σπάνιου…αστακού και η «καυτή» Χάλι Μπέρι
- Ρωσία: Πάνω από 150 φώκιες βρέθηκαν νεκρές σε παραλία της Κασπίας – Σε πολλές έχει αφαιρεθεί το δέρμα
- Ισραήλ: Νέες συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ λόγω της πιθανής έξωσης Παλαιστινίων από τα σπίτια τους
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr