Η Κίνα τελευταία δέχεται σφοδρή κριτική για τον εκ μέρους της χειρισμό διπλωματικών υποθέσεων που ποικίλλουν.
Επεισόδια όπως ο πρόσφατος ξυλοδαρμός Ταϊβανέζων αξιωματούχων από Κινέζους διπλωμάτες στα νησιά Φίτζι έχουν οδηγήσει πολλούς ξένους διπλωμάτες στο να χαρακτηρίζουν την Κίνα «λύκο» που επιτίθεται ύπουλα και δίχως έλεος σε ό,τι κρίνει ότι την απειλεί.
Ένα ακόμη επεισόδιο που προκάλεσε αίσθηση ήταν όταν ένας Κινέζος διπλωμάτης κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, ότι έχει κάνει τη χώρα του «σκυλάκι των ΗΠΑ».
Η πρεσβεία, θιγμένη από την πολεμική εναντίον της Κίνας, που εκφράζεται από πολλούς ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους μέσω του Twitter, αντεπιτέθηκε αξιοποιώντας τον μύθο του Αισώπου για τον «λύκο και το πρόβατο».
Στον συγκεκριμένο μύθο, ένας λύκος που θέλει να φάει ένα πρόβατο, το οποίο όμως ταυτόχρονα λυπάται, βρίσκει απίθανες δικαιολογίες για να αποδείξει ότι το πρόβατο είναι «ένοχο» και του αξίζει να φαγωθεί.
Η πρεσβεία της Κίνας έγραψε, λοιπόν, στο Twitter:
«Ποιος είναι ο λύκος στην πραγματικότητα; Μερικοί κατηγορούν την Κίνα πως ακολουθεί την διπλωματική πολιτική του “λύκου”. Στον διάσημο μύθο του, ο Αίσωπος περιγράφει το πώς ένας λύκος κατηγορεί ένα πρόβατο ότι διαπράττει εγκλήματα. Ο λύκος είναι ο λύκος, όχι το πρόβατο…Παρεμπιπτόντως, η Κίνα δεν είναι πρόβατο».
Όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, η παραπάνω περίπλοκη παρομοίωση μπέρδεψε σχεδόν οποιονδήποτε έτυχε να τη διαβάσει, είτε γνώριζε τον μύθο, είτε όχι.
Προσπαθώντας να βρουν «τι θέλει να πει ο ποιητής», διάφοροι χρήστες του Twitter δημοσίευσαν στην πλατφόρμα τις δικές τους ερμηνείες του διφορούμενου tweet:
«Ειλικρινά δεν νομίζω ότι η πρεσβεία εννοούσε πως η Κίνα είναι ο λύκος του μύθου, αλλά σπάω το κεφάλι μου για να καταλάβω τι στ’ αλήθεια εννοούσαν», γράφει ένας χρήστης. «Αν ήθελαν να πουν ότι η Κίνα είναι αθώα, σαν το πρόβατο του μύθου, αλλά ταυτόχρονα είναι και λύκος, τότε ας μη χρησιμοποιούσαν τον συγκεκριμένο μύθο!».
«Λοιπόν, για να δούμε: Η Δύση είναι ο λύκος. Αλλά η Κίνα δεν είναι πρόβατο! Η Δύση πιστεύει ότι η Κίνα είναι πρόβατο. Αλλά στην πραγματικότητα η Κίνα είναι ένας ακόμη μεγαλύτερος λύκος που…μοιάζει με πρόβατο;», λέει ένας εμφανώς πολύ μπερδεμένος χρήστης και προσθέτει: «Δε βγάζει νόημα. Λυπηθείτε μας».
«Χρησιμοποιεί τον μύθο αλλά, φτάνοντας στο τέλος της ανάρτησης, ο γράφων συνειδητοποιεί πως έχει εκτεθεί. Η Κίνα δεν μπορεί να απεικονιστεί ως ένα αδύναμο πρόβατο! Η Κίνα είναι δυνατή! Γι’ αυτό προστίθεται και αυτό το «παρεμπιπτόντως» στο τέλος», λέει μια άλλη ερμηνεία από τον Τζέιμς Πάλμερ, διευθυντή του αμερικανικού περιοδικού «Foreign Policy» («εξωτερική πολιτική»).
Όπως και να’ χει, μόνο οι Κινέζοι διπλωμάτες που ανέβασαν το μυστηριώδες tweet ξέρουν τι ήθελαν να πουν στην πραγματικότητα και, εάν ήθελαν να είναι σαφείς, πιθανότατα δεν θα είχαν κάνει εξαρχής μια τέτοια ανάρτηση.
ΠΗΓΗ: The Guardian
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- «Είδα άνθρωπο να κρέμεται και να καίγεται σαν λαμπάδα από την κολόνα»: Πώς έχασαν τη ζωή τους οι τρεις τεχνικοί στην Ερέτρια
- Self test: Από την άλλη εβδομάδα θα τα βρίσκουμε στο φαρμακείο, θα τα κάνουμε στο σπίτι – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Σοκ στην Ταϊβάν: Εκτροχιασμός τρένου με 36 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες
- Κορωνοϊός: Στα κόκκινα ο δείκτης θετικότητας και οι ΜΕΘ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr