Στην επιστολή τους, η οποία δημοσιεύτηκε από τη βρετανική Telegraph, τη γαλλική Le Monde και άλλα μέσα οι ηγέτες, αφορμώμενοι από την τρέχουσα υγειονομική κρίση, επισημαίνουν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπισή της, αλλά και για την πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν μελλοντικών πανδημιών και άλλων κρίσεων.
Την επιστολή συνυπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Εμμανουέλ Μακρόν.
Μέσω της επιστολής, οι υπογράφοντες δεσμεύονται να εξασφαλίσουν τώρα την δίκαιη και καθολική πρόσβαση σε ασφαλή, προσιτά και αποτελεσματικά εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά τεστ.
Δείτε τι λέει η επιστολή
«Η πανδημία του COVID-19 είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παγκόσμια κοινότητα από τη δεκαετία του 1940. Εκείνη την εποχή, μετά την καταστροφή από δύο παγκόσμιους πολέμους, οι πολιτικοί ηγέτες ενώθηκαν για να σφυρηλατήσουν ένα πολυμερές σύστημα», λέει στην αρχή της η επιστολή των ηγετών.
«Οι στόχοι ήταν σαφείς: η ένωση των χωρών, η εξάλειψη των πειρασμών του απομονωτισμού και του εθνικισμού, και η αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα μπορούσαν να επιτευχθούν μόνο μαζί στο πνεύμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, δηλαδή της ειρήνης, της ευημερίας, της υγείας και της ασφάλειας».
«Σήμερα, έχουμε την ίδια ελπίδα ότι, καθώς παλεύουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία COVID-19, μπορούμε να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή διεθνή αρχιτεκτονική υγείας που θα προστατεύει τις μελλοντικές γενιές».
«Θα υπάρξουν άλλες πανδημίες και άλλες σημαντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία. Καμία κυβέρνηση ή πολυμερής οργανισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή μόνη της. Το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πότε. Μαζί, πρέπει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να προβλέψουμε, να αποτρέψουμε, να ανιχνεύσουμε, να αξιολογήσουμε και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε πανδημίες με εξαιρετικά συντονισμένο τρόπο».
«Η πανδημία COVID-19 υπήρξε μια έντονη και επώδυνη υπενθύμιση ότι κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς», τονίζεται στο άρθρο.
Ουκρανία: «Τεράστιες εκρήξεις» στη Σούμι μετά από ρωσικά πλήγματα – Δύο νεκροί
«Για το σκοπό αυτό, πιστεύουμε ότι τα έθνη πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια νέα διεθνή συνθήκη για την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση πανδημιών. Μια τέτοια ανανεωμένη συλλογική δέσμευση θα αποτελέσει ορόσημο στην ενίσχυση της ετοιμότητας για πανδημία, στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Θα εδράζονται στο Σύνταγμα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, βασίζοντας σε άλλους σχετικούς οργανισμούς το κλειδί αυτής της προσπάθειας, για την υποστήριξη της αρχής της υγείας για όλους».
«Τα υφιστάμενα παγκόσμια όργανα υγείας, ειδικά οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας, θα στηρίξουν μια τέτοια συνθήκη, διασφαλίζοντας μια σταθερή και δοκιμασμένη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε και να βελτιωθούμε».
«Ο κύριος στόχος αυτής της συνθήκης είναι να προωθηθεί μια από κοινού προσέγγιση όλων των κυβερνήσεων και των κοινωνιών, ενισχύοντας τις εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες δυνάμεις και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικές πανδημίες».
«Θα πρέπει να υπάρξει διεθνής συνεργασία για τη βελτίωση, για παράδειγμα, συστημάτων συναγερμού, ανταλλαγής ερευνητικών δεδομένων, την ενίσχυση της τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ιατρικών μέσων, τη βελτίωση των μέσων προστασίας της δημόσιας υγείας, όπως τα εμβόλια τα φάρμακα, τα διαγνωστικά και ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας».
«Θα περιλαμβάνει επίσης την αναγνώριση μιας προσέγγισης «Μία Υγεία» που συνδέει την υγεία ανθρώπων, ζώων και του πλανήτη μας. Μια τέτοια συνθήκη θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αμοιβαία λογοδοσία και κοινή ευθύνη, διαφάνεια και συνεργασία εντός του διεθνούς συστήματος και με τους κανόνες του».
«Για να το επιτύχουμε αυτό, θα συνεργαστούμε με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων παγκοσμίως και με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα. Είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι ευθύνη μας, ως ηγέτες εθνών και διεθνών οργανισμών, να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μαθαίνει από την πανδημία του COVID-19».
«Σε μια εποχή που ο COVID-19 εκμεταλλεύτηκε τις αδυναμίες και τις διαιρέσεις μας, πρέπει εμείς να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να ενωθούμε ως παγκόσμια κοινότητα, για μια ειρηνική συνεργασία που εκτείνεται πέρα από αυτήν την κρίση. Η οικοδόμηση των δυνάμεων και των συστημάτων μας για να γίνει αυτό θα χρειαστεί χρόνο και θα απαιτήσει μια συνεχή πολιτική, οικονομική και κοινωνική δέσμευση για πολλά χρόνια».
«Η αλληλεγγύη μας στο να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος θα είναι η κληρονομιά μας, που προστατεύει τα παιδιά και τα εγγόνια μας και ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των μελλοντικών πανδημιών στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας», λένε οι ηγέτες και προσθέτουν, κλείνοντας:
«Η ετοιμότητα για μια πανδημία χρειάζεται παγκόσμια ηγεσία και ένα παγκόσμιο σύστημα υγείας κατάλληλο για αυτήν τη χιλιετία. Για να κάνουμε αυτή τη δέσμευση πραγματικότητα, πρέπει να καθοδηγηθούμε από την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη, τη διαφάνεια, την ένταξη και τη δικαιοσύνη».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Κορωνοϊός: Χωρίς ηλικιωμένους οι ΜΕΘ – Τι προβληματίζει τους ειδικούς εν αναμονή πιθανού ανοίγματος
- Κορωνοϊός – Γεραπετρίτης: Εξετάζουμε το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων – Τι θα γίνει με το λιανεμπόριο
- Μειώσεις ενοικίων και για Απρίλιο – Τι θα γίνει με το Δώρο Πάσχα – Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης [πίνακας]
- Συντάξεις: Ποιοι θα πάρουν αύξηση έως 220 ευρώ το μήνα και επιστροφές έως 4.178 ευρώ [πίνακες]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr