Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος αναμένεται επίσης να προβεί τις επόμενες μέρες σε βήματα για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης με την υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων για τον περιορισμό του αριθμού των προσφύγων, αλλά και την απαγόρευση έκδοσης βίζας για πολίτες από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως η Συρία, το Σουδάν, η Σομαλία, το Ιράκ, το Ιράν, η Λιβύη και η Υεμένη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο ABC, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν σήμερα, ο Τραμπ δήλωσε πως αναμένει η ανέγερση του τείχους στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό να ξεκινήσει εντός μηνών με τον σχεδιασμό να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, σημειώνοντας πως το Μεξικό θα καλύψει το «100%» των εξόδων κατασκευής του τείχους.
Στα μέτρα που υπογράφηκαν προβλέπεται μεταξύ άλλων η πρόσληψη 5.000 επιπλέον στελεχών στην Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων τα καθήκοντα των οποίων ήταν να συλλαμβάνουν όσους επιχειρούσαν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα καθώς και ο τριπλασιασμός του αριθμού των στελεχών της Υπηρεσίας Τελωνείων και Μετανάστευσης που χρησιμοποιούνταν για την σύλληψη και την απέλαση μεταναστών που ζουν παράνομα στις ΗΠΑ, τόνισαν πηγές στο Κογκρέσο, με γνώση του σχεδίου.
«Η κατασκευή αυτού του τείχους ήταν κάτι περισσότερο από μια προεκλογική υπόσχεση. Είναι ένα πρώτο βήμα μιας κοινής λογικής για να διασφαλίσουμε στ’ αλήθεια τα διάτρητα σύνορα μας» τόνισε αργά σήμερα ο εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σον Σπάισερ. «Αυτό θα περιορίσει την ροή ναρκωτικών, εγκλήματος και παράνομων μεταναστών εντός της επικράτειας των ΗΠΑ», σημείωσε.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει επίσης διάταγμα για την ενίσχυση των μηχανισμών επιβολής των νομοθεσιών περί μετανάστευσης. Όπως τόνισε ο Σπάισερ τα χρήματα εφαρμογής των διαταγμάτων θα αντληθούν από τα ομοσπονδιακά κονδύλια που χρησιμοποιούνταν για την εφαρμογή μιας νομοθεσίας για την προστασία των μεταναστών (τις λεγόμενες πόλεις-καταφύγια [“sanctuary cities”]).
Σε πόλεις όπως το Σαν Φρανσίσκο τοπικοί αξιωματούχοι, που συχνά προέρχονται από το Δημοκρατικό κόμμα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ομοσπονδιακές αρχές για την λήψη μέτρων ενάντια σε παράτυπους μετανάστες. Όπως τόνισε ο Σπάισερ ο Τραμπ θα δώσει εντολή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους για την διακοπή χορήγησης συγκεκριμένων κονδυλίων προς αυτές τις πόλεις που αρνούνται να συμμορφωθούν.
Επίσης θα δοθεί τέλος στην πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που συλλαμβάνονται ως παράτυποι μετανάστες αφήνονται ελεύθεροι μέχρι την ακρόαση τους από δικαστή.
Ανοίγουν ξανά οι μυστικές φυλακές της CIA
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προετοιμάζει ένα διάταγμα που μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επαναλειτουργία των αμφιλεγόμενων μυστικών φυλακών της CIA στο εξωτερικό, τις οποίες είχε κλείσει ο Μπαράκ Ομπάμα, έγραψαν σήμερα οι εφημερίδες New York Times και η Washington Post.
Σοκ στην πίστα Γκραν Πρι του Λας Βέγκας - «Λιποθύμησε» ο Μπραντ Πιτ
Την ίδια ώρα, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκδώσει διάταγμα που θα οδηγούσε στην επαναφορά του προγράμματος της CIA που προβλέπει την ανάκριση υπόπτων για τρομοκρατία σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό με την χρήση τεχνικών που έχουν καταδικαστεί διότι συνιστούν βασανιστήρια.
Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, είπαν ότι ο Τραμπ αναμένεται να υπογράψει το διάταγμα με τίτλο: «Κράτηση και Ανάκριση των Εχθρικών Μαχητών» τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με τους New York Times, το προσχέδιο του διατάγματος, έκτασης τριών σελίδων, θα ανακαλεί την ισχύ των διαταγμάτων που είχε υπογράψει ο προκάτοχος του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009, τα οποία προέβλεπαν το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (το οποίο εμπόδισε το Κογκρέσο) και των «μυστικών φυλακών» της CIA εκτός των αμερικανικών συνόρων. Επιπλέον, διέτασσε την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού σε όλους τους κρατούμενους των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο και τον τερματισμό των τεχνικών ανάκρισης με την χρήση βασανιστηρίων.
Αυτό το προσχέδιο διατάγματος του Τραμπ, που δεν επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος, δεν θα μπορούσε να σημάνει από μόνο του την ενεργοποίηση και την επαναλειτουργία των φυλακών της CIA, ενός σχεδίου που εκπονήθηκε υπό άκρα μυστικότητα την εποχή της διακυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους, κατά την έναρξη του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Ωστόσο, ανοίγει τη δικαστική οδό για την επαναλειτουργία τους.
Αν και το διάταγμα αναμένεται να επαναλαμβάνει την απαγόρευση κάθε χρήσης βασανιστηρίων, τάσσεται υπέρ του να εξεταστεί η τροποποίηση των μεθόδων ανάκρισης τον οποίο χρησιμοποιούν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και η CIA.
Αναφορικά με το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με τους New York Times, το κείμενο θα προτρέπει το Πεντάγωνο να συνεχίσει να στέλνει εκεί τους κρατούμενους που ανήκουν στην Αλ Κάιντα ή την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Αυτή τη στιγμή παραμένουν εκεί έγκλειστοι 41 κρατούμενοι.
Η απαγόρευση των βασανιστηρίων είναι κατοχυρωμένη στο αμερικανικό δίκαιο, με νόμο που ψηφίστηκε το 2015 από το Κογκρέσο με εισηγητή τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Τζον Μακέιν. Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να προσφεύγουν παρά σε τεχνικές που καθορίζονται στο εγχειρίδιο του στρατού. Ένα διάταγμα δεν μπορεί να αλλάξει αυτόν τον νόμο.
«Ο πρόεδρος μπορεί να υπογράφει όλα τα διατάγματα που θέλει, όμως ο νόμος είναι ο νόμος» ήταν η αντίδραση του Τζον Μακέιν σε ένα δελτίο τύπου.
«Δεν θα επαναφέρουμε τα βασανιστήρια στις ΗΠΑ» υπογραμμίζεται.
Ο γερουσιαστής Μακέιν υπενθύμισε επιπλέον ότι ο νέος διευθυντής της CIA, Μάικ Πομπέο, δεσμεύτηκε ότι οι πράκτορές του θα περιορίζουν τις τεχνικές ανάκρισης σε εκείνες που καταγράφονται στο εγχειρίδιο του στρατού. Επιπλέον, ο νέος υπουργός Άμυνας, πρώην στρατηγός Τζέιμς Ματίς, δεσμεύτηκε το ίδιο για τον αμερικανικό στρατό.
Τον Φεβρουάριο του 2016, ο υποψήφιος ακόμη Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει «τα βασανιστήρια φέρνουν αποτέλεσμα», υποσχόμενος ότι θα επαναφέρει την τεχνική της προσομοίωσης πνιγμού (“waterboarding”), την οποία απαγόρευσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος απάντησε σήμερα ότι το προσχέδιο του διατάγματος υπέρ της επανεξέτασης της επαναφοράς του προγράμματος της CIA να ανακρίνει υπόπτους σε μυστικές φυλακές στο εξωτερικό δεν συνιστά έγγραφο του Λευκού Οίκου.
«Δεν πρόκειται για έγγραφο του Λευκού Οίκου» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Σον Σπάισερ σε δημοσιογράφους.
«Δεν έχω ιδέα από πού προήλθε, αλλά δεν είναι έγγραφο του Λευκού Οίκου» τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.