Το φαινόμενο μελετήθηκε από την μη κερδοσκοπική βρετανική οργάνωση «Cifas» η οποία στοχεύει στην παρακολούθηση και την εξάλειψη των φαινομένων απάτης, διαδικτυακού και άλλου τύπου, στη Βρετανία και αλλού.
Σύμφωνα με την Cifas, το 2020 σημειώθηκαν τουλάχιστον 17.000 περιστατικά με άτομα ηλικίας 21 έως 30 ετών, τα οποία μετέφεραν χρήματα που είχαν προέλθει από παράνομες δραστηριότητες μέσω των λογαριασμών τους, προκειμένου να τα «ξεπλύνουν».
Το φαινόμενο δεν πρωτοεμφανίστηκε, φυσικά, κατά το έτος 2020, ωστόσο μέσα σε αυτό το έτος παρουσίασε αυξητική τάση της τάξεως του 5%, αν και μειώθηκε κατά 12% στα άτομα ηλικίας κάτω των 21 ετών.
Από το 2017, το φαινόμενο έχει παρουσιάσει αύξηση κατά 27%.
Η εμπορική ένωση UK Finance αναφέρει ότι οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται την έλλειψη επαγγελματικών ευκαιριών για πολλούς νέους ανθρώπους, στους οποίους προσφέρουν την δυνατότητα απόκτησης «εύκολου» χρήματος, προσεγγίζοντάς τους μέσω των social media, αγγελιών για δήθεν εύρεση εργασίας και e-mail που τους αποστέλλουν απευθείας.
Τα «βαποράκια» του παράνομου χρήματος πείθονται να δώσουν στους εγκληματίες τα στοιχεία των τραπεζικών τους λογαριασμών, ώστε να τους γίνουν καταθέσεις ποσών που στην συνέχεια οι ίδιοι μεταφέρουν αλλού, κρατώντας ένα μερίδιο ως αμοιβή.
Οι συναλλαγές αυτές καθιστούν πιο δύσκολο για τις δυνάμεις επιβολής του νόμου το να «χαρτογραφήσουν» την πορεία των χρημάτων, που μπορεί να προέρχονται από το εμπόριο των ναρκωτικών και το λαθρεμπόριο ανθρώπων, ή να συνδέονται με την τρομοκρατία.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Η μεταφορά των κερδών που προέρχονται από εγκληματικές ενέργειες είναι ποινικό αδίκημα που επισύρει πολυετή ποινή κάθειρξης στην Αγγλία, είτε ο μεσάζων γνώριζε για την προέλευση των χρημάτων, είτε όχι.
Τα άτομα μεταξύ 21 και 30 ετών ευθύνονται για το 42% των μεταφορών τέτοιου είδους που πραγματοποιήθηκαν το 2020, ενώ το 2017 ευθύνονταν για το 38%.
Στις διαδικτυακές αγγελίες που ανεβάζουν οι εγκληματίες για να προσεγγίσουν τους μεσάζοντες χρησιμοποιείται ορολογία όπως «πράκτορας χρηματικών μεταφορών» ή «τοπικός επεξεργαστής» για να περιγραφεί το…επάγγελμα, και οι αγγελίες συνοδεύονται από εικόνες δεσμίδων χρημάτων ή πολυτελών αυτοκινήτων και χώρων.
Οι εγκληματίες, επίσης, συχνά δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και εισχωρούν σε δημοφιλή γκρουπ και σελίδες ειδικού ενδιαφέροντος για να «αλιεύσουν» πιθανούς συνεργάτες.
Με το πέρασμα του καιρού και την…εμπειρία που αποκτούν, οι εγκληματίες κρυπτογραφούν ολοένα και περισσότερα από τα μηνύματα που στέλνουν στους υποψήφιους μεσάζοντες για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις αρχές.
Ο Μάικ Χέιλι, επικεφαλής της οργάνωσης Cifas, σχολιάζει: «Πλέον βλέπουμε περισσότερες παραλλαγές στις δραστηριότητες αυτού του τύπου, με τους μεσάζοντες να αγοράζουν κρυπτονομίσματα ή δωροκάρτες για να προστατεύσουν περαιτέρω το παράνομο χρήμα, κάνοντας πιο δύσκολο τον εντοπισμό του και την επιστροφή του στα θύματα».
«Από την άλλη, οι τράπεζες διαθέτουν πλέον πιο εξελιγμένους μηχανισμούς εντοπισμού της παράνομης δραστηριότητας. Όταν οι μεσάζοντες πιάνονται, οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί κλείνουν και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν εφεξής αυξημένη δυσκολία στην απόκτηση πίστωσης, κινητών τηλεφώνων ή δανείων. Είναι ζωτικής σημασίας το να κρατάτε τους λογαριασμούς σας για τον εαυτό σας και να μην εξαπατάστε συμμετέχοντας σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα».
ΠΗΓΗ: INDEPENDENT
Ειδήσεις σήμερα
-
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
-
Νέα Σμύρνη: Δολοφονική επίθεση από μπαχαλάκηδες – Δεκάδες λίντσαραν αστυνομικό
-
Από σήμερα οι αιτήσεις για έναντι σύνταξη 384€ με αναδρομικά έως και 36 μηνών – Βήμα-βήμα διαδικασία
-
ΑΠΘ: «Προστάτες» της κατάληψης ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
-
Δημοσκόπηση ΚΕΦΙΜ: Ολοι «ναι» για τον εθνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα του 1821- Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς ήρωες