Η Επιτροπή εξέφρασε την παραπάνω πρόθεση σε ένα έγγραφο καθοδήγησης προς τα κράτη-μέλη, το οποίο βασίζεται σε προκαταρκτικά στοιχεία, ενώ η οριστική πρότασή της θα γίνει τον Μάιο, όταν θα υπάρχουν όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα του 2020 από τη μια, και από την άλλη θα υπάρχει πιο σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Παράλληλα, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον, η Κομισιόν, μέσω του αντιπρόεδρου για Οικονομικά Θέματα, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και του αρμόδιου επιτρόπου, Πάολο Τζεντιλόνι (φωτο), δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει συζήτηση με τα κράτη-μέλη για πιθανή αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας (δηλαδή να βελτιωθούν προς το πιο χαλαρό οι κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας), ζήτημα που διχάζει εδώ και μία δεκαετία τον Βορρά με τον Νότο της ευρωζώνης.
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των χωρών του Νότου, που μέχρι τώρα προσέκρουε στην άρνηση της Επιτροπής και των χωρών του Βορρά (Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία).
Σε διαβούλευση οι δημοσιονομικοί κανόνες
Ειδικότερα, η Κομισιόν θα προχωρήσει σε διαβούλευση για τους δημοσιονομικούς κανόνες, ενώ είναι ανοικτή σε μια συζήτηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νομοθετικές αλλαγές του Συμφώνου Σταθερότητας. Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις, πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα, το οποίο θα χρειαστεί συναίνεση των κρατών-μελών για να υπάρξει συμφωνία.
«Μετά από μια τέτοια κρίση έχουμε όσο ποτέ ανάγκη να φτάσουμε μια συναίνεση όλων των κρατών-μελών στο συγκεκριμένο θέμα, εμείς από την πλευρά μας θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της προσέγγισης, είναι ένα ζήτημα που διχάζει και θα απαιτήσει μακρές και δύσκολες συζητήσεις», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αναφορικά με το έγγραφο καθοδήγησης, η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει ευέλικτη και να προσαρμόζεται στην εξελισσόμενη κατάσταση.
Προειδοποιεί για τους κινδύνους που συνεπάγεται μια πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης, θεωρώντας ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το τρέχον και το επόμενο έτος.
Προβλέπει ότι μόλις μειωθούν οι κίνδυνοι για την υγεία, τα δημοσιονομικά μέτρα θα πρέπει σταδιακά να εστιάζουν σε πιο στοχευμένα και μακρόπνοα σχέδια που προωθούν μια ανθεκτική και διατηρήσιμη ανάκαμψη, καθώς και ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον αντίκτυπο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Οπως είναι γνωστό, η Επιτροπή πρότεινε την ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής τον Μάρτιο του 2020 ως μέρος της στρατηγικής της για ταχεία, αποφασιστική και συντονισμένη αντίδραση στην πανδημία του κορονοϊού.
Εκλογές στην Λευκορωσία: Ο Λουκασένκο ετοιμάζεται για έβδομη θητεία
Η ρήτρα επέτρεψε στα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την κατάλληλη αντιμετώπιση της κρίσης, παρεκκλίνοντας από τις δημοσιονομικές απαιτήσεις που θα ίσχυαν κανονικά στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου.
Στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει ότι η τελική πρόταση (στο Εurogroup) θα ληφθεί μετά τη δημοσιοποίηση της εαρινής έκθεσης του Μαΐου με τις προβλέψεις για την οικονομία στην Ε.Ε. και όλα τα κράτη-μέλη. Βασικό κριτήριο στη λήψη της απόφασης θα είναι το επίπεδο της οικονομικής δραστηριότητας.
Ρήτρα διαφυγής
Για να απενεργοποιηθεί η γενική ρήτρα διαφυγής που θα οδηγήσει σε μια σφικτή δημοσιονομική πολιτική, το βασικό κριτήριο είναι η επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα του τέλους του 2019, δηλαδή το τελευταίο έτος πριν από την εμφάνιση της πανδημίας. Θα υπάρχουν και άλλοι δείκτες που θα ληφθούν υπόψη, όπως, για παράδειγμα, η πορεία της απασχόλησης.
Πάντως, από τα στοιχεία που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η Επιτροπή συνάγεται ότι είναι απαραίτητη η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική τόσο για φέτος όσο και το 2022 και η απενεργοποίηση της ρήτρας το 2023.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος δεν έχει ανακάμψει στο προ της κρίσης επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, θα αξιοποιούνται πλήρως όλες οι υφιστάμενες δυνατότητες ευελιξίας στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Με άλλα λόγια, το εν λόγω κράτος θα μπορούσε, ανάλογα με τις δυνατότητές του να συνεχίσει την στοχευμένη υποστήριξη της οικονομίας και το 2023.
Πάντως, ο κ. Ντομπρόβσκις συνέστησε εγκράτεια στις κυβερνήσεις χωρών με πολύ υψηλό δημόσιο χρέος, τις οποίες μπορεί να μην κατονόμασε αλλά είναι σαφές ότι εννοούσε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν μια προσεκτική τροχιά γιατί το χρέος δεν μπορεί να αυξάνεται συνεχώς.
Αλλωστε, πρόσθεσε, οι χώρες αυτές θα έχουν μεγάλη ροή χρηματοδοτήσεων και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Γενικότερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, η Επιτροπή αναφέρει ότι θα διαδραματίσει καίριο ρόλο βοηθώντας την Ευρώπη να ανακάμψει από τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ θα συμβάλει στο να καταστούν οι οικονομίες και οι κοινωνίες της Ε.Ε. πιο ανθεκτικές και θα διασφαλίσει την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.
312,5 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων
Ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, βασική συνιστώσα του Ταμείου Ανάκαμψης, θα διαθέσει 312,5 δισ. ευρώ υπό μορφή επιχορηγήσεων και έως 360 δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων στα κράτη-μέλη για τη στήριξη της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται από επιχορηγήσεις από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δώσουν σημαντική ώθηση στην οικονομία κατά τα προσεχή έτη, χωρίς να αυξάνουν τα εθνικά ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Θα παρακινηθούν επίσης τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τον φιλοαναπτυξιακό χαρακτήρα των δημοσιονομικών πολιτικών τους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
«Γέφυρες» από Ερντογάν σε Μακρόν – Όλο το παρασκήνιο για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών
Κορωνοϊός – Γερμανία: 359 θάνατοι και σχεδόν 12.000 κρούσματα σε 24 ώρες
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr