Ηδη από την αρχή της πανδημίας έγινε ξεκάθαρο πως η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποίησαν τις ιατρικές προμήθειες -μάσκες, εξοπλισμό- για να αποκτήσουν πλεονέκτημα στην εξωτερική πολιτική. Περίπου τρεις μήνες μετά την έγκριση των πρώτων εμβολίων πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη παραλάβει τις πρώτες δόσεις, ενώ ΗΠΑ και Ευρώπη σπεύδουν, εν μέσω προβλημάτων και καθυστερήσεων, να κρατήσουν όσα περισσότερα φιαλίδια μπορούν για τους πολίτες τους.
Τα προγράμματα της Κίνας και της Ρωσίας έρχονται σε αντίθεση με τις βραδύτερες, συλλογικότερες προσπάθειες. Η πρωτοβουλία προμήθειας εμβολίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η «Covax», μετά βίας έχει αρχίσει τις παραδόσεις εμβολίων σε φτωχότερα κράτη, δημιουργώντας ένα κενό που εκμεταλλεύονται Ρωσία και Κίνα για να αυξήσουν την επιρροή τους και να δημιουργήσουν νέους διπλωματικούς διαύλους με φόντο την υγειονομική κρίση.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Τα κινεζικά εμβόλια βρίσκουν αγοραστές στη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή. Τα εμβόλια της κρατικής Sinopharm διανέμονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στα Βαλκάνια. Η Sinovac έλαβε παραγγελίες από την Τουρκία και τη Βραζιλία, ενώ το μονής δόσης εμβόλιο CanSino βρίσκεται στην τρίτη φάση των δοκιμών σε χώρες περιλαμβανομένων του Πακιστάν και του Μεξικού.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, βασίστηκε στο «Πρώτα η Αμερική», ενώ η Κίνα ήταν πιο δραστήρια και έθεσε σε λειτουργία την υγειονομική διπλωματία. «Είναι σαφές ότι το κύρος του Πεκίνου βαίνει αυξανόμενο», λέει ο Στίβεν Κουκ, αναλυτής του ερευνητικού κέντρου International Relations Counsil της Ουάσιγκτον. Οπως σημειώνουν οι «Financial Times», πίσω από την ώθηση αυτή βρίσκεται ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός της Κίνας. Το Πεκίνο, που έχει συμβόλαια παράδοσης με περίπου 25 χώρες, κινητοποιήθηκε μέσα από τα κανάλια συνεργασίας της πρωτοβουλίας «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος».
Τα εμβόλια της Ρωσίας (έχει ήδη εγκρίνει δύο) έγιναν δεκτά με καχυποψία από τις χώρες της Δύσης, όμως πολύ γρήγορα απέκτησαν πελάτες σε όλο τον κόσμο, ενώ πλέον και η Ευρώπη δεν αποκλείει την αγορά τους, έπειτα από τη δημοσίευση σχετικών ερευνών με θετικά αποτελέσματα από ανεξάρτητους επιστήμονες. Η Μόσχα ισχυρίζεται πως έχει παραγγελίες 1,2 εκατ. δόσεων για το Sputnik-V και έχει εξασφαλίσει το «πράσινο φως» σε Αργεντινή, Μεξικό, Λευκορωσία και Ιράν. Η Αλγερία παρήγγειλε το κινεζικό εμβόλιο, αλλά και το ρωσικό, φθηνότερα από τα δυτικά εμβόλια.
Αν και το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει λάβει έγκριση στην Ε.Ε., η Ρωσία παρέδωσε δόσεις στην Ουγγαρία, δημιουργώντας και τις πρώτες «ρωγμές» εντός του «μπλοκ» που έως τότε λειτουργούσε ενιαία στη μάχη (εμβολιασμού) κατά της πανδημίας. Οι ειδικοί παρατηρούν πως τα αποτελέσματα από τις ανεξάρτητες μελέτες έχουν ενισχύσει διεθνώς τη θέση της Ρωσίας, παρά τις εντάσεις που δημιουργήθηκαν και πάλι με ΗΠΑ και Ε.Ε. με τη φυλάκιση του ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.
Ο Μπάιντεν μετέτρεψε σε ισόβια την ποινή 37 ανθρώπων από τους 40 που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο
«Είναι ένα χαρτί που μπορεί να παίξει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να απομακρυνθεί από το αφήγημα που ακολουθούν ορισμένοι στη διεθνή κοινότητα πως η Ρωσία είναι ένα κράτος-παρίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και να κινηθεί προς ένα πιο θετικό αφήγημα μιας χώρας που παρέχει εμβόλια και είναι ο “απελευθερωτής” από την πανδημία», σημειώνει η Τερέζα Φάλον, διευθύντρια του think-tank «Κέντρου Ρωσικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στους «F.T.».
Μόσχα και Πεκίνο έφτασαν μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια
Η Σερβία περηφανεύεται για την εμβολιαστική στρατηγική της -διπλάσιο ρυθμό εμβολιασμών από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο- παρά την κακή διαχείριση στην αρχή της πανδημίας. Η χείρα βοηθείας ήρθε από τη Ρωσία και την Κίνα και όχι από την Ε.Ε., καθώς η χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων έχει λάβει τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια δόσεις, κυρίως από τη Sinopharm, και αναμένει ακόμη ένα εκατομμύριο εντός του μήνα. Το γεγονός ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ και της Ευρώπης και υπάρχουν ελλιπή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές φαίνεται πως δεν απασχολεί το Βελιγράδι. Επιπλέον, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Ρωσία για τη συμπαραγωγή του Sputnik-V σε σερβικό έδαφος. Ξεχωριστές διαπραγματεύσεις διεξάγει το Βελιγράδι και με τις παρασκευάστριες εταιρίες των τριών εγκεκριμένων από την Ε.Ε. εμβολίων (των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraΖeneca/Οξφόρδη).
Στην αναμονή
Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Αλβανία αναμένουν τις παραδόσεις μέσω του προγράμματος «Covax», ωστόσο τα πρώτα φορτία προγραμματίζονται για τον Μάρτιο. Σύμφωνα με το «Balkan Insight», ήδη πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με Ρωσία και Κίνα για να ενισχύσουν το «οπλοστάσιό» τους κατά της πανδημίας. «Γεωπολιτικά, η Ε.Ε. έχει χάσει μια εξαιρετική ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της στα Δυτικά Βαλκάνια», τόνισε στο «Politico» o Αντριους Τούρσα, αναλυτής της εταιρίας Teneo Intelligence. Κι αυτό, παρατηρεί, «θα μπορούσε να πλήξει τη γενική εικόνα που έχουν για την Ευρώπη στην περιοχή».
Aκολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr