Στο δημοσίευμα τονίζεται πως ακόμη και τα θαύματα έχουν όρια, καθώς ναι μεν χωρίς το εμβόλιο η πανδημία θα απειλούσε να αφαιρέσει τουλάχιστον 150 εκατ. ζωές (περισσότερες από ό,τι και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους), ωστόσο έχει καταστεί σαφές ότι το να περιμένει κανείς πως τα εμβόλια θα εξουδετερώσουν πλήρως την COVID-19 είναι λάθος.
«Οταν ο κορoνοϊός χτύπησε για πρώτη φορά, οι κυβερνήσεις έμειναν έκπληκτες. Τώρα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά», τονίζεται στο αφιέρωμα του βρετανικού περιοδικού.
Πάντως δεν είναι υπερβολή να χαρακτηρίζεται θαύμα ο εμβολιασμός, καθώς λίγο περισσότερο από ένα χρόνο μετά την ταυτοποίηση του ιού, οι γιατροί έχουν ήδη χορηγήσει 148 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Ισραήλ, όπου χάρη στον μαζικό εμβολιασμό καταγράφεται αποσυμπίεση του συστήματος υγείας και πτώση όλων των δεικτών – ωστόσο κι εκεί οι μεταλλάξεις απειλούν με εκτροχιασμό την απόκτηση συλλογικής ανοσίας.
Σύμφωνα με το άρθρο, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Sars-Cov-2 έχει αναπτύξει νέα βιολογικά κόλπα μετά την πάροδο ενός χρόνου, στον οποίο μόλυνε περισσότερους από 100 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ηδη στο επίκεντρο βρίσκονται οι μεταλλάξεις που εντοπίστηκαν σε Βρετανία, Ν. Αφρική και Βραζιλία. Το πόσο γρήγορα μπορούν να εξαπλωθούν, το πόσο καλά λειτουργούν τα εμβόλια και το πόσο σύντομα τα νέα εμβόλια «βελτιώνονται» θα καθορίσουν την πορεία της πανδημίας. Δεν έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος, χώρες που έχουν εμβολιάσει πολλούς ανθρώπους να βρεθούν και πάλι στο «σημείο μηδέν».
Επί του παρόντος οι εταιρίες που αναπτύσσουν εμβόλια έχουν ξεκαθαρίσει πως τα σκευάσματά τους προσφέρουν προστασία κατά των μεταλλάξεων ή εμποδίζουν από τη σοβαρή νόσηση.
Ορισμένοι κατασκευαστές αναπτύσσουν ενισχυτικές δόσεις για να βοηθήσουν τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν με παλαιότερες εκδοχές των εμβολίων να αντιμετωπίσουν νέες παραλλαγές. Αλλοι αναπτύσσουν εμβόλια προορισμένα να λειτουργήσουν άμεσα για πολλές παραλλαγές. Το θετικό είναι ότι τα τροποποιημένα εμβόλια δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας.
Αν και τα εμβόλια δεν αποτρέπουν κάθε ήπια και ασυμπτωματική νόσηση, φαίνεται ότι προφυλάσσουν από τις σοβαρότερες λοιμώξεις, ακόμη και από το θάνατο, σημειώνει ο «Economist».
Πέθανε από γηρατειά σε ηλικία 19 ετών η Beandri Booysen – Το κορίτσι γερνούσε 8 φορές πιο γρήγορα
Οπως επισημαίνει η Νάταλι Ντιν, βιοστατιστικολόγος στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, υπάρχουν δύο εναλλακτικοί τύποι προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.
Στον ένα εμφανίζεται ο ίδιος αριθμός λοιμώξεων με αυτόν που θα εμφανιζόταν και χωρίς εμβολιασμούς, αλλά οι συνέπειες αυτών των λοιμώξεων υποβαθμίζονται σημαντικά. O άλλος τρόπος είναι να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων, αλλά η αναλογία των σοβαρών προς ήπιων έως ασυμπτωματικών περιπτώσεων να παραμείνει περίπου η ίδια.
Ο ήδη χαμηλός αριθμός θανάτων και νοσηλείας συρρικνώνεται σε βαθμό που σχεδόν εξαφανίζεται. Ο αριθμός των ήπιων περιπτώσεων υποχωρεί, όπως και ο αριθμός των ασυμπτωματικών περιπτώσεων.
Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο σεναρίων είναι ότι στο ένα αυξάνονται τα ασυμπτωματικά κρούσματα, στο δεύτερο πέφτουν.
Στον πραγματικό κόσμο, σημειώνει ο «Εconomist», συμβαίνει ένας συνδυασμός των δύο σεναρίων: μείωση των συνολικών λοιμώξεων συνολικά και μείωση των συμπτωμάτων, με διαφορετικά εμβόλια να προσφέρουν διαφορετικά προφίλ.
O Economist καταλήγει πως τα εμβόλια που δεν κάνουν κάτι περισσότερο από το να καταστέλλουν τη βαρύτητα των συμπτωμάτων δεν μπορούν στην πραγματικότητα να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού.
Από την άλλη, τα εμβόλια που περιορίζουν τον αριθμό των λοιμώξεων θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο συντελεστή «R», άρα και στην πορεία της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που τη συνοδεύουν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Μιανμάρ: Με 20ετή φυλάκιση έρχονται αντιμέτωποι όσοι διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος
ΗΠΑ: Νεκρός από τα πυρά…12χρονου έπεσε ύποπτος για ληστεία
Αλλού για αλλού ο Ερντογάν: Το πανεπιστήμιο που έχει το όνομα μου πρέπει να είναι καλό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr