Ο Τζορτζ Σουλτς είχε μια λαμπρή και μακροχρόνια πολιτική καριέρα, έχοντας υπηρετήσει ως υπουργός Εργασίας και Οικονομικών στο πλευρό του Προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον και ως υπουργός Εξωτερικών για πάνω από 6 χρόνια δίπλα στον Ρόναλντ Ρίγκαν.
Ο Σουλτς υπήρξε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με την μεγαλύτερη θητεία από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο μακροβιότερος Αμερικανός υπουργός οποιασδήποτε κυβέρνησης.
Κατά την διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Σουλτς διαπραγματεύτηκε στην πρώτη συμφωνία στην ιστορία για τον περιορισμό του χερσαίου πυρηνικού οπλοστασίου της Σοβιετικής Ένωσης το 1987, ενώ από το 1983 εργάστηκε για την λήξη του εμφυλίου πολέμου στον Λίβανο και την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή.
Με τη μακροχρόνια εμπειρία του στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, ο Σουλτς είχε φτάσει να πιστεύει ότι μόνο μια ρύθμιση του ζητήματος της Παλαιστίνης και του Ισραήλ θα μπορούσε να αποκαταστήσει την σταθερότητα στην περιοχή, ξεκινώντας μια φιλόδοξη αλλά εν τέλει αποτυχημένη προσπάθεια να φέρει τις δύο δυνάμεις σε ένα κοινό τραπέζι διαπραγματεύσεων.
Ο επίσης πρώην υπουργός Εξωτερικός Χένρι Κίσινγκερ είχε χαρακτηρίσει στα απομνημονεύματά του τον Σουλτς ως «εξαιρετικά αναλυτικό, πράο και ανιδιοτελή».
«Αν μπορούσε να επιλέξω έναν Αμερικανό για να του εμπιστευθώ την τύχη του έθνους σε μια κρίση, αυτός θα ήταν ο Τζορτζ Σουλτς», είχε γράψει.
Κατά την διάρκεια της ζωής του, ο Σουλτς έχαιρε της εκτίμησης και των δύο μεγάλων κομμάτων των ΗΠΑ και το 1989 του απονεμήθηκε το προεδρικό μετάλλιο της Ελευθερίας, η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση που μπορεί να γίνει σε Αμερικανό πολίτη.
Τα τελευταία χρόνια, έχοντας αποσυρθεί από την πρώτη γραμμή της πολιτικής, ο Σουλτς είχε στρέψει το ενδιαφέρον του σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ενώ συμμετείχε στο Ινστιτούτο Χούβερ, ένα think tank και ερευνητικό κέντρο συντηρητικού προσανατολισμού που ασχολείται με ζητήματα δημόσιας πολιτικής και διευθύνεται από την επίσης πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
Όσον αφορά την οξύτητα της περιόδου που ακολούθησε τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Σουλτς είχε τοποθετηθεί δημόσια καλώντας τις δύο πλευρές να δείξουν αξιοπρέπεια και σεβασμό για την αντίθετη άποψη.
«Η εμπιστοσύνη είναι το παν», είχε γράψει. «Όποτε έχει υπάρξει εμπιστοσύνη οπουδήποτε, είτε είναι σπίτι, σχολείο, στρατόπεδο ή κυβερνητικό γραφείο, συνέβαιναν καλά πράγματα. Και όταν δεν υπήρχε, δεν συνέβαιναν. Όλα τ’ άλλα είναι λεπτομέρειες».
ΠΗΓΗ: The Guardian
Κορωνοϊός: Εισαγωγές και μεταλλάξεις… δείχνουν νέα σκληρά μέτρα
#MeToo: Παραίτηση Λιγνάδη, ανάρμοστες πράξεις από Παύλο Χαϊκάλη
Σχολεία: Έτσι θα λειτουργούν από σήμερα Δευτέρα – Τι ισχύει ανά περιοχή
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr