ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Εισαγωγές και μεταλλάξεις… δείχνουν νέα σκληρά μέτρα

Κορωνοϊός - Εξαδάκτυλος: Πιθανή παράταση lockdown με μερική επαναφορά δραστηριοτήτων- Τι θα γίνει το Πάσχα

ΜΑΡΙΑ-ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

Προς επιπλέον περιοριστικά μέτρα οδηγείται η χώρα μας εάν τα κρούσματα συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τον σημερινό ρυθμό. Η χθεσινή καταγραφή ήταν κατά 51% αυξημένη σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, αποτελώντας τον προάγγελο για ό,τι ακολουθεί από την Τρίτη, όταν θα «καθαρίσει» η επιδημιολογική εικόνα από τα λιγότερα τεστ του Σαββατοκύριακου.

Με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, έχουν αρχίσει να πιέζονται και τα περιστατικά των μεταλλαγμένων στελεχών να αυξάνονται σημαντικά -403 έως χθες-, ένα σκληρότερο lockdown με κλείσιμο των σχολικών μονάδων, όπως ζητούσαν ήδη από την περασμένη Παρασκευή αρκετά μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μοιάζει μονόδρομος. Ηδη, η ανησυχία από τις μεταδόσεις στον παιδικό πληθυσμό είναι έντονη, με τους παιδιάτρους και τους επιστήμονες, πάντως, να ξεκαθαρίζουν ότι η πιθανή αυξημένη επίπτωση στα παιδιά οφείλεται σε ενδοοικογενειακή διασπορά και ότι δεν προκύπτουν αλλαγές στο προφίλ των νοσούντων παιδιών, δηλαδή δεν νοσούν βαρύτερα.

Τις συνέπειες από την έξαρση της επιδημίας στα νοσηλευτικά ιδρύματα αποτύπωσε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), Μίνα Γκάγκα.

Οπως ανέφερε (ΣΚΑΪ), στο πνευμονολογικό νοσοκομείο καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από την αρχή της πανδημίας με περισσότερους από 230 νοσηλευόμενους έως χθες. Το γεγονός αυτό σημαίνει «SOS» για επερχόμενη… ασφυξία στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Στα νοσοκομεία

Το Σάββατο, όπως προκύπτει από πληροφορίες, οι νέες εισαγωγές στα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας ανήλθαν σε 225, με τις 121 να είναι σε νοσοκομεία της Αττικής. Το 54%, δηλαδή, των νέων εισαγωγών αφορά στο Λεκανοπέδιο, το οποίο παρουσιάζει μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται το «κακό» σενάριο, όπως το παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή, σύμφωνα με το οποίο το, Μάρτιο θα έχει φτάσει η Ελλάδα τους 600 νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, θυμίζοντας επίπεδα Δεκεμβρίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι διασωληνωμένοι αυξήθηκαν στους 262. Σημειώνεται, βέβαια, ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία χθες ήταν μειωμένος και ανήλθε σε 165.

Ανησυχητικοί αριθμοί

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 733 νέα περιστατικά κορονοϊού, αριθμός που κρίνεται μεγάλος για Κυριακή, ημέρα με παραδοσιακά μικρό αριθμό κρουσμάτων λόγω λιγότερων τεστ. Η σύγκριση με προηγούμενες Κυριακές είναι ενδεικτική του διαφαινόμενου τρίτου κύματος. Την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν 484 κρούσματα της Covid-19, κατά 51% λιγότερα σε σχέση με χθες. Δύο Κυριακές πριν τα περιστατικά ανήλθαν σε 334. Τα κρούσματα σε δύο εβδομάδες, δηλαδή, υπερδιπλασιάστηκαν. Από τις πολλαπλές μεταδόσεις δεν έχουν «γλιτώσει» ούτε τα παιδιά και οι έφηβοι. Σε διάστημα ενός μήνα, από τις 7 Ιανουαρίου έως τις 7 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί 2,034 κρούσματα στις ηλικίες από 0-17, χωρίς να είναι γνωστό εάν τα περισσότερα εξ αυτών αφορούν στους εφήβους ή στα μικρότερα παιδιά. Στο ίδιο χρονικό διάστημα είναι λίγο αυξημένο το ποσοστό που αντιπροσωπεύει η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα στο σύνολο των κρουσμάτων, καθώς από το 6% πριν από ένα μήνα, πλέον βρίσκεται στο 6,5%.

Προβληματισμός

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται ανησυχία για τα παιδιά που νοσούν, καθώς και για την επίπτωση στα παιδιά από τα μεταλλαγμένα στελέχη. Η περίπτωση συρροής σε νηπιοτροφείο στην Καλλιθέα έχει σημάνει συναγερμό στην περιοχή, καθώς, όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, περισσότερα από 65 κρούσματα σχετίζονται με το νηπιοτροφείο. Στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εντοπίστηκαν θετικοί στον ιό δέκα εργαζόμενοι και επτά παιδιά. Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης έχουν προκύψει περισσότερες από 65 μολύνσεις, μεταξύ των οποίων πολλές επαφές των παιδιών και των εργαζομένων, ενώ τον προβληματισμό εντείνει το γεγονός ότι τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία της περιοχής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τυχόν αλυσίδες μετάδοσης σε σχολικές μονάδες.

Η Καλλιθέα δεν είναι η μοναδική περιοχή στην οποία έχει «απλωθεί» ο προβληματισμός. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «τις τελευταίες μέρες μάς ανησυχεί ιδιαίτερα η τάση επικράτησης ορισμένων μεταλλάξεων του ιού, καθώς και η πρωτόγνωρη ραγδαία διασπορά στον παιδικό πληθυσμό και κυρίως στα μικρότερα παιδιά».

Οπως επισημαίνει, μάλιστα, από επικοινωνία του τόσο με παιδιάτρους της Λάρισας όσο και των υπόλοιπων Π.Ε. της Θεσσαλίας, επιβεβαιώνεται η αύξηση του αριθμού των συμπτωματικών παιδιών, γεγονός που δεν είχε παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων κυμάτων της πανδημίας.

Επιφυλάξεις

Στην ίδια ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ξεκαθαρίζει ότι η βαρύτητα της νόσου στα παιδιά συνεχίζει προς το παρόν να είναι χαμηλή και ελεγχόμενη, «χωρίς βέβαια να αποκλείουμε απρόβλεπτες εξελίξεις στο άμεσο μέλλον από τις μεταλλάξεις, γεγονός που θα πρέπει να μας κρατά σε εγρήγορση και αυξημένη επαγρύπνηση», όπως αναφέρει.

Προς το παρόν, πάντως, οι ειδικοί δεν θεωρούν ότι τα παιδιά νοσούν βαρύτερα εάν φέρουν τη μετάλλαξη σε σχέση με την κλινική εικόνα που παρουσίαζαν έως σήμερα. Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής σχολίασε ότι η ενδοοικογενειακή διασπορά αγγίζει τόσο τους μεγαλύτερους σε ηλικία όσο και τα παιδιά. «Η αλήθεια είναι ότι μας είχε ανησυχήσει το θέμα της μετάλλαξης, γιατί είχαν ακουστεί στην αρχή κάποια δεδομένα που έδειχναν ότι είναι πιθανόν τα παιδιά τα οποία φέρουν τη «βρετανική μετάλλαξη» να μεταδίδουν πολύ τη νόσο μεταξύ τους και συνεπώς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στις σχολικές μονάδες. Ομως, η δημοσίευση της προηγούμενης εβδομάδας, στην οποία αναφέρθηκε και ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης (σ.σ.: η μεταδοτικότητα της “βρετανικής” μετάλλαξης είναι αυξημένη κατά 20%), ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν ισχύει και ότι η πιθανότητα μετάδοσης της λοίμωξης αυξάνει σε ένα ποσοστό 15%, χαμηλότερο από τους ενήλικες. Συνεπώς, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι ακόμα και σήμερα που, ναι, με τη μετάλλαξη η οποία, όπως είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, είναι σίγουρο ότι υπάρχει σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, φαίνεται ότι αυξάνει τη μεταδοτικότητα στα παιδιά σε ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 15%», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου.

Από την  έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Αντρέα Ανιέλι: 6,5 έως 8,5 δισ. ευρώ οι απώλειες λόγω κορωνοϊού, το ποδόσφαιρο κινδυνεύει

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός – Πελώνη: Στόχος το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων πριν το τέλος Μαρτίου

Tinad

Κορωνοϊός: Άρση lockdown με «πράσινο διαβατήριο» στο Ισραήλ – Το πείραμα του Άμστερνταμ για να ανοίξουν τα κλαμπ

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός – Κως: Χάθηκε από το νοσοκομείο φιαλίδιο με έξι δόσεις εμβολίου – Διατάχθηκε ΕΔΕ

Tinad

Κορωνοϊός: Σίγουρη η παράταση του lockdown μετά τις 16 Μαρτίου – To σχέδιο για τη σταδιακή επανεκκίνηση

Tinad

Κορωνοϊός – Δερμιτζάκης: «Η πανδημία έχει ξεφύγει επειδή όλα είναι κλειστά» – Η πρόταση για άνοιγμα δραστηριοτήτων

Tinad

Κορωνοϊός: Μπορούμε να γυμναζόμαστε με μάσκα; Νέα μελέτη δίνει την απάντηση

Tinad

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Τι δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα νέας μεθόδου για την επιτήρηση της εξέλιξης των μεταλλάξεων

Tinad

Κορωνοϊός – Παγώνη: Στο peak τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα – Τι είπε για σχολεία και καταστήματα

Tinad