Αν και η υπουργός Πολιτισμού και Ψηφιακής Πολιτικής, Κάρολιν Ντάινεϊτζ, δήλωσε πως η πόρτα παραμένει ανοικτή για μια συμφωνία με την Ε.Ε., οι μουσικοί δηλώνουν έντονη απογοήτευση για τη μη ικανοποίηση του αιτήματός τους.
«Η αλήθεια είναι ότι οι Βρετανοί μουσικοί, χορευτές, ηθοποιοί και το υποστηρικτικό προσωπικό τους προδόθηκαν από την κυβέρνηση.
Η συμφωνία με την Ε.Ε. έχει ένα τεράστιο κενό, στο οποίο θα έπρεπε να βρίσκεται η ρύθμιση για την ελεύθερη μετακίνηση καλλιτεχνών, όπως μας είχαν υποσχεθεί.
Οποιος θέλει τώρα να κάνει περιοδεία σε χώρες της Ε.Ε. θα χρειαστεί να εκδίδει άδειες εργασίας που κοστίζουν αρκετά και ένα βουνό από χαρτιά για τον εξοπλισμό που θα μεταφέρει», τονίζει η ένωση των μουσικών.
Εδώ και δύο χρόνια το σωματείο των μουσικών στη Βρετανία παλεύει για την έκδοση «μουσικού διαβατηρίου» όπως το ονομάζουν, το οποίο θα έχει ισχύ τουλάχιστον για δύο χρόνια και θα τους δίνει το δικαίωμα να περιοδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς τη γραφειοκρατία και το κόστος που τώρα αυτό συνεπάγεται από την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. Το διαβατήριο ζητούσαν να ισχύει φυσικά και για όλους τους εργαζομένους στις συναυλίες, χωρίς τους οποίους καμία εκδήλωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με άρτιο τρόπο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού στο Κοινοβούλιο, δεν φαίνεται η βρετανική κυβέρνηση να επιδιώκει μια συμφωνία για την έκδοση του μουσικού διαβατηρίου, παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι συμμερίζεται το αίτημα των μουσικών.
Αντιθέτως, μάλιστα, η βρετανική κυβέρνηση φέρεται τελικά να αγνόησε σχετική πρόταση των Βρυξελλών που προέβλεπε 90 ημέρες παραμονή για τους περιοδεύοντες καλλιτέχνες στις χώρες της Ε.Ε. χωρίς βίζα, αντιπροτείνοντας μόλις 30.
Δεν θα γίνει το Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι λόγω κορονοϊού
Εν τω μεταξύ, ένα ακόμα μεγάλο χτύπημα στη μουσική βιομηχανία της Βρετανίας αλλά και της υπόλοιπης Ευρώπης ανακοινώθηκε χθες, και αυτό δεν είναι άλλο από τη ματαίωση του Φεστιβάλ Γκλάστονμπερι λόγω κορονοϊού.
«Παρά τις προσπάθειές μας να κινήσουμε γη και ουρανό, είναι σαφές ότι δεν είμαστε θέση να διοργανώσουμε το φεστιβάλ φέτος. Συγγνώμη για την απογοήτευση που σας προκαλέσαμε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το φεστιβάλ.
Τις δονήσεις αυτής της απόφασης αναμένεται να νιώσουν και άλλα μικρότερα μουσικά φεστιβάλ εντός και εκτός Μεγάλης Βρετανίας, καθώς προετοιμάζονται για το φετινό καλοκαίρι χωρίς να γνωρίζουν αν τελικά θα καταφέρουν να πραγματοποιηθούν.
«Το Γκλάστονμπερι είναι το μεγαλύτερο ανοικτό φεστιβάλ στον κόσμο και θα μπορούσε να επηρεάσει όλη την αγορά όσον αφορά στην ψυχολογία του κοινού που θα θελήσει να παρακολουθήσει τα φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθούν», λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ανεξάρτητων Φεστιβάλ, Πολ Ριντ.
Το Γκλάστονμπερι φιλοξενεί περί τα 210.000 άτομα κάθε Ιούνιο που πραγματοποιεί τις εκδηλώσεις του.
Ο Ριντ τονίζει ότι οι μεγάλες διοργανώσεις πρέπει να πάρουν αυτό το μήνα τις αποφάσεις τους για το καλοκαίρι και οι μικρότερες στα τέλη Μαρτίου. Καλεί παράλληλα τη βρετανική κυβέρνηση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε οι εταιρίες διοργάνωσης φεστιβάλ και συναυλιών να αποφύγουν τη χρεοκοπία σε περίπτωση που μια ακόμα συναυλιακή σεζόν χαθεί λόγω της πανδημίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Λευκορωσία: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από την έδρα της κυβέρνησης
Συγκλονιστικές εικόνες από το Παλέρμο: Εκατοντάδες στοιβαγμένα φέρετρα – Γεμάτα τα νεκροταφεία
Γουχάν, 1 χρόνο μετά: Πρωτοφανείς σκηνές ανεμελιάς και αισιοδοξία στην πόλη όπου άρχισαν όλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr