Επιπλέον, εξέφρασε την άποψη πως η αποτυχία της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού θα οδηγήσει στη μόνιμη διαίρεση του νησιού, κάτι, που, όπως είπε, δεν επιθυμεί καμία πλευρά.
Ο κ Ακιντζί, εξέφρασε την ελπίδα και την πεποίθηση πως κατά τη Διάσκεψη για την Κύπρο, οι εγγυήτριες δυνάμεις θα παρέχουν την απαραίτητη στήριξη στους Τουρκοκύπριους και στους Ελληνοκύπριους για να προχωρήσουν σε μια νέα εποχή στο νησί. Πρόσθεσε πως οι ανασφάλειες που υπάρχουν λόγω των πικριών εμπειριών του παρελθόντος δεν θα εξαφανιστούν σε μια ημέρα και πως χρειάζεται κάποιος χρόνος προκειμένου να εδραιωθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη. “Μέχρι να φθάσουμε σε αυτή την ημέρα, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί και ρεαλιστές”, ανέφερε.
Ο κ. Ακιντζί είπε πως σήμερα “κάνουμε ένα ιστορικό βήμα στο δρόμο προς την αλλαγή της μοίρας του άτυχου Μεσογειακού νησιού, της Κύπρου” και πως νιώθει ευτυχής και προνομιούχος να είναι ανάμεσα σε αυτούς που συμβάλλουν σε αυτή τη σημαντική εξέλιξη.
Διπλωματικές πηγές για «ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας»: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
Τόνισε πως η Διάσκεψη μπορεί να μην παράξει άμεσα αποτελέσματα, αλλά πιστεύει πως αυτή η περίοδος είναι ζωτική και πως δεν θα αργήσουν να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρόσθεσε πως δεν έχουν την πολυτέλεια να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο για την επίλυση του Κυπριακού.
Εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση πως “η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή για εμάς”.
Ανέφερε πως μια δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη διευθέτηση, βασισμένη στην πολιτική ισότητα των συνιστωσών πολιτειών στην Κύπρο, όχι μόνο θα είναι επωφελής για τις δυο κοινότητες του νησιού, αλλά θα οδηγήσει και σε θετικά αποτελέσματα που επηρεάζουν μια ευρύτερη περιοχή.
Εκανε λόγο για μια νέα κατάσταση πραγμάτων που θα δημιουργηθεί στην οποία οι δυο κοινότητες θα ζουν ισότιμα, με ελευθερία και ασφάλεια, δηλώνοντας πως “και οι Ελληνοκύπριοι θα ξεκινήσουν να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της ανάπτυξης φιλικών σχέσεων με μια σημαντική χώρα όπως η Τουρκία”.
Είπε εξάλλου πως θα επηρεαστούν θετικά οι σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας και θα ξανανοίξει ο δρόμος για πιο θετικές εξελίξεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.