Τα lockdowns θα οδηγήσουν σε χαμηλή ή ακόμη και αρνητική οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2021, γεγονός που θα επιδεινώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα επίπεδα κρατικού χρέους των κυβερνήσεων.
Στις 4 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, και η πρώτη υπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσαν αυστηρότερα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης για την Αγγλία και τη Σκοτία, αντίστοιχα, για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού μολύνσεων από την Covid-19. Στη συνέχεια, στις 5 Ιανουαρίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πακέτο βοήθειας ύψους 4,6 δισ. λιρών για εταιρίες που επλήγησαν περισσότερο από τα αυστηρότερα μέτρα του lockdown σε ολόκληρη τη χώρα.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τα νέα μέτρα του lockdown στην Αγγλία και τη Σκοτία, η εργασία θα γίνεται από το σπίτι, όπου είναι δυνατόν, και όλα τα καταστήματα μη πρώτης ανάγκης θα είναι κλειστά. Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν, επίσης, κλειστά. Περίπου 600.000 εταιρίες λιανικού εμπορίου, αναψυχής και φιλοξενίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα λάβουν επιχορηγήσεις έως και 9.000 λίρες. Επίσης, θα διατεθούν επιπλέον 594 εκατ. λίρες για παροχή βοήθειας σε επιχειρήσεις που δεν δικαιούνται να λάβουν χρήματα, αλλά έχουν επίσης επηρεαστεί από το lockdown.
ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ των μολύνσεων αυξάνονται στην ηπειρωτική Ευρώπη, γεγονός που θα αναγκάσει τις κυβερνήσεις να ενισχύσουν τα μέτρα του lockdown. Οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεκίνησαν τον εμβολιασμό στα τέλη Δεκεμβρίου, ωστόσο η διαδικασία είναι πιο αργή από το αναμενόμενο, λόγω υλικοτεχνικών ζητημάτων. Μερικά από τα προβλήματα περιλαμβάνουν την έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού (προστατευτικός εξοπλισμός, σύριγγες κ.λπ.), τις υλικοτεχνικές δυσκολίες εμβολιασμού ηλικιωμένων σε κέντρα φροντίδας και το γεγονός ότι η εκστρατεία εμβολιασμού ξεκίνησε την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν κάποια νοσοκομεία λειτουργούσαν με μειωμένο προσωπικό.
Πριγκίπισσα Αικατερίνη: Δίνει μάχη με τον καρκίνο - Το σοβαρό χειρουργείο
ΣΤΙΣ 5 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι τα μέτρα του lockdown που εφαρμόστηκαν στα μέσα Δεκεμβρίου θα παραταθούν έως τα τέλη Ιανουαρίου. Ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ισπανίας (συμπεριλαμβανομένων της Μαδρίτης και της Καταλονίας) ανακοίνωσαν πρόσφατα αυστηρότερα μέτρα. Στις 5 Ιανουαρίου, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε διάταγμα που απαγορεύει τη μετακίνηση μεταξύ περιοχών, με εξαίρεση λόγους υγείας ή εργασίας. Τα μπαρ και τα εστιατόρια επιτρέπεται να παρέχουν μόνο υπηρεσίες take away.
ΣΤΙΣ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ η γαλλική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι περίπου 500 άτομα εμβολιάστηκαν την πρώτη εβδομάδα της εκστρατείας, γεγονός που έκανε τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράνα, να υποσχεθεί ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός εμβολιασμού. Στη Γερμανία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να καθυστερήσει τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για κάποιες εβδομάδες, έτσι ώστε περισσότεροι να μπορέσουν να κάνουν την πρώτη δόση. Στην Ισπανία παραδέχθηκαν ότι έχει εμβολιαστεί πολύ μικρότερος αριθμός ατόμων από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει εγκρίνει μόνο το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech, το οποίο έχει οδηγήσει σε προβλήματα διανομής. Στις 4 Ιανουαρίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι χρειάζονται μερικές ακόμη ημέρες για την έγκριση του εμβολίου της Moderna.
OΣΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ του lockdown είναι σε ισχύ, Ε.E. και Ηνωμένο Βασίλειο θα παλεύουν για την επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης. Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις πιθανόν θα ανακοινώσουν νέους γύρους μέτρων τόνωσης της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε τα όρια χρέους και ελλείμματος της Ενωσης το 2020, πράγμα που σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα υποστούν άμεση πίεση για τη μείωση των δημόσιων δαπανών και του δανεισμού τους. Επιπλέον, τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρούν το κόστος δανεισμού για την ευρωζώνη σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μακροπρόθεσμα, όμως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ενδεχομένως να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών πολιτικών της Ενωσης, ειδικά για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης – ανοίγοντας την πόρτα σε κρίσεις χρέους.
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους κανονισμούς της Ε.Ε., οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή το 2020, τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να έχουν δημοσιονομικό έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ και κρατικό χρέος άνω του 60% του ΑΕΠ. Τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης παρουσίασαν δημοσιονομικά ελλείμματα το 2020 λόγω των υψηλότερων δημόσιων δαπανών για την αντιμετώπιση της κρίσης του Covid-19. Την περσινή χρονιά, τα δημοσιονομικά ελλείμματα του Βελγίου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ρουμανίας ξεπέρασαν το 10% του ΑΕΠ. Επτά από τις δεκαεννέα χώρες της ευρωζώνης είχαν, επίσης, δείκτες χρέους ως προς το ΑΕΠ πάνω από 100% το 2020. Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο δείκτης ήταν πάνω από το 200%. Το 2020, η Ε.Ε. ενέκρινε ένα πακέτο ανακούφισης 750 δισ. ευρώ, αλλά η εκταμίευση των κεφαλαίων αναμένεται αργότερα φέτος.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr