Το φαινόμενο δείχνει να εντείνεται καθώς κτήρια και δρόμοι απορροφούν την ενέργεια του ήλιου και την απελευθερώνουν τα βράδια.
Σε αντίθεση οι αγροτικές περιοχές, στις οποίες το πράσινο δροσίζει τον αέρα.
Το δημοσίευμα του Wired αναφέρει πως το φαινόμενο θα μετατρέψει τις πόλεις σε «φούρνους» στο μέλλον.
Η κλιματική αλλαγή καθιστά το φαινόμενο ακόμη πιο έντονο στις πόλεις σε όλο τον κόσμο και προβλέπεται πως το μόνο που αναμένεται είναι να επιδεινωθεί αρκετά.
Μια διεθνής ομάδα ερευνητών έχει χρησιμοποιήσει μια νέα τεχνική μοντελοποίησης με την οποία έχει εκτιμήσει ότι μέχρι το έτος 2100, οι πόλεις του κόσμου θα μπορούσαν να έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες έως και 4,4 βαθμούς Κελσίου κατά μέσο όρο.
Αυτό το νούμερο εξαλείφει τον αισιόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για μια παγκόσμια μέση αύξηση θερμοκρασίας 1,5 βαθμών Κελσίου από τα βιομηχανικά επίπεδα και μάλιστα υπερδιπλασιάζει τον οριακό στόχο της συμφωνίας να περιορίσει αυτή την παγκόσμια άνοδο σε όχι περισσότερο από 2 βαθμούς Κέλσίου.
Συνήθως, τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα αγνοούν τις αστικές περιοχές καθώς αποτελούν μόλις το 3% της επιφάνειας του πλανήτη.
Οι πόλεις είναι απλώς ένα μικρό τμήμα και οι ερευνητές ενδιαφέρονται περισσότερο για τα δεδομένα σε ρεύματα του ωκεανού, στους πάγους και στον αέρα.
Κολωνία: Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν για την απελευθέρωση του Οτσαλάν
«Κλείνουμε αυτό το είδος χάσματος», λέει ο Lei Zhao, κλιματικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Urbana-Champaign και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nature Climate Change.
Το μοντέλο της ομάδας του υποδηλώνει ότι οι πιο ζεστές πόλεις θα μπορούσαν να γίνουν καταστροφικές για την αστική δημόσια υγεία, η οποία ήδη υποφέρει από τις επιπτώσεις της αυξανόμενης θερμοκρασίας. Μεταξύ του 2000 και του 2016, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτέθηκαν σε κύματα θερμότητας αυξήθηκε κατά 125 εκατομμύρια και η ακραία θερμότητα διεκδίκησε περισσότερες από 166.000 ζωές μεταξύ 1998 και 2017.
Και ενώ αυτή τη στιγμή ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός ζει σε αστικές περιοχές, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 70% έως το 2050, σύμφωνα με τους συγγραφείς αυτής της νέας μελέτης. «Οι άνθρωποι που αναζητούν μια οικονομική ευκαιρία στις πόλεις σπεύδουν εν αγνοία τους στον κίνδυνο.
Ο κορωνοϊός έφερε μειώσεις φόρων και επιδόματα – Απρόσμενες παροχές για 3,6 εκατ. πολίτες [πίνακες]
Σχέδιο «ασφαλής επιστροφή στα θρανία» – Ποιες οι οδηγίες για το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr