Το βέβαιο είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ήθελαν να στιγματίσουν τη θητεία τους με δυσάρεστες αποφάσεις και να στερήσουν τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα από τους πολίτες που έχουν υποφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν σε αυστηρά lockdowns τον Νοέμβριο, ώστε να προσφέρουν σαν μποναμά τη δεκεμβριάτικη απελευθέρωση από την καραντίνα.
Δυστυχώς, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τραγικά και κάποιες μέρες ξεπέρασαν τις πιο μαύρες στιγμές του περασμένου Μαρτίου, όταν το πρώτο κύμα της πανδημίας κορονοϊού εξαπλωνόταν στη «γηραιά ήπειρο». Ορισμένοι από τους Ευρωπαίους ηγέτες έσπευσαν να κατηγορήσουν τους πολίτες που ξεχύθηκαν στα καταστήματα, με αποτέλεσμα επικίνδυνο συνωστισμό, σαν να μην περίμεναν ότι αυτό θα συνέβαινε αν άνοιγε το λιανεμπόριο πριν από τις γιορτές. Υστερα από τη μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων οι περισσότερες κυβερνήσεις υιοθέτησαν πλέον νέα μέτρα που θυμίζουν καραντίνα με «μικρά παράθυρα» σε τριήμερα ή πενθήμερα «χαλάρωσης» τις παραμονές των Χριστουγέννων.
» Στη Γερμανία, ο Τύπος μιλάει για «ομολογία αποτυχίας» της κυβέρνησης, που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις έντονες διαφωνίες μεταξύ των 16 κρατιδίων και να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις. Ο αριθμός των νεκρών και των κρουσμάτων άρχισε να αυξάνεται εκθετικά από τις αρχές Νοεμβρίου, με θλιβερό αποκορύφωνα την Τρίτη, που καταγράφηκαν 952 νεκροί! Οι Γερμανοί αναλυτές μιλούν για την αποτυχία της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων να επαναφέρουν τους πολίτες από τη χαλαρότητα του καλοκαιριού στις δυσκολίες του φθινοπώρου και του επερχόμενου χειμωνιάτικου νέου κύματος της πανδημίας. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ωστόσο, κατηγόρησε τον συνωστισμό που επικράτησε στα εμπορικά καταστήματα το προηγούμενο δεκαπενθήμερο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα. Από την Τετάρτη, η χώρα μπήκε σε νέο αυστηρό απαγορευτικό (lockdown), που θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου, με εξαίρεση ένα τριήμερο τα Χριστούγεννα, που θα επιτραπεί μικρή άρση των πολύ αυστηρών περιορισμών.
» Στην Ιταλία, η κατάσταση είναι παρόμοια, όσον αφορά στη σύγχυση που προκάλεσαν το εορταστικό άνοιγμα των καταστημάτων και μια σειρά αντικρουόμενων μέτρων. Η κυβέρνηση, πιεσμένη από την έντονη πολιτική αντιπαράθεση και τα προβλήματα μεταξύ των εταίρων, προχώρησε σε άρση του αυστηρού lockdown. Τώρα, η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται μεταξύ δύο πυρών που δέχεται από την πολιτική σκηνή για τα αποτυχημένα μέτρα και από τους επιστήμονες που προειδοποιούν για νέα τραγωδία αν επικρατήσει η εορταστική χαλαρότητα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να πει στους πολίτες ότι αυτά τα Χριστούγεννα θα πρέπει να ξεχάσουν τα οικογενειακά τραπέζια και τη γιορτινή ατμόσφαιρα. Εχουν ήδη επιβληθεί τοπικά lockdowns σε περιφέρειες που θεωρούνται «κόκκινες» λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ενώ απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις μεταξύ των νομών έως τις 6 Ιανουαρίου.
Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία - Ποιος την ελέγχει και πόσο θα στοίχιζε
» Στην Ολλανδία, η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε lockdown διάρκειας 5 εβδομάδων, που περιλαμβάνει το κλείσιμο των μη απαραίτητων καταστημάτων, των σχολείων, των μουσείων και των γυμναστηρίων έως τις 19 Ιανουαρίου. Μικρή χαλάρωση των μέτρων θα επιτραπεί το τριήμερο των Χριστουγέννων. Οι ανακοινώσεις του Ρούτε έγιναν ενώ ένα πλήθος πολιτών διαδήλωνε έξω από το γραφείο του.
» Στη Βρετανία, οι ιατρικές επιθεωρήσεις επέκριναν την απόφαση της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον να χαλαρώσει τους αυστηρούς περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, για να τονωθεί η αγορά. Ο Τζόνσον υπερασπίστηκε τα «πιο χαλαρά Χριστούγεννα» και την επάνοδο των περιορισμών μετά τις 27 Δεκεμβρίου -στο Λονδίνο και σε μεγάλο τμήμα της Αγγλίας έχουν ανακοινωθεί αυστηρά μέτρα-, καθώς δεν θέλει να είναι ο πρώτος ηγέτης που θα απαγορεύσει σε καιρό ειρήνης τους εορτασμούς των Χριστουγέννων. Τα «μικρά, καλά Χριστούγεννα», δηλαδή περιορισμένες οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις σε «κοινωνικές φούσκες», είναι το μότο του Βρετανού πρωθυπουργού σε μια αποφασιστική στιγμή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
» Η Γαλλία ήρε από την Τετάρτη το αυστηρό lockdown που είχε επιβληθεί σε όλη τη χώρα τον Νοέμβριο. Η κυβέρνηση Ζαν Κατσέξ ανακοίνωσε ότι παραμένουν πολλά από τα μέτρα του lockdown έως τις 7 Ιανουαρίου και, κυρίως, η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί (με εξαίρεση την παραμονή των Χριστουγέννων). Η γαλλική κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της απέναντι στην απουσία ομόφωνης στρατηγικής των ευρωπαϊκών χωρών, σχετικά με τη λειτουργία των χιονοδρομικών. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δεν άνοιξαν τις πίστες, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι θα λειτουργήσουν την παραμονή των Χριστουγέννων – άλλο ένα δείγμα της ασυμφωνίας των ευρωπαϊκών χωρών ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής