Ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ανακοίνωσε πως οι πρώτες 249.000 δόσεις του εμβολίου θα φτάσουν στη χώρα σε 14 εμβολιαστικά κέντρα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Οι ΗΠΑ αναμένεται σήμερα να εγκρίνουν το εμβόλιο, και οι αρμόδιες Αρχές έχουν ξεκαθαρίσει πως όλα είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί εντός 36 ωρών από την έγκριση (Παρασκευή-Σάββατο).
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι πρώτοι εμβολιασμοί στη Βρετανία με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech συνοδεύονται από τις πρώτες προειδοποιήσεις και τις δυσκολίες στη διαδικασία, αποδεικνύοντας πως ο μακρύς δρόμος του μαζικού εμβολιασμού εγκυμονεί πρωτοφανείς δυσκολίες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS) προειδοποίησε χθες -μία ημέρα μετά την έναρξη των εμβολιασμών- πως όσοι έχουν ιστορικό σημαντικών αλλεργικών αντιδράσεων δεν θα πρέπει να λάβουν το σκεύασμα, καθώς δύο εμβολιασθέντες με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών ανταποκρίθηκαν δυσμενώς μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης, ωστόσο πλέον αναρρώνουν καλά.
Η ρυθμιστική υπηρεσία για τα φάρμακα και τα προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης MHRA ανακοίνωσε ότι η συμβουλή προς τους επαγγελματίες Υγείας ήταν «προληπτική» και η αντίδραση δεν ήταν παρενέργεια από αυτές που παρατηρήθηκαν σε δοκιμαστικές φάσεις.
Η αμερικανική Pfizer και το γερμανικό ινστιτούτο βιοτεχνολογίας BioNTech έχουν ανακοινώσει πως βάσει των κλινικών δοκιμών το εμβόλιο δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.
Εκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), εν όψει της σημερινής έγκρισης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σημειώνει τις επτά συχνότερες παρενέργειες του σκευάσματος. Σε μία ευρύτερη ομάδα εθελοντών, που περιελάμβανε ενήλικες και έφηβους που εντάχθηκαν αργότερα στις δοκιμές, οι πιο συχνές παρενέργειες ήταν: αντιδράσεις γύρω από το σημείο της ένεσης (84,1%), κόπωση (62,9%), πονοκέφαλος (55,1%), μυαλγίες (38,3%), ρίγη (31,9%), πόνοι στις αρθρώσεις (23,6%) και πυρετός (14,2%).
Οπως σημειώνουν οι «New York Times», ο εμβολιασμός επιφυλάσσει προκλήσεις, κυρίως λόγω της πολύ χαμηλής θερμοκρασίας ψύξης των σκευασμάτων (-70ο Κελσίου).
Σε ρεπορτάζ, σημειώνουν πως 50 νοσοκομεία που λειτουργούν ως «κόμβοι» διανομής των σκευασμάτων παρέλαβαν τις προηγούμενες ημέρες δίσκους που έμοιαζαν με κουτιά πίτσας, καθένας εκ των οποίων περιείχε 975 δόσεις εμβολίου.
Οι αρμόδιοι αποθήκευσαν τα φιαλίδια σε καταψύκτες, τα ξεπάγωσαν και την Τρίτη τα μετέφεραν σε σύριγγες για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί. Ομως, οι δόσεις του εμβολίου που ξεπάγωσαν, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν μέχρι την Παρασκευή, θα πρέπει να πεταχθούν, αφού το σκεύασμα δεν αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες.
Από την πρώτη στιγμή έγινε ξεκάθαρη η δυσκολία στην αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων των Pfizer/BioNTech. Ο Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, επεσήμανε πως η εταιρία εργάζεται σε μια νέα μορφή πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού που μπορεί να αποθηκευτεί σε απλή ψύξη, ώστε να γίνει ευκολότερο στους ειδικούς να το μεταφέρουν και να το χρησιμοποιήσουν. Ο ίδιος προειδοποίησε, επιπλέον, πως όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου δεν θα πρέπει να χάσουν τη δεύτερη δόση, που δημιουργεί την πλήρη ανοσία.
Δύο μήνες χωρίς αλκοόλ για όσους κάνουν το «Sputnik-V»
Με πολλούς αστερίσκους γίνεται ο εμβολισμός των Ρώσων με το εγχώριο σκεύασμα του Ινστιτούτου Γκαμαλέια, το «Sputnik-V», που ξεκίνησε το Σάββατο.
Οι Ρώσοι που θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ, καθώς το ρωσικό Παρατηρητήριο Καταναλωτών συνέστησε στους πολίτες να μην καταναλώνουν αλκοόλ αφού η εταιρία παραγωγής του εμβολίου συμβουλεύει να μην καταναλωθεί αλκοόλ για δύο εβδομάδες πριν από τον εμβολιασμό και 42 ημέρες μετά την πρώτη δόση, εξηγώντας πως «το διάστημα αυτό θα πρέπει να προσέξει ο κόσμος γιατί δημιουργείται ανοσία».
Το Παρατηρητήριο Καταναλωτών προτείνει επίσης την παύση καπνίσματος για να μην επηρεαστεί η ανοσοαπόκριση. Προ ημερών, ο ανταποκριτής της Deutsche Welle, Σεργκέι Σατανόφσκι, που συμμετείχε στις κλινικές δοκιμές του «Sputnik-V» το περασμένο καλοκαίρι, περιέγραψε την εμπειρία του.
Οπως δήλωσε, το ινστιτούτο έδωσε χρηματικές εγγυήσεις για την ασφάλειά του (σε περίπτωση θανάτου, αναπηρίας και σοβαρής ασθένειας), ενώ του ζήτησε να μην προγραμματίσει να κάνει παιδί τους επόμενους μήνες, αφού δεν είχε εξεταστεί η επίδραση του εμβολίου στο σπέρμα.
Επίθεση χάκερ στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων
Στόχος χάκερ έγινε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), όπως ανακοίνωσε η ρυθμιστική αρχή, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη συνεδρίαση του οργάνου (17 Δεκεμβρίου) για την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.
Η έρευνα για το συμβάν είναι σε εξέλιξη κι έτσι δεν γνωστοποιήθηκε πώς ή πότε έγινε η επίθεση, ποιος ήταν ο υπεύθυνος κι αν διακυβεύονται «ευαίσθητα» δεδομένα. Στην αρχή του μήνα, η αμερικανική εταιρία IBM ανακοίνωσε πως οι εταιρίες, οι φορείς και οι οργανισμοί που ασχολούνται με την εμβολιαστική αλυσίδα θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για ενδεχόμενες επιθέσεις χάκερ. Αντίστοιχη προειδοποίηση εξέδωσε προ ημερών και η Ιντερπολ, που σημείωσε πως εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διαταράξουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες αποθήκευσης και διανομής των εμβολίων και να προωθήσουν εμβόλια-μαϊμού, ψεύτικες θεραπείες και πλαστά διαγνωστικά τεστ.