Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες, τέσσερα κομμάτια του αεροσκάφους βρίσκονται σε βάθος 27 μέτρων και το ένα από αυτά έχει μήκος τεσσάρων μέτρων. Τα σωστικά συνεργεία εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν πλωτό γερανό για να ανασύρουν στην επιφάνεια.
Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι βρέθηκε ακέραια η άτρακτος, όμως η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε στη συνέχεια.
Μία πηγή προσκείμενη στις έρευνες είπε στο πρακτορείο RIA Novosti ότι πολλά από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας που ανασύρθηκαν από τη θαλάσσια περιοχή φορούσαν σωσίβια.
“Άνθρωποι με σωσίβια, ετοιμάζονταν για εκκένωση” είπε η πηγή αυτή, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν βρέθηκαν σωσίβια και στα 11 πτώματα που έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από τη θάλασσα.
Υπενθυμίζεται ότι το Tu-154, με 84 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, κατέπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από το Σότσι, ενώ κατευθυνόταν στη Συρία.
Μπορέλ: Δεν έχουν πολύ μεγάλο βεληνεκές οι πύραυλοι για τους οποίους έδωσαν το πράσινο φως οι ΗΠΑ
Τα σενάρια της τραγωδίας
Τα βασικά σενάρια που εξετάζονται ως προς τα αίτια της συντριβής δεν περιλαμβάνουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών Maksim Sokolov. Ο ίδιος εκτιμά πως πιθανότατα κάποιο τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος οδήγησε στην τραγωδία, όπως μεταδίδει το Russia Today.
«Σήμερα οι βασικές θεωρίες δεν περιλαμβάνουν την τρομοκρατία, οπότε συμπεραίνουμε πως είτε τεχνικά προβλήματα είχε κάποιο ανθρώπινο λάθος μπορεί να ήταν η αιτία της συντριβής. Τονίζω όμως πως μόνο η έρευνα από κοινού με την ομάδα ειδικών από το υπουργείο Άμυνας θα ξεκαθαρίσει το τοπίο» ανέφερε ο υπουργός.
Το Tu-154 επρόκειτο αρχικά να ανεφοδιαστεί με καύσιμα στην πόλη Mozdok στη Βόρεια Οσετία αλλά λόγω κακοκαιρίας άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς το αεροδρόμιο του Adler, στη Μαύρη Θάλασσα. Έτσι, κανείς δεν γνώριζε εκ των προτέρων πως ο ανεφοδιασμός θα γινόταν τελικά στο Σότσι, εξήγησε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στο πρακτορείο TASS.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 92 άνθρωποι, 84 ταξιδιώτες και οκταμελές πλήρωμα. Χάθηκε στη Μαύρη Θάλασσα λίγο μετά τον ανεφοδιασμό του. Οι περισσότεροι από τους επιβάτες ήταν μέλη της φημισμένης χορωδίας Αλεξαντρόφ, της επίσημης χορωδίας τω ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που ταξίδευαν προς τη Συρία για να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα.