Οσο για τις δημοσκοπήσεις, προσθέτουν ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση, καθώς η ιδιαιτερότητα των αμερικανικών εκλογών απαιτεί μια πιο διεισδυτική ματιά σε κάθε αμφίρροπη πολιτεία – η πανεθνική δημοσκόπηση δεν βοηθά στην ασφαλή πρόβλεψη.
Εγκυροι αναλυτές τονίζουν ότι αυτό που συνέβη το 2016 μπορεί να ξανασυμβεί: δύο μήνες πριν από τις εκλογές του 2016, οι δημοσκοπήσεις έφεραν ως σίγουρη νικήτρια τη γερουσιαστή Χίλαρι Κλίντον. Και πραγματικά, η Χ. Κλίντον κέρδισε τη λαϊκή ψήφο (ήρθε πρώτη σε αριθμό ψήφων) αλλά όχι τον απαραίτητο αριθμό εκλεκτόρων για να εκλεγεί. Στις ΗΠΑ οι εκλογές δεν είναι άμεσες, καθώς ο πρόεδρος εκλέγεται από τους εκλέκτορες και επομένως σημασία έχει ποιες πολιτείες θα κερδίσει. Από το σύνολο των 538 εκλεκτόρων, ο νικητής των εκλογών χρειάζεται τον μαγικό αριθμό των 270 ψήφων.
Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζει να προηγείται του προέδρου Τραμπ με 7-10 μονάδες σε πανεθνικό επίπεδο, ωστόσο στις 14 σημαντικές πολιτείες, που θεωρούνται «κλειδιά» για την εκλογή του προέδρου, το προβάδισμά του δεν είναι τόσο μεγάλο (για παράδειγμα στη Φλόριντα, που θεωρείται πολύ σημαντική πολιτεία για την εκλογή, ο Μπάιντεν προηγείται ελάχιστα του Τραμπ, λιγότερο από μία μονάδα).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Τζο Μπάιντεν προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ στο Μίσιγκαν, την Πενσιλβάνια και το Ουισκόνσιν, τρεις βιομηχανικές πολιτείες, όπου ξέσπασαν πρόσφατα ταραχές λόγω της αστυνομικής βίας. Ομως αυτές οι πολιτείες δεν ανησυχούν τόσο το προεκλογικό επιτελείο του Αμερικανού προέδρου όσο εκείνες που του χάρισαν μεγάλη νίκη το 2016: Αϊόβα, Τέξας και Οχάιο.
Στις δύο πρώτες ο Τραμπ προηγείται ή είναι ισόπαλος με τον Μπάιντεν, αλλά με μικρότερο ποσοστό από όσο «θα έπρεπε» αν θέλει να εξασφαλίσει τη δεύτερη θητεία. Οσο για το Οχάιο, που θεωρείται σημαντική πολιτεία στις εκλογές, ακόμη δεν του έχει προσφέρει τη στήριξή της. Σε αυτές τις πολιτείες ο Τραμπ προηγείτο κατά σχεδόν 10 μονάδες το 2016, ένα μήνα πριν από τις εκλογές.
Κάρολαϊν Λίβιτ: Η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ είναι μόλις 27 ετών - Το εντυπωσιακό βιογραφικό της
Οικονομικοί αναλυτές και γραφεία στοιχημάτων -αντίθετα με τους πολιτικούς αναλυτές και πολλούς δημοσκόπους- δεν έχουν εγκαταλείψει ωστόσο τον Τραμπ. Παρά τις αντιξοότητες, του δίνουν 40% πιθανότητες να ξανακερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου. Οι εκλογολόγοι του ιστότοπου ανάρτησης δημοσκοπήσεων FiveThirtyEight θεωρούν ότι ο Μπάιντεν έχει το αβαντάζ να κερδίσει τον Τραμπ, ωστόσο δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη τη νίκη.
Στις δημοσκοπήσεις μετά το ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, ο Μπάιντεν εμφανίζεται ως ο νικητής. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του ινστιτούτου YouGov σε πολιτείες-κλειδιά, το 48% αποφάνθηκε ότι ο Μπάιντεν είχε το πάνω χέρι στη συζήτηση και το 41% τάχθηκε υπέρ του Τραμπ. Σε ταχεία δημοσκόπηση του CNN, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών έλαβε το 60% των θετικών απόψεων, ενώ ο Τραμπ μόλις το 28%. Υπενθυμίζεται όμως ότι το 2016, σε παρόμοια δημοσκόπηση του CNN μετά την τηλεμαχία Τραμπ-Κλίντον, η Δημοκρατική γερουσιαστής τον κέρδισε κατά κράτος με σχεδόν ίδιο ποσοστό (62%-27%) – αυτό δείχνει πως τα ντιμπέιτ δεν επηρεάζουν πολύ τους ψηφοφόρους.
Πόσο επηρέασε η πανδημία
Ινστιτούτα δημοσκοπήσεων δηλώνουν ότι διόρθωσαν πολλά από τα προβλήματα στην καταγραφή των απόψεων των ψηφοφόρων κι έχουν καλύτερη εικόνα του φαβορί των εκλογών. Ωστόσο, υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας σε αυτές τις εκλογές, που μπορεί να τινάξει στον αέρα κάθε ασφαλή πρόβλεψη. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών λαμβάνονται υπόψη ως καίριο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει τις εκλογές.
Οι δημοσκόποι παρατηρούν μια μεγάλη ανισορροπία στην καταγραφή των θετικών και αρνητικών απόψεων για τη διοίκηση Τραμπ. Τους τελευταίους μήνες ανοίγει και κλείνει συνεχώς η «ψαλίδα» για τον Τραμπ στο θέμα της πανδημίας, ανάλογα με τη διασπορά του ιού αλλά και την οικονομική βοήθεια που ο Λευκός Οίκος προβλέπει για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις του. Αν, για παράδειγμα, έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι νεκροί στις ΗΠΑ έως την ημέρα των εκλογών, ο Τραμπ θα πρέπει να περιμένει αρνητική απάντηση από τους ψηφοφόρους – γι’ αυτό, άλλωστε, επιμένει συνεχώς στην έγκριση ενός εμβολίου μέχρι τις εκλογές.
Επιστολική ψήφος
Στη Μινεσότα ξεκίνησε η ψηφοφορία μέσω επιστολικής ψήφου λίγες ώρες πριν από το προχθεσινό ντιμπέιτ των υποψηφίων. Επίσης, έχουν ανοίξει οι «κάλπες» και στη Βιρτζίνια, τη Νότια Ντακότα και το Ουαϊόμινγκ.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr