Η εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Αμυνας, Σουσάν Στεπανιάν, ανακοίνωσε ότι στις 10.30 π.μ. τουρκικά F-16 απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Γκάνια του Αζερμπαϊτζάν μαζί με τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα drone Βayraktar για να πλήξουν αρμενικές μεραρχίες σε πόλεις στην επαρχία Βαρντενίς και στην κοιλάδα του ποταμού Μασρίκ. (Οι μάχες συνεχίζονται τουλάχιστον σε τέσσερα σημεία του μετώπου, με τουλάχιστον 100 νεκρούς και υπερπολλαπλάσιο αριθμό τραυματιών και από τις δύο πλευρές). Ενα από τα τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψε το αρμενικό 60 χιλιόμετρα εντός του αρμενικού εναέριου χώρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του – και να ξεσπάσει μεγαλύτερο κύμα οργής κατά των Τούρκων στη χώρα.
Μολονότι ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Φαχρεντίν Αλτούν, απέρριψε το περιστατικό ως «φθηνή προπαγάνδα», ο Τούρκος ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει με στρατιωτικά μέσα το Μπακού. Παράλληλα, στο πνεύμα των προχθεσινών δηλώσεων Ερντογάν, ο εκπρόσωπός του επανέλαβε πως η Τουρκία είναι πλήρως δεσμευμένη «να βοηθήσει το Αζερμπαϊτζάν να ανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη του στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του βάσει του διεθνούς δικαίου».
Την ίδια στιγμή ο πρέσβης της Αρμενίας στη Μόσχα κατήγγειλε πως η Τουρκία έχει ήδη στείλει 4.000 Σύρους μισθοφόρους από τη Λιβύη στη Βόρεια Συρία με στόχο να πολεμήσουν τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από συριακές πηγές.
Σύσσωμος άλλωστε ο γερμανικός Τύπος βάλλει κατά της Τουρκίας για την αποσταθεροποιητική δράση της στον νότιο Καύκασο, με την Tageszeitung να υπογραμμίζει πως «ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά», την FAZ να καταγγέλλει πως οι Τούρκοι προετοίμασαν το σημερινό σκηνικό στέλνοντας όπλα και έμψυχο υλικό στο Αζερμπαϊτζάν από τον Ιούλιο και πραγματοποιώντας ασκήσεις και τις Die Welt – Ηandelsblatt να σημειώνουν πως ο Ερντογάν προκαλεί ανοιχτά τον Πούτιν, με αποτέλεσμα Ρωσία-Τουρκία να κινδυνεύουν να εμπλακούν σε έναν «πόλεμο δι’ αντιπροσώπων», τον οποίο κυρίως η Μόσχα δεν επιθυμεί.
Καθώς η Τουρκία ξεπέρασε πλέον κάθε όριο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ κατήγγειλε την «εταίρο» της Ρωσίας (όπως την αποκάλεσε, δεδομένου ότι Μόσχα και Αγκυρα καταφέρνουν να συνεννοούνται σε Συρία και Λιβύη) ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά και της ζήτησε να πάψει να το πράττει, ούτως ώστε όλες οι γειτονικές χώρες και η διεθνής κοινότητα να πιέσει τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην ειρηνική διευθέτηση αυτής της παλαιάς διένεξης με διπλωματικά μέσα.
Παρίσι: Ιδιοκτήτης εστιατορίου κρατάει ομήρους τους εργαζομένους του
Ωστόσο είναι πασιφανές πως η τουρκική πολιτική έχει αλλάξει δραστικά. Ενώ ως το 2016 η Τουρκία τασσόταν υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και περιοριζόταν σε διπλωματική στήριξη του Αζερμπαϊτζάν, τώρα θέτει ζήτημα ένοπλης απελευθέρωσης του ορεινού θύλακα, που σχεδόν το σύνολο των κρατών του ΟΗΕ αναγνωρίζουν ότι ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, πλην όμως κατοικείται κατά 95% από χριστιανούς Αρμένιους, που ζητούν αυτοδιάθεση.
Απαντώντας στις προκλήσεις Αγκυρας-Μπακού, ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε πως η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας του Αρτσάχ (όπως αποκαλείται το Ναγκόρνο Καραμπάχ στην Αρμενία). Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι οι Αρμένιοι μετακίνησαν συστοιχίες S-300 στην περιοχή, έτοιμοι για κλιμάκωση. Τις δυνάμεις του όμως ενισχύει και το γειτονικό Ιράν, που κατέρριψε ένα drone «αγνώστου ταυτότητας» κοντά στη μεθόριο.
Να σημειωθεί ότι χθες η Ανγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνικές επαφές με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν προσπαθώντας να συμβάλει στην αποκλιμάκωση σε συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ η Γαλλία ανέλαβε να συγκαλέσει την Ομάδα του Μινσκ (η οποία συστάθηκε το 1992 για να παρεμβαίνει πυροσβεστικά στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ) ώστε «να αποσαφηνιστεί τι συνέβη, ποιος φέρει ευθύνη και να αναζητηθεί διέξοδος». Με γαλλογερμανική πρωτοβουλία συγκλήθηκε εκτάκτως χθες και το Σ. Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετέβησαν για διαβουλεύσεις ο Αζέρος και ο Αρμένιος πρέσβης.
Να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει συμφωνία αμυντικής συνδρομής με την Αρμενία, η οποία όμως δεν περιλαμβάνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά επίθεση από τρίτη χώρα στο καθαυτό έδαφός της.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr