Για να αποφύγει τις αντιδράσεις από μέλη της Γερουσίας που θα κληθούν να επικυρώσουν τους διορισμούς των κορυφαίων υπουργών του, ο λαϊκιστής «επαναστάτης» Τραμπ, που ψηφίστηκε από όσους απέρριψαν το κατεστημένο, προσέφερε θέσεις σε ανθρώπους με ισχυρό εκτόπισμα στον επιχειρηματικό κόσμο που έχουν όμως διασυνδέσεις με τα πιο ισχυρά λόμπι. Οι περισσότεροι των κορυφαίων υπουργών που έχει επιλέξει ο νέος πρόεδρος υπήρξαν χορηγοί του κι έχουν δωρίσει πολλά χρήματα στο Ιδρυμα Τραμπ και στην προεκλογική του εκστρατεία.
«Οι περισσότεροι από τους εκατομμυριούχους και τους δισεκατομμυριούχους που θα πλαισιώνουν τον Τραμπ απέκτησαν τα χρήματά τους από κληρονομιά (όπως άλλωστε και ο ίδιος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος) και φοίτησαν σε σχολεία της ελίτ», επισημαίνει η «Washington Post». Οι άνθρωποι του προέδρου προδιαθέτουν για τις επερχόμενες αλλαγές στην εξωτερική πολιτική και για ανατροπές στις ισορροπίες που είχε δημιουργήσει ο Λευκός Οίκος έως σήμερα.
Το υπουργικό συμβούλιο του νέου Λευκού Οίκου, όπως το έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής ο Τραμπ, αποτελείται εξ ολοκλήρου από λευκούς -εκτός από το διάσημο στις ΗΠΑ νευροχειρουργό Μπεν Κάρσον, αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα- ο οποίος προαλείφεται για το χαρτοφυλάκιο της Κατοικίας και τη Νίκι Χάλεϊ, ινδικής καταγωγής, που λέγεται ότι θα είναι η νέα πρέσβειρα στον ΟΗΕ. Ο Τραμπ πάντως θα ξεκινήσει τη θητεία του ως ο λιγότερο δημοφιλής εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας. Σύμφωνα με υπολογισμούς του, το Real Clear Politics θεωρεί πως το 50% των Αμερικανών έχει αρνητική γνώμη για τον Τραμπ.
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το «σχέδιο» του Ντόναλντ Τραμπ για την κυβέρνησή του προκάλεσε, ωστόσο, μεγαλύτερη έκπληξη στα στελέχη των Ρεπουμπλικανών και σε όσους τον βοήθησαν κατά την προεκλογική εκστρατεία. Αν και θα περίμεναν θέση σε πρωτοκλασάτο υπουργείο, οι Ρούντι Τζουλιάνι, Κρις Κρίστι, Μιτ Ρόμνεϊ και Ντέιβιντ Πετρέους, όλα αυτά τα «βαριά» χαρτιά του αμερικανικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, απομακρύνθηκαν και στις θέσεις-κλειδιά του διοικητικού του επιτελείου ο Τραμπ επέλεξε στελέχη πολυεθνικών, του τραπεζικού συστήματος και του στρατού.
ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ – ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής