Την ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο ΓΓ. του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση» δήλωσε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Εξηγώντας τι έχει συμβεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «ο κ. Στόλτενμπεργκ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας. Επρόκειτο για έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος σε προγραμματισμένη Σύνοδο στην οποία βρισκόταν ο στρατιωτικός υπεύθυνος. Ένα έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος, για το οποίο ζητήθηκε η αντίδραση και οι προτάσεις των πλευρών, δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου».
Το παρασκήνιο της αιφνιδιαστικής δήλωσης του γ.γ. του ΝΑΤΟ
Aιφνιδιασμός (;) αργά το βράδυ από τον Νορβηγό γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που από τις Βρυξέλλες δήλωσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ότι αρχίζει διάλογος ανάμεσα σε διπλωμάτες Ελλάδας και Τουρκίας με σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται σε πολύ επικίνδυνη φάση. Λεπτομέρειες δεν έχουν αναφερθεί και κυριαρχεί σκεπτικισμός, παρά τη σημαντική παρέμβαση του γ.γ. ειδικά το τελευταίο τριήμερο, ενώ η Αθήνα φέρεται να μην επιβεβαιώνει τον γ.γ. του ΝΑΤΟ και να διαψεύδει τον Νορβηγό πρώην πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, η δήλωση του Στόλτενμπεργκ έχει ως εξής:
«Μετά τις συζητήσεις μου Ελληνες και Τούρκους ηγέτες, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών στρατιωτικής αποσυμπίεσης για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική πλατφόρμα για διαβουλεύσεις για όλα τα θέματα που επηρεάζουν την κοινή μας ασφάλεια. Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους ενδιαφερόμενους συμμάχους για να βρω μια λύση στις εντάσεις στο πνεύμα της αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ».
Οπως είχε προ τριών ημερών αποκαλύψει ο «Ε.Τ.» ο Στόλτενμπεργκ βρισκόταν σε επαφές με τις δύο πλευρές ενώ ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τους επικεφαλής Αμερικανούς διοικητές των κορυφαίων διασυμμαχικών επιτελείων σε Βρυξέλλες-Νάπολη-Μονς και Ραμστάιν, καθώς και με τον Βρετανό ανώτατο διοικητή των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Νόρθγουντ της Μ. Βρετανίας.
Παράλληλα, είχε συνεχείς επικοινωνίες με τους μόνιμους αντιπροσώπους της Ελλάδας, της Τουρκίας και των ΗΠΑ στη Συμμαχία τις τελευταίες ημέρες και εξέταζε λεπτομερώς μία «deconflicting tensions» συμφωνία που είχαν υπογράψει το 1987-1988 οι Αμερικανοί και οι τότε Σοβιετικοί για την αποφυγή ναυτικών επεισοδίων σε ανοικτές θάλασσες (η τότε σχετική συμφωνία είναι στη διάθεση του υπογράφοντος) (Preventing dangerous incidents at high seas).
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε προβληματιστεί πάρα πολύ τελευταία από τη χειροτέρευση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο (σύμφωνα με πηγή μου πολύ κοντά στο περιβάλλον του) των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ είναι γνωστό ότι διατηρεί καλή σχέση με τον Ερντογάν, αφού μεταξύ άλλων δεν επέκρινε ποτέ ακόμα και την προμήθεια των ρωσικών S-400 από την Αγκυρα.
Στη διάρκεια των τελευταίων τριών ημερών φέρεται να πίεσε αρκετά επισημαίνοντας ότι τη «διένεξη στο ΝΑΤΟ κοιτάζει να εκμεταλλευτεί η Ρωσία».
Λεπτομέρειες για τον ειδικό μηχανισμό για deconfliction δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ενώ πληροφορίες μου φέρουν ότι κάποιες «ιδέες» προέρχονται από δύο κορυφαία ναυτικά ινστιτούτα των ΗΠΑ που έστειλαν σκέψεις στον ίδιο τον γ.γ. Η Αγκυρα δεν έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση.
Φυσικά αναμένεται να δούμε πώς, αν και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αποκλιμακωθεί και πότε η ένταση, γιατί δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα και η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr