Η απόφαση των γονιών στην Ισπανία να «απεργήσουν», στέλνοντας τα παιδιά τους αδιάβαστα στο σχολείο, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας για το μεγάλο φόρτο εργασιών που επωμίζονται οι μαθητές, προκάλεσε σάλο, κινητοποιώντας έτσι την εγχώρια πολιτική σκηνή.
Την Τετάρτη κατατέθηκε στην εκπαιδευτική επιτροπή του ισπανικού Κοινοβουλίου πρόταση νόμου για την «αναγνώριση του δικαιώματος ελεύθερου χρόνου για τα παιδιά». Οι Σοσιαλιστές που πρότειναν το μέτρο, έχουν τη στήριξη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης και αναμένεται να συσταθεί μια επιτροπή γονιών και ειδικών εκπαιδευτικών, ώστε να καταλήξουν με ποιον τρόπο θα μειώσουν το φόρτο εργασίας για τους μικρούς μαθητές.
Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα διαφωνεί με το μέτρο, ωστόσο, δεν είναι πλειοψηφική κυβέρνηση κι έτσι αναμένεται να υπερψηφιστεί από τα άλλα κόμματα. Ο Άγιος Βασίλης φαίνεται πως ήρθε νωρίς για τους μαθητές, καθώς από το νέο έτος θα αποτελεί νόμο τους κράτους, αλλάζοντας τομείς του εκπαιδευτικού μοντέλου της Ισπανίας.
Η υπουργός των Σοσιαλιστών, Μαρία Λουίζ Μαρτίνεζ Σέιχο, που βρίσκεται πίσω από την κατάθεση της πρότασης, επισήμανε πως η 12χρονη κόρη της, Λουσία, διάβαζε καθημερινώς στο σπίτι πέντε ώρες όταν πήγαινε Δημοτικό. Το παράδοξο είναι ότι τώρα που φοιτά στο Γυμνάσιο ο φόρτος εργασιών είναι μικρότερος. «Σκοπός μας δεν είναι να καταργήσουμε το διάβασμα στο σπίτι, αλλά να θέσουμε ένα πλαίσιο σε αυτό», δήλωσε η Σέιχο η οποία είναι πρώην εκπαιδευτικός.
Τίρανα: Προπονητής χαστουκίζει την 8χρονη κόρη του επειδή έχασε σε αγώνα Τάε Κβον Ντο
Περισσότεροι από 250.000 γονείς συνυπέγραψαν το αίτημα αλλαγής του νόμου που προωθούν οι Σοσιαλιστές. Η κεντρική κυβέρνηση στην Μαδρίτη είναι υπεύθυνη για την προώθηση νομοθεσίας για θέματα εκπαιδευτικού περιεχομένου, ωστόσο, ο τρόπος που λειτουργούν τα σχολεία αφορά τις 17 τοπικές κυβερνήσεις. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές στη Μαδρίτη, τη Μούρτσια, την Κανταβρία και τις Κανάριους Νήσους έχουν εκφράσει τη στήριξή τους στην πρόταση.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ το 2014, οι 15χρονοι μαθητές στην Ισπανία δαπανούν κατά μέσο όρο 6,5 ώρες εβδομαδιαίως για μελέτη στο σπίτι, διάστημα πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους Ευρωπαίους συνομήλικούς τους. Ο Νότος «αρέσκεται» στο κατ’ οίκον διάβασμα σε σχέση με τους Βορειοευρωπαίους που είναι πιο αποτελεσματικοί στο να τελειώνουν τη μελέτη τις ώρες που βρίσκονται στο σχολείο. Ενδεικτικό είναι ότι στη χώρα μας οι έφηβοι μελετούν 5,3 ώρες την εβδομάδα, οι Ιταλοί 8,7 ώρες (!), ενώ στη Φιλανδία περνούν μόλις 2,8 ώρες διαβάσματος στο σπίτι.
Η CEAPA (Συνομοσπονδία Γονιών Κρατικών Σχολείων), που απαριθμεί 12.000 γονείς από όλη την Ισπανία, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, προχωρώντας σε «απεργία». Γονείς και παιδιά σταμάτησαν τον Νοέμβριο να κάνουν τις εργασίες που βάζουν οι καθηγητές για το Σαββατοκύριακο, στέλνοντας επιστολές αγανάκτησης που εξηγούσαν τους λόγους απειθαρχίας και προειδοποιώντας πως αν δεν υπάρξει κινητοποίηση, οι απεργίες θα κλιμακωθούν.
ΑΘΗΝΑ ΣΟΥΤΖΟΥ
asoutzou@e–typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου