Μιας πολλά υποσχόμενης ακτιβίστριας δικηγόρου του M5S, που ήρθε πανηγυρικά στην εξουσία τον Ιούνιο με 67% , αλλά κινδυνεύει μόλις 6 μήνες μετά να ρουφηχτεί από την ίδια «μαύρη τρύπα» της Αιώνιας Πόλης, που εξαφάνισε δύο προκατόχους της: τον ακροδεξιό Τζιάνι Αλεμάνο (2008-2013) και τον κεντροαριστερό Ινιάτσιο Μαρίνο (2013-2015).
Βολές
Η πανθομολογούμενη αδυναμία της Ράτζι να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα των σκουπιδιών και να βάλει σε τάξη τη διοίκηση και τις υπηρεσίες του δήμου αποτελεί το καλύτερο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι το ετερόκλητο κίνημα του Γκρίλο θα κάνει… μπάχαλο την Ιταλία αν ποτέ κληθεί να κυβερνήσει.
«Η παράταξη της Ράτζι δεν έκλεισε ούτε επτά μήνες στο δημαρχείο και είδαμε την Οικονομική Αστυνομία (Guardia di Finanza) να εισβάλλει στα γραφεία ερευνώντας παρανομίες», τόνισε η γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος, Μόνικα Τσιρινά. Η συνάδελφός της στο ίδιο κόμμα Αλέσια Μοράνι κατηγόρησε τον Γκρίλο για ελαστική ηθική: «Στους άλλους κάνει τον Τορκεμάδα (σ.σ. πρώτο μέγα ιεροεξεταστή) αλλά με τους δικούς του το παίζει Πόντιος Πιλάτος».
Από σιγή μέχρι αποστάσεις
Πράγματι, ο Γκρίλο απέφυγε χθες επιδεικτικά τα δημοσιογραφικά μικρόφωνα που τον πολιόρκησαν στη Ρώμη, περιοριζόμενος να αναπαράγει στο τουίτερ τη δήλωση της δημάρχου: «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε. Εθεσα στη διάθεση των Αρχών όλα τα ντοκουμέντα που μου ζήτησαν με απόλυτη ηρεμία. Η υπόθεση είναι γελοία και πιστεύω ότι πίσω από την έρευνα βρίσκεται η πρόεδρος του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου, Κάρλα Ραϊνέρι».
Ωστόσο οι δελφίνοι των «Πέντε Αστέρων» πήραν αποστάσεις από τη σύντροφό τους: «Το ξεκαθάρισμα της υπόθεσης το ζητήσαμε πρώτοι εμείς. Προσωπικά δεν ανησυχώ, αλλά μας ενδιαφέρει να διαλευκανθεί η κατάσταση το συντομότερο», τόνισε ο Αλεσάντρο ντι Μπατίστα, που μιλάει τελευταία στα ιταλικά ΜΜΕ σαν αρχηγός του M5S.
Το… στόρι
Η έφοδος του ιταλικού ΣΔΟΕ στο δημαρχείο της Ρώμης, το Παλάτσο Σενατόριο, που βρίσκεται στην πλατεία του Καπιτωλίου, ήταν το αποκορύφωμα ενός σκανδάλου που ξέσπασε τον Σεπτέμβριο, με επίκεντρο τη σύμβουλο διαχείρισης απορριμμάτων του δήμου Πάολα Μουράρο. Η Ράτζι τη διατήρησε στη θέση της, μολονότι γνώριζε από τον Ιούλιο ότι βρισκόταν στο στόχαστρο εισαγγελικής έρευνας για κακοδιαχείριση.
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Τότε το κυβερνητικό δίδυμο Ρέντσι-Αλφάνο δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει τα «αλλεπάλληλα ψέματα» του Κινήματος Πέντε Αστέρων και την αποτυχία του να περάσει το «κρας τεστ της εξουσίας». Ο Γκρίλο κινήθηκε μεταξύ υπόγειας δυσφορίας για τη Ράτζι και καταγγελτικής συνωμοσιολογίας, αλλά τα μετριοπαθή στελέχη του κατάπιαν τη γλώσσα τους.
Σύμφωνα με την Il Sole 24 Ore, οι «ράμπο» της Οικονομικής Αστυνομίας με πολιτικά που εισέβαλαν στο δημαρχείο της Ρώμης κατέσχεσαν κουτιά με φακέλους στο πλαίσιο έρευνας κατά του διευθυντή προσωπικού του δήμου, Ραφαέλε Μαρά, της πρώην επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου, Κάρλα Ραϊνέρι, που παραιτήθηκε τον Αύγουστο και του επικεφαλής της πολιτικής γραμματείας της Ράτζι, Σαλβατόρε Ρομέο, ο οποίος κατηγορείται ότι τριπλασίασε έντεχνα τον μισθό του και βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Αρχής Καταπολέμησης της Διαφθοράς.
Υπάρχουν υποψίες ότι ο διορισμός των παραπάνω δεν έγινε με νόμιμα κριτήρια, καθώς το μικρό δεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» (Fratelli d’ Italia) διατύπωσε καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας. Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκονται αμοιβές και αποζημιώσεις.
Μια από τα ίδια
Σημειώνεται ότι το 2013 ο ακροδεξιός δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο ουσιαστικά καθαιρέθηκε για συμμετοχή στο βρώμικο κύκλωμα της «μαφίας των σκουπιδιών» και η δικαστική έρευνα σε βάρος του συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η αδυναμία να τα βάλει με τη γάγγραινα της Αιώνιας Πόλης οδήγησε σε παραίτηση τον Οκτώβριο του 2015 και τον διάδοχό του Ινιάτσιο Μαρίνο, έναν ευγενικό χειρουργό, που απέτυχε να βάλει σε τάξη το χάος των σκουπιδιών και της κακοδιοίκησης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου