Στα συμπεράσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι «28» επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας και υπογραμμίζουν τη σημασία πλήρους και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή όλων των πτυχών της.
Δε γίνεται, όμως, καμία αναφορά στα συμπεράσματα, ούτε στο θέμα της κατάργησης της βίζας ούτε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία βρίσκεται σε πλήρες αδιέξοδο, μετά το «μπλοκάρισμα» που καταγράφηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε., της περασμένης Δευτέρας.
Στη βελγική πρωτεύουσα δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το πώς θα αντιδράσει η Τουρκία σε αυτή την αρνητική εξέλιξη, φυσικά δεν γνωρίζουν αν η Άγκυρα θα παραμείνει σε φραστικές απειλές της συμφωνίας ή θα προχωρήσει σε πιο δυναμική αντίδραση, όπως η καταγγελία της. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, προσπαθεί να πείσει τους Τούρκους ότι είναι δυνατή η εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για την κατάργηση της βίζας.
Το βασικό πρόβλημα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι ο αντιτρομοκρατικός νόμος στην Τουρκία, ο οποίος παραβιάζει τους κανόνες του κράτους δικαίου.
Σε σχέση με τη συμφωνία του Δουβλίνου, το σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής θα τονίζει την ανάγκη μεγαλύτερης αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών, ενώ ζητείται από όλα τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν το πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κυρίως ασυνόδευτων ανηλίκων, χωρίς όμως να δίνει λύση στο οξύτατο πρόβλημα που δημιουργεί στις χώρες πρώτης γραμμής (Ελλάδα, Ιταλία) η συμφωνία του Δουβλίνου με τη σημερινή της μορφή.
Για το Brexit, οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες που συζήτησαν το θέμα στο δείπνο χωρίς την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, ζήτησαν την ενεργοποίηση από την πλευρά του Λονδίνου του άρθρου 50 της συνθήκης, ώστε οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν αμέσως μετά.
Η κυρία Μέι έχει εκδηλώσει την πρόθεση να υποβάλει το αίτημα μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ από ευρωπαϊκής πλευρά δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι και ενωμένοι εν όψει της διαπραγμάτευσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν την παράταση για έξι μήνες των διπλωματικών και οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου