Σύμφωνα με τα βρετανικά δημοσιεύματα ο αριθμός των παιδιών που προσπάθησαν να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο, καθώς το 2015 σε μόλις 23 ανήλικα απετράπη η έξοδος από τη χώρα έπειτα από απόφαση δικαστηρίου.
Ο ειδικός σχετικά την τρομοκρατία, Νιλ Ντόιλ, δήλωσε πως «τα δικαστήρια πιθανώς έσωσαν τις ζωές αυτών των παιδιών αποτρέποντάς τους να φύγουν στα ίσως πιο επικίνδυνα μέρη της γης.
Τουλάχιστον δύο παιδιά από τη Βρετανία συμμετείχαν σε φρικτά βίντεο και η οργάνωση ολοένα περισσότερα στηρίζεται σε παιδιά-μαχητές. Είναι ένα είδος εργατικού δυναμικού εξαιτίας του υψηλού ποσοστού θνησιμότητας (των υπόλοιπων μαχητών) που αγγίζει τους 50.000 νεκρούς μέχρι στιγμής».
Ο αναλυτής αναφέρεται στον 4χρονο Ισα Ντερ, ο οποίος είχε εμφανιστεί σε πλάνα του Ισλαμικού Κράτους να παρουσιάζει την εκτέλεση τεσσάρων ομήρων των τζιχαντιστών.
Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, τουλάχιστον 850 Βρετανοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να φτάσουν στο «ισλαμικό χαλιφάτο» και περίπου οι μισοί έχουν επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ανάμεσα σε όσους παραμένουν στη Συρία είναι και η 17χρονη Χαντίζα Σουλτάνα, η οποία ταξίδεψε στη χώρα το 2015 μαζί με δύο ακόμα φίλες της από το Λονδίνο, την Αμίρα Μπάσε και την Σαμίμα Μπεγκούμ. Η 17χρονη σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην Ράκκα, ενώ άγνωστη είναι η τύχη των υπόλοιπων κοριτσιών. Η 17χρονη λέγεται πως είχε εκφράσει την πρόθεση να επιστρέψει στη Βρετανία, αλλά γνώριζε πως οι τζιχαντιστές δεν επρόκειτο να της το επιτρέψουν, όπως ακριβώς συνέβη με την 17χρονη Αυστριακή Σάμρα Κεσίνοβιτς, η οποία ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου όταν επιχείρησε να δραπετεύσει. Μάλιστα, στην τελευταία συνομιλία της με τους δικούς της, η Σουλτάνα προέβλεψε πως η πιθανότητα να επιστρέψει ζωντανή στη Βρετανία άγγιζε το μηδέν.