Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος,
Η συμφωνία αφορά τα νότια θαλάσσια σύνορα και όχι τα ανατολικά, και ως εκ τούτου δεν επικεντρώθηκε στην επήρεια του συμπλέγματος Μεγίστης/Καστελλόριζου.
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας αναχώρησε χθες το μεσημέρι από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας για το Κάιρο, όπου είχε ένα τελευταίο γύρο συνομιλιών με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως «ιστορική» και πρόσθεσε ότι «η συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», ενώ πρόσθεσε ότι αναβαθμίζονται οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου και εισέρχονται σε μια νέα φάση στενότερων και πολύπλευρων επαφών.
Επί της σημασίας της συμφωνίας του Καΐρου ο Ελληνας υπουργός τη χαρακτήρισε «ως υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη».
Επιπλέον επεσήμανε ότι η συμφωνία στηρίζεται στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τα όσα καθορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Παράλληλα στηρίζεται στις υπάρχουσες σχέσεις καλής γειτονίας και συμβάλλει στη σταθερότητα αλλά και στην ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα, ενώ τόνισε ότι «αφορά δύο φιλικές και γειτονικές χώρες».
Σφοδρή χιονόπτωση πλήττει τη Σερβία - Χωρίς ρεύμα 10.000 καταναλωτές
Από πλευράς του επεσήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι απολύτως αντίθετη του παράνομου, άκυρου, προβληματικού και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης (συμφωνία Ερντογάν-Σάρατζ της 27ης Νοεμβρίου 2019) και υποστήριξε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.
Τέλος, έστειλε μήνυμα για την ενεργό αποφασιστικότητα της χώρας μας να συνεχίζει να κινείται δυναμικά και πολυδιάστατα με στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, με πάντοτε γνώμονα τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τη Συνθήκη που διέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Περαιτέρω ανέφερε πως η Αθήνα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της συμφωνίας με το Κάιρο ως και της αντίστοιχης που υπεγράφη προ εβδομάδων με την Ιταλία σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες στο Ιόνιο.
*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr