Από τη μεγάλη έκρηξη το απόγευμα της Τρίτης στο λιμάνι -με τουλάχιστον 145 νεκρούς, 5.000 τραυματίες, 300.000 αστέγους και δεκάδες αγνοουμένους, τους οποίους δίνουν μάχη να εντοπίσουν στα ερείπια ντόπια και ξένα συνεργεία- καταστράφηκαν και τεράστια σιλό σιτηρών, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να προειδοποιεί ότι αυτή τη στιγμή τα αποθέματα ψωμιού επαρκούν για λίγες εβδομάδες! Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ραδιενέργειας της Ε.Ε., Κρίστοφερ Μπάσμπι, η έκρηξη ήταν η τρίτη ισχυρότερη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με ισχύ περίπου το 25% της Χιροσίμα (από την οποία συμπληρώθηκαν χθες 75 χρόνια). Κατά τραγική ειρωνεία, στους νεκρούς συγκαταλέγεται ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας, Ζαν-Μαρκ Μπονφίς, που πρωτοστάτησε στην ανοικοδόμηση της Βηρυτού μετά τον λιβανέζικο εμφύλιο του 1975-90.
Δεδομένου ότι η κοινωνία βράζει, οι Aρχές έδωσαν τέσσερις μέρες διορία σε μια επιτροπή που δεν είχε ακόμη συσταθεί (!) να καταλογίσει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα και υπηρεσίες. «Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Σαρμπέλ Ουεχμπέ, προδίδοντας το άγχος της κυβέρνησης να εξευρεθούν εξιλαστήρια θύματα. Ο Ουεχμπέ ξεκαθάρισε πως επρόκειτο για ατύχημα από κακή διαχείριση, διαψεύδοντας έμμεσα τον πρόεδρο Τραμπ, που επιμένει -εντελώς αστήρικτα, λόγω συνωμοσιολογικής ιδιοσυγκρασίας- να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, εκνευρίζοντας Λιβανέζους και Αμερικανούς αξιωματούχους.
Μαζί με την κήρυξη τριήμερου πένθους και 15νθήμερης κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ο πρόεδρος Μισέλ Αούν και ο πρωθυπουργός Χασάν Ντίαμπ υποσχέθηκαν έρευνα σε βάθος και παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Από το πρώτο 24ωρο η λιβανέζικη κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της διοίκησης του λιμένα της Βηρυτού τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό ως βασικοί ύποπτοι για την εξαετή παραμονή 2.750 τόνων κατασχεμένης, επικίνδυνης νιτρικής αμμωνίας σε αποθήκες, δίπλα σε χιλιάδες κόσμο. Εξάλλου, το Ανώτατο Συμβούλιο Αμυνας υποσχέθηκε ότι οι ένοχοι θα αντιμετωπίσουν τη «μέγιστη ποινή» (ισόβια).
Ωστόσο, επειδή όλοι οι «αρμοί» του κρατικού μηχανισμού ελέγχονται για εγκληματική αμέλεια και διαφθορά στην υπόθεση (από την κυβέρνηση και τη διοίκηση του λιμανιού ως τη Δικαιοσύνη και το τελωνείο, που προσπάθησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη). η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, θεωρώντας ότι οι δικαστικές αρχές του Λιβάνου δεν διαθέτουν την απαραίτητη αμεροληψία και αξιοπιστία ώστε να διεξαγάγουν μια διαφανή έρευνα σε βάθος.
Ο γενικός διευθυντής του λιμένα, Χασάν Κοράιτεμ, δήλωσε σε τοπικό κανάλι ότι ο ίδιος και ο διευθυντής του τελωνείου είχαν επισημάνει πολλές φορές γραπτώς σε δικαστές ότι τα νιτρικά πρέπει να φύγουν από τους αποθηκευτικούς χώρους, είτε με πώληση σε ιδιώτες είτε με παράδοση στο στρατό. Ο Κοράιτεμ, εξάλλου, ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε ότι το υλικό ήταν τόσο επικίνδυνο, όταν τα δικαστήρια διέταξαν για πρώτη φορά τη μεταφορά της νιτρικής αμμωνίας στις αποθήκες από το ρωσικής ιδιοκτησίας πλοίο «Rhosus». Το σκάφος εγκαταλείφθηκε από την πλοιοκτήτρια εταιρία και το πλήρωμα, λόγω αδυναμίας καταβολής λιμενικών τελών στις αρχές του 2014, χωρίς να ολοκληρώσει την παράδοση του φορτίου του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη, μέσω Σουέζ.
Συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν χθες κοντά στο λιμάνι αναζητώντας πληροφορίες για τους ανθρώπους τους, χωρίς να τρέφουν ελπίδεςότι η χώρα θα ανακάμψει. «Αυτή η έκρηξη ήταν η χαριστική βολή στον Λίβανο. Απλώς θα βρουν έναν αποδιοπομπαίο τράγο να του ρίξουν την ευθύνη», είπε σε διεθνή μέσα ο 33χρονος οικοδόμος Ραμπί Αζάρ, που συμμετέχει στις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.
«Οι ηγέτες μας είναι ψεύτες και απατεώνες. Δεν πιστεύω καμία έρευνα που θα κάνουν. Κατέστρεψαν τη χώρα και τώρα λένε ψέματα στο λαό. Συνεχίζουν να μας κοροϊδεύουν», συμφώνησε ο 80χρονος συνταξιούχος λιμενεργάτης Ζαν Αμπί Χανά. Το σπίτι του καταστράφηκε, ενώ η κόρη και η εγγονή του τραυματίστηκαν. Στο μεταξύ τα νοσοκομεία έχουν ξεμείνει από κλίνες και εξοπλισμό για τη φροντίδα των τραυματιών, την ώρα που η χώρα πλήττεται και από την επιδημία του κορονοϊού. Το παραδέχθηκε σε δραματικούς τόνους ο υπουργός Υγείας, Χαμάντ Χασάν, την ώρα που ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαργουάν Αμπούντ, περιέγραφε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση: «Η πόλη μας χρειάζεται τρόφιμα, ρούχα, σπίτια, υλικά ανοικοδόμησης κι ένα μέρος για να βάλουμε τους αστέγους». Δηλαδή τα πάντα…
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr