Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δήλωσε στο δίκτυο Fox ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να απαγορεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη λειτουργία του Τik Tok και να λάβει απροσδιόριστα μέτρα κατά μεγάλου αριθμού κινεζικών εταιριών λογισμικού, που διοχετεύουν προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών πολιτών «απευθείας στο Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας».
«Μπορεί να πρόκειται για στοιχεία αναγνώρισης προσώπου, κατοικίας, τηλεφώνων ή διασυνδεδεμένων φίλων. Είναι ζητήματα που ο πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα διευθετήσει», τόνισε ο Πομπέο.
Αργότερα την ίδια μέρα ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Τραμπ, διαβεβαιώνοντάς τον ότι διαπραγματεύεται με τους Κινέζους την εξαγορά του σκέλους της μητρικής εταιρίας του Tik Tok, Byte Dance, που αφορά τις δραστηριότητές της σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία, με στόχο να διασφαλίσει ότι όλα τα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών χρηστών θα μείνουν προστατευμένα, υπό αμερικανική εποπτεία.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Τραμπ έδωσε πράσινο φως στη Microsoft να καταλήξει σε συμφωνία με τους Κινέζους εντός 45 ημερών, ενώ και ο Ναντέλα έθεσε στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το Πεκίνο το αργότερο στις 15 Σεπτεμβρίου.
Αρχικά οι Κινέζοι αντέδρασαν έντονα στις απειλές Τραμπ-Πομπέο κατά του Tik Tok και άλλων εταιριών τους απειλώντας με αντίποινα, αλλά χθες κατέβασαν κάπως τους τόνους. Στη χθεσινή του ανακοίνωση το κινεζικό ΥΠΕΞ περιορίστηκε να αποκρούσει τα επαπειλούμενα μέτρα Τραμπ κατά κινεζικών εταιριών λογισμικού, εκφράζοντας την ελπίδα οι ΗΠΑ να σταματήσουν τις «πολιτικές διακρίσεων». Την ίδια ώρα, η κινεζικής ιδιοκτησίας ByteDance -που εγκαινίασε την πλατφόρμα Tik Tok το 2017- ανακοίνωσε ότι «συμμερίζεται το όραμα της παγκοσμιοποίησης, μολονότι (σ.σ. εξαιτίας του) αντιμετωπίζει ένα σωρό περίπλοκες και αφάνταστες δυσχέρειες».
Μαγδεμβούργο: Η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει την έκδοση του δράστη της πολύνεκρης επίθεσης
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο Τραμπ προειδοποίησε ότι θα απαγορεύσει το Tik Tok στις ΗΠΑ, ενέργεια που χαρακτηρίστηκε «βάρβαρη» από τα κρατικά ΜΜΕ της Κίνας. Μάλιστα το ημιεπίσημο όργανο του κινεζικού ΚΚ, «Global Times», έγραψε ότι πραγματικός στόχος του Αμερικανού προέδρου δεν είναι η Κίνα, αλλά οι εκατομμύρια νεαροί Αμερικανοί χρήστες του Τik Tok που τον αντιπαθούν πολιτικά
Τα δημοφιλή μουσικά βιντεάκια του Tik Tok εκτόξευσαν μέσα σε λίγα χρόνια τους χρήστες σε δεκάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ και εκατοντάδες εκατομμύρια παγκοσμίως.
Ολα ξεκίνησαν όταν η Byte Dance εξαγόρασε την Μusical.ly, μια υπηρεσία βίντεο εξαιρετικά δημοφιλή στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή νεολαία, φτιάχνοντας παράλληλα την υπηρεσία Douyin για τους Κινέζους χρήστες.
Φυσικά, η διαμάχη γύρω από το Tik Tok εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να περιορίσει την επιρροή μεγάλων κινεζικών εταιριών στη Δύση, με αιχμή του δόρατος τους τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς Huawei και ΖΤΕ.
H Oυάσιγκτον απαγόρευσε στις αμερικανικές εταιρίες να αγοράζουν εξοπλισμό από τους ανωτέρω παρόχους για τα δίκτυά τους, πιέζοντας αφόρητα τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ να πράξουν το ίδιο, ώστε να μην περάσουν τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τους στην κατοχή του Πεκίνου.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr